0   

Žiga @zcetrt 21. Okt 2012, 08:04

Pozdravljeni.

Preko interneta sem kupil fotoaparat Rollei 35. Fotografija je bila bolj slaba, a sem tvegal. Videlo se je, da je model 35 in da je črne barve.

Ko sem prejel aparat, se je izkazalo, da nisem kupil mačka v žaklju, saj je aparat v solidnem stanju (nekaj plitvih udrtin v ohišju sicer ima), a da prožilo deluje, optika pa je v izvrstnem stanju.

Ravno objktiv pa je bil presenečenje. Rollei 35 imajo Tessar 40mm F/3,5 objektiv, ta pa ima Sonnar 40mm F/2,8 (gre za Rollei 35 in ne 35 S ali SE).

Ali ima kdo kakšno idejo, zakaj je temu tako? Ali sem naletel na kaj posebnega ali na servisiran aparat? Čeprav v primeru servisiranega aparata je bilo potrebno zamenjati tudi obroček za nastavljanje zaslonke, saj so na njem zapisane vrednosti.

Če ima kdo slučajno kakšno knjigo, kjer so obravnavani Rollei 35 aparati (Rollei report ali Rollei 35 geschichte), pa se tudi toplo priporočam.

Fotoagrafije aparata si lahko ogledate tule:
https://www.dropbox.com/sh/gwi0v5afaiaq1pg/cg78UaURuK

Hvala za odgovore že vnaprej.
 0   

najed01 @najed01 21. Okt 2012, 17:36

Saj tukaj ni nič spornega.
Rollei 35 obstaja kot f3,5 in f2,8.
Si pač naletel na f2,8.

Tudi jaz ga imam. To je bolj "nakit" med fotiči. Neke uporabne vrednosti pa po moje nima.
 0   

Žiga @zcetrt 21. Okt 2012, 22:13

nejed01 - ali mi lahko prosim daš link do povezave, kjer je prikazan Rollei 35 z F/2,8 objektivom? Še enkrat - Rollei 35 in ne Rollei 35 S ali Rollei 35 SE. Morda tu nisem bil jasen. Sam sem namreč kar dolgo iskal to variacijo, pa je še nisem zasledil na spletu.
4.
 1   

Jan Kajfež @Geccko 21. Okt 2012, 22:27

Mogoče ti bo tole kaj pomagalo...
http://www.rolleiclub.com/cameras/35classic/info/all_models.shtml

Če drugega ne poišči po serijski številki kam naj bi spadal, ker Rollei 35S ima S zraven ravno zaradi Sonnar leče...
Zahvala: zcetrt
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Žiga @zcetrt 22. Okt 2012, 09:18

Hvala. Stran sem že kar prepredel, serijska pa spada v okvir modela 35, narejenega v Singapuru, kar se sklada (napis Made by Rollei Singapore, model 35) . A moral bi imeti Tessar objektiv... Tu se mi pa konča. Poskusil sem postati na njihov forum, a še ni bilo objavljeno že en teden. Imajo neko čudno approval politiko, kot kaže smile
4.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 26. Okt 2012, 23:12

In, si ugotovil zgodovino tvojega fotiča?
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Žiga @zcetrt 27. Okt 2012, 08:15

Nisem... Prodajalec na ebayu pravi, da se ga naj ne bi uporabljalo kot "družinski" aparat in da ne ve, če je bil kdaj servisiran. Na rollei forumu sem objavil vprašanje (težava je bil link na slike na drop boxu), a še nisem dobil pravega (končnega) odgovora. Zaenkrat pa kaže, da naj objektiv ne bi bil iz istega obdobja, kot aparat - ampak to sklepam sam iz prebranega na internetu. Serijska naj bi ustrezala narejenim aparatom nekje med 1971 in 1974. letom (ogovor na Rollei forumu).

Če je zamenjava objektiva na tem aparatu razmeroma preprosta - kar verjetno je, saj so najbrž želeli znižati ceno proizvodnje in se zato verejtno aparata z enim in drugim objektivom ne razlikujeta bistveno - vse kaže na kasnejše popravilo in zamenjavo z boljšim objektivom. Morda na to namiguje tudi uporaba zaščitnega filtra na objektivu.

"Starting in 1977, feet and meter scales were printed next to each other on top of lens." - na tem mojem objektivu temu je tako. In čeprav je serijska aparata precej visoka in bi ga morda lahko umestil v čas, ko so ravno uvajali S modele, me ta zadnji podatek še bolj prepričuje, da je bil aparat kasneje servisiran. Končno bi to lahko potrdil z bazo serijskih številk Sonnar objektivov.
4.
 1   

najed01 @najed01 27. Okt 2012, 22:28

Samo razmišljam. Mogoče in tudi najbolj verjetno se mi zdi, da je bil Rollei kupljen kot Rollei 35S. In so kasneje na servisu zamenjali samo pokrov, ki je po dimenzijah enak običaji 35ki. Kot vidim imaš tudi knof, ki ustreza 35S (blenda 2,8). Če se ti razpon igle poklapa s komplet f skalo pol to kar sem napisal ziher drži. Serijska številka, ki izkazuje da je Rollei 35 je pa itak na pokrovu.
P.S.
Res sem malo površno prebral tvoj post.
Zahvala: zcetrt
 0   

Žiga @zcetrt 4. Nov 2012, 23:39

Žal nimam baterije, da bi preizkusil svetlomer. Ampak ta teorija je kar verjetna. Je pa objektiv v dosti boljšem stanju kot zgornji pokrov, ki ima nekaj udrtin smile

Sem pa poslikal en film in so vse fotografije uspele (z izjemo nekaj zgrešenih fokusev, seveda).
4.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati