0   

lorry @lorry 26. Okt 2012, 20:36

Že nekaj časa me muči fotografiranje v zaprtem prostoru. Imam bliskavico za Canona, 380 EX. Če fotografiram kakšne predmete z belim ozadjem, pridejo ok fotke, ko pa slikam obraze ljudi, mi pa naredi rumenkaste odtenke, to se sploh vidi na obrazih in če je kakšno bolj temačno ozadje. Sicer ne vem koliko pri tem to igra vlogo ampak ne zdi se mi ok, da dobivam takšne fotke. Aja, bliskavico imam usmerjeno v strop. Če jo nastavim nižje, mi spodaj meče sence in spet ni v redu, če pa jo usmerim direkt v obraz, pa normalno, da je preeksponirana fotografija.
Probala sem že vse mogoče ampak mi ne rata oz. tu pa tam se mi posreči kakšna fotka, načeloma pa nisem zadovoljna z njimi (kar se tiče zaprtih prostorov, v stanovanju, ne npr. cerkev). Nastavljeno imam na Manual, "white balance" pa kar na AWB, saj se mi zdijo tako še najbolj "normalne" fotke. Tudi, če imam nastavljeno na "strelo" so kar ok, recimo kot pri "hiški" - senca, pa pridejo celo neostre fotke.
V glavnem zelo me motijo barve, pri takem flešu se mi to ne bi smelo dogajati. Verjetno, da ni kriva bliskavica ampak jaz, zato prosim za nasvet kako bi to lahko rešila.
 1   

Franc Gerenčer @G3R0 26. Okt 2012, 23:24

White balance nastaviš (prilagodiš)v kakem programu za obdelavo slik glede na svetlobo kjer si slikala. Je pa priporočljivo da slikaš v RAW načinu. Tako je namreč zelo enostavno narediti takšne popravke.

Tu je na splošno opisan white balance: http://www.e-fotopotep.si/wb-korektura-bele-nje-veselje-in-bojazen,214.html
Zahvala: lorry
 0   

lorry @lorry 27. Okt 2012, 06:13

No, jaz sem naredila tako, da sem slikala bel papir, pa pol šla v menu in na white balance ampak je isto. Bom pol za hec eno sliko nalimala sem. Ampak problem s tem imam samo v zaprtem prostoru, zunaj so slike ok, če uporabim bliskavico.
 1   

porkoja @porkoja 27. Okt 2012, 08:19

Po prebranem tekstu lahko sklepam, da odbijaš svetlobo od stropa, ki ni popolnoma bel ali pa je mogoče celo obit z lesom? In pa občutek imam, da fotografiraš na preveliki moči bliska, saj praviš, da v kolikor fotografiraš direktno proti obrazom je "pa normalno, da je preeksponirana fotografija". To ni normalno. Tudi, če fotografiraš s flešem usmerjenim direktno v ljudi, fotografija ne sme biti preeksponirana.
Delaš na E-TTL ali z ročnimi nastavitvami fleša? Kolikšen čas zaklopa in ISO ter zaslonko največ koristiš?
Sklepam, da nimaš samo težav z barvo svetlobe odbojnega bliska, ampak tudi oziroma zgolj s premočnim bliskom in s premalo ambientalne svetlobe.
Jaz bi prav gotovo tudi dobil rumen štrih čez fotografirane obraze, če bi fotografiral na npr. 1/250s, f4, ISO 100 in z močjo bliskavice z vodilnim številom 58, nastavljeno na +1 EV. V kolikor pa bi ISO povišal na ISO 400, čas zaklopa zmanjšal na 1/80s in moč bliskavice prav tako na -1 EV, bi ujel veliko več ambientalne svetlobe in bi mi fleš služil samo kot dopolnilna svetloba in takrat bi tudi obrazi (in vse ostalo) ohranili svoje naravne barve.

Nekaj branja, kjer pisec zelo enostavno in s primeri fotografij in podatkov iz EXIF-a, obrazloži kako izboljšati tehniko fotografiranja s flešem:

http://neilvn.com/tangents/flash-photography-techniques/1-natural-looking-flash/
http://neilvn.com/tangents/flash-photography-techniques/2-flash-ambient-light/
http://neilvn.com/tangents/flash-photography-techniques/3-dragging-the-shutter/
http://neilvn.com/tangents/flash-photography-techniques/4-bouncing-flash/
 0   

lorry @lorry 27. Okt 2012, 15:06

Porkoja, najlepša hvala za odgovore. Že v eni temi sem napisala, da sem popolni začetek v fotografiji, da prebiram ta forum, vadim in se skušam čim več naučiti. Po pravici povedano, nisem vedela, da moram tudi pri flešu biti pozorna na nastavitve. shy

Strop res ni čisto bel, je "umazane" bele barve ampak, ko sem bila par dni nazaj pri kolegici, ki ima bele stene, so bile slike podobne. Nekatere so sicer izpadle ok ampak večina pa ne.
Mislim pa, da se na moji bliskavici ne da nastavljat moč bliska oz. nimam pojma kaj se da in kaj ne. Sem jo dobila od atija, ima že kar nekaj let in navodil nimam. upset

Evo, za primer, da vidite o čem točno govorim:

Ta je slikana v drugem, večjem prostoru, je nekoliko boljša ampak še vedno je rdečkasta.
 1   

Ratter @Ratter 27. Okt 2012, 16:09

Takšne fotke kot jih ti tukaj prikazuješ so "normalne",iz fotoaparata.
Čisto nič jim ne manjka.Treba jih pa porihtat na računalniku.
Lahko si sicer nastaviš White balance na fotoaparatu,ampak le ta ne bo stalno v nulo.
Dejstvo je,da senzor na fotoaparatu ne vidi enako kot človeško oko.
Senzor na fotoaparatu je nastavljen,da vidi 18% sive barve.
Če sive ni potem pač prilagaja white balance,ki pa potem pač ni vedno v nulo.
Zato,kot sem že napisal pač treba fotke pozneje softwersko porihtat.
Če nam napišeš kateri program uporabljaš,ti lahko mogoče pomagamo.
Če uporabljaš Photoshop,ti lahko pomagam jaz.
 0   

lorry @lorry 27. Okt 2012, 19:33

Hm, ne vem. Kolegica ima Canona 550 D in bliskavico 270EX, pa ima dosti lepše barve oz. čisto naravne so. Saj razumem, da se fotke obdelujejo, tudi jaz jih, ampak vseeno se mi zdi, da bi mogle priti bolj "normalne" barve.

Tudi sama uporabljam PS, sicer tudi tukaj sem še začetnik, bi te pa lepo prosila, če imaš voljo, če mi lahko prvo fotko obdelaš, me zanima rezultat, ker meni pri takih barvah ne rata dobiti kar želim.

Hvala vam za odgovore! thumbsup
 1   

Ratter @Ratter 27. Okt 2012, 19:51

A bo v redu?

Moraš pa vedet,da sem jaz delal z jpeg datoteko.
V rawu se da dosti lepše popravit,ker fotka vsebuje več podatkov in so potem anomalije manj vidne.
Stalno,ko popravljaš fotko z osebo,moraš najbolj gledat,da je koža kožne barve.
Vse ostalo potem avtomatsko špila.
 0   

lorry @lorry 27. Okt 2012, 20:02

Uuuu! Lepo!
Ampak še vedno mi ne gre v glavo, kako je kolegici uspelo narediti toliko lepše fotke. Baje brez obdelave, saj kar se barv tiče.
 0   

Ratter @Ratter 27. Okt 2012, 20:42

V rawu je simpl.Premikaš drsnika za Temperature in Tint,da ima koža osebe čimbolj kožno barvo.
Tudi jpg datoteko lahko odpreš v Photoshopu z Camera raw.Ampak ni najbolje,ker vsebuje že v osnovi manj podatkov.
Bom napisal kako jaz popravljam White balance,če nimam raw datoteke.Se pravi v jpg.
V Photoshopu odpreš Curves Layer.Tam kjer ti piše RGB klikneš na tisti mali črni trikotnik.
Izbereš Red Channel in primeš z miško diagonalo v sredini.Korigiraš tako,kot ti kaže na sliki.
Potem izbereš Blue Channel.Korigiraš enako kot kaže na sliki.
Sedaj bi koža že morala biti lepe naravne barve.
Green Channel se zelo redko uporablja.Običajno ga ni treba.Je pa ista opcija.

Načinov je še ogromno,ampak meni osebno je pač tale najljubši.
 0   

lorry @lorry 28. Okt 2012, 20:17

Evo, sem ugotovila v čem je problem. V prostoru! Mogoče se hecno sliši ampak imamo res majhno dnevno sobo, tudi kuhinjo (ok, celo stanovanje je malo biggrin), tudi bolj temačna je... Verjetno se da kaj popraviti z nastavitvami ampak nekih čudežev ne moreš delati.
V glavnem, danes smo bili na obisku pri mojih starših, kjer tudi ni čisto belih sten, dnevna je v kombinaciji z zeleno (in moja soba), je pa precej večja in odprta, s fotkanjem sploh nisem imela nekih problemov oz. z barvami. smile Če bi obdelala še slike, mislim, da bi bil rezultat zadovoljiv. Pa še en primer slikice prilagam zraven, slikana "kar tako", ker sem zanalašč vzela fotič s seboj, da vidim, če bo to potrdilo moje sume (problem prostora).

Sem pa rešila problem z našo dnevno sobo tako, da sem si nad bliskavico dala kos belega papirja in slike so veliko veliko boljše!

1   

porkoja @porkoja 28. Okt 2012, 20:52

Bravo! Pa si se veliko novega naučila in tudi hitro sprakticirala pridobljeno znanje. To je zelo dobro.
V tovrstnih primerih, da ti bo lažje za drugič... Ne odbijaj svetlobe od stropov/sten, ki niso na pogled beli, pa tudi moraš vedeti, da se svetloba od fleša odbije tudi od kakšnih večjih predmetov, še posebno, če imajo lakasto (na otip svilnato in na pogled bleščečo) površino. To so lahko tudi pregrinjala za posteljo, prti na mizah avtomobilske površine itd. Sploh, če so te površine v neposredni bližini obrazov ljudi (ponavadi pod obrazi). Vse to vpliva na barvo svetlobe, ki bo nato z odboji obsvetila portretirano osebo (ali predmet) z barvo, ki jo bo "pobrala" od odbojne površine.

V te namene, da se ti to ne zgodi, imaš preproste možnosti:

- odbijati svetlobo od odbojnega panela, ki ga boljše bliskavice vsebujejo v sebi in se izvleče ven
http://thrumylens.org/wp-content/uploads/2010/06/sl6a.jpg
Lahko pa si omisliš tudi kakšen drug panel, sam uporabljam zadnji dve leti tega in sem skrajno zadovoljen,
je pa zadeva precenjena in se jo da enakovredno izdelati za petino cene. smile
http://www.abetterbouncecard.com/Ultimate.html

- s flešem osvetliti brez odbojev od sten/stropov
Se pravi ali uporabiš t.i. Sto-fen bouncer in imaš glavo fleša pod kotom 45°:
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41qkLvzvY8L._SL500_AA300_.jpg
Ali pa glavo fleša brez kakršnega koli modifikatorja na njej obrneš direktno proti portretirani osebi (predmetu) in uporabiš nekoliko višji ISO in daljši čas zaklopa ter zelo majhno moč bliska, blisk pa usmerjen (se pravi, če fleš omogoča, imaš mm na bliskavici na čimvečji vrednosti; cca. 80-105 mm).

Pa srečno!
 0   

lorry @lorry 28. Okt 2012, 21:22

Hvala Porkoja za linke!

Ja, k rdečkastim oz. rumenkastim obrazom, je pripomogla tudi odeja na sedežni, ki je oranžne barve.
Za te panele vem, da ga nekatere bliskavice že vsebujejo, moja ga žal ne. Nisem vedela, da se ga dodatno kupit.

Ta "Sto-fen bouncer" pa mislim, da ima doma moj ati (on koristi Nikona), samo ga mora najti in pol ga bom preizkusila.
Bom pa preizkusila še tvoj nasvet. thumbsup

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati