0   

Simona @Simona 29. Okt 2012, 15:15

Živjo,

kupujem Nikona D90, pa me zanima sledeče:

prodala bom svojega D3000, zanj imam dva objektiva: Nikonov 18-55 VR in Tamronov 18-200.

Imam varjante, da: prodam fotoaparat z 18-55, ali pa z Tamronom in 18-55 obdržim, ali pa obratno, da obržim Tamrona. Čeprav je Tamron slabši, ima dost zuma tko da mislim da bi rajše tega obdržala...

Kaj naj naredim, a kupim D90 s kit objektivom (18-105) in imam potem kit objektiv + 18-55 oz Tamron 18-200, ali naj kupim od D90 samo body pa še zraven Nikonov 50mm 1.8D namesto 18-105? Nekako si želim imet 50mm, bi pa rada, da mi ostali poveste, če se splača kupit tisti kit objektiv čeprav bi (po vsej verjetnosti) obdržala Tamrona 18-200mm?

Lp smile
 1   

porkoja @porkoja 29. Okt 2012, 17:09

Kaj pa, če prodaš tako 18-55 VR kot tudi Tamron 18-200 in kupiš:
Nikon d90 + Nikon 18-105mm + Nikon 50mm f/1.8 ? Si razmišljala tudi o tovrstni opciji in ti finančno znese?

Ker za moje pojme je nesmisel imeti dva objektiva, ki sta v rangu 18-55mm in optično (vrednost zaslonke, kontrast, barve, ostrina) ter mehansko nič veliko boljša. Kar Nikon 18-55 in Tamron 18-200 sta.
Na koncu se ti bo dogajalo kakor večini, ki jih poznam (pa tudi sam sem bil nekoč v podobni situaciji s Sigma in Canon objektivoma), da boš uporabljala samo Tamrona, ker omogoča pač približevanje večjih razdalj.

Lahko pa si omisliš tudi drugačen "komplet", kolikor si v fotografstvu zahtevnejša, želiš delati kvalitetnejše fotografije na ročnih nastavitvah ipd.:

Nikon d90 + Tamron 17-50mm f/2.8 + Nikon 50mm f/1.8
Res si pa s takim naborom prikrajšana za kar nekaj mm.
V kolikor ne fotografiraš veliko na daljše razdalje z velikimi približki, potem boš s takim izborom opreme zadovoljna.
V nasprotnem primeru, v kolikor že sedaj veš, da utegneš pogrešati "dost zuma", potem ne pomišljaj imeti samo objektive v rangu pod 100mm.
Zahvala: Simona
 0   

Simona @Simona 29. Okt 2012, 19:12

Hmm, to sploh ni slaba ideja.

Za kolk bi pa pol sploh lahko prodala vse, 350eur?

pa še to: na Tamronu imam cpl filter, če je še kaj vreden.. na 18-55 pa dokupljeno sončno zaslonko.
 1   

DamDesign @DamDesign 30. Okt 2012, 08:33

Obe opciji, ki ju porkoja omenja, sta dobri. Osebno bi za svoje potrebe raje vzel drugi komplet (s Tamronom 17-50/2.8), ker dosti fotkam koncerte in podobno in mi svetlobna moc pomeni vec, kot milimetri.

Nikkorjevo 50-ko pa imam tudi sam in je ne dam od sebe pod nobenim pogojem biggrin Poceni, majhen, lahek, oster, svetlobno mocan, ... Petarda grin

In ne skrbi, "veliko zooma" ne bos pogresala toliko, kot mislis grin
Zahvala: Simona
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Simona @Simona 30. Okt 2012, 09:18

Tale varianta z Tamronom 17-50 mi zdaj finančno ne bo znesla, ker je v Sloveniji vse predrago. Šlo bi le, če bi naročila preko amazona kar sem že poskušala, pa iz nobenega ne pošiljajo takih zadev v Slo.

Tako da mislim, da bom šla kar s temle kit objektivom + 50mm zaenkrat, čez nekaj mesecev, ko bodo spet finance dale si bom pa še kej jačega omislila bigrazz
Samo prvi pogoj je itak da mi uspe prodat tega, ki ga imam..

hvala obema! smile
 0   

DamDesign @DamDesign 30. Okt 2012, 09:28

Potem pa raje kupi D90 + Tamron, 50-ko pa nabavis kasneje. 18-105 sem imel in je super objektiv, ampak proti Tamronovi blendi 2.8 pac nima za cigumi grin

Bos kupovala novo ali rabljeno robo? Razmisli o rabljenih objektivih, ker lahko dobis super steklovje za manj denarja. Vse objektive, raen prvega kit objektiva 18-55, sem kupoval rabljene in za nobenega mi ni zal grin

Mojih 5 centov grin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Simona @Simona 30. Okt 2012, 09:40

Ampak d90 body se dobi samo pri miksiju, pa še to za 630 eur. Tejle tamroni pa tudi rabljeni niso poceni, 300 eur najcenejši, za 60 eur več dobiš pa novega :/

sej ne da se hočem važit ampak za svoje pojme sem z 18-55 naredila čist solidne fotke za svoj prvi koncert hehe biggrin

tko da jaz vseen mislim da bo zraven 18-105 prvo prišel kar 50mm, ker is ga res fuul želim smile
 0   

ant-dj @ant-dj 30. Okt 2012, 11:05

Tamrona sem jaz dobil novega za 285 € v slo. Sicer je bil za Canon, ampak pomoje v ceni ni veliko razlike.
 0   

Peter @saintek 30. Okt 2012, 12:13

Simona zakaj pa ravno iz amazona ??? Idealo.de pa vpišeš kaj iščeš vsuje se ti ogromno trgovin izbereš tako ki je ugodna in ima dobre recenzije pri kupcih, preveriš če pošiljajo v slo, kar v 99% da.
 0   

DamDesign @DamDesign 30. Okt 2012, 14:42

Simona je napisal/a:
...sej ne da se hočem važit ampak za svoje pojme sem z 18-55 naredila čist solidne fotke za svoj prvi koncert hehe biggrin...

Predstavljaj si, kaj vse bi sele naredila z ostrejsim in svetlobno mocnejsim objektivom grin
 0   

Simona @Simona 30. Okt 2012, 21:53

Saintek, nočem naročat kar iz enih trgovin za katere prvič slišim. Sploh pa ne bom kar na ene strani pisala številke svojega računa.

Na simplyelectonics je body dost poceni, no zadeva pride 30 eur ceneje kot v slo. Ne vem, če bi takoj šla kar na max 50mm ker sem ful navajena slikat na 200, tako da mislim, da bo že 105 velik šok hehe biggrin

mal bom mogla še pregledat vse te strani in kombinacije.. hvala vsem smile
 0   

Simona @Simona 14. Nov 2012, 10:04

Včeraj sem dobila (ne od sebe bigrazz) 50mm 1.8 G. Sicer sem ga mal samo zvečer testirala, ampak... biggrin biggrin to je to! bigrazz tko da zdej mi dela že na 3000 in se mi ne mudi tolk ful s prodajo.

Zanima me še, če mi lahko kdo pove, a bi se mi bolj splačalo nabavit D90 ali 7000. A je 7000 res tolk boljši, da se splača dat par sto eur več?
 0   

porkoja @porkoja 14. Nov 2012, 12:49

Na kratko povedano: Nikon D90 napram D7000, kar se same kvalitete fotografije, rokovanja ipd. tiče, nima ničesar česar ne bi D7000 ponudil v še veliko boljših specifikacijah.

Meni so všeč primerjalniki na strani Snapsort.com, mogoče ti pride prav in boš zlahka ugotovila prednosti:
http://snapsort.com/compare/Nikon_D7000-vs-Nikon_D90
 0   

Janez Pelko @Wartburg 14. Nov 2012, 13:54

Simona je napisal/a:
Zanima me še, če mi lahko kdo pove, a bi se mi bolj splačalo nabavit D90 ali 7000. A je 7000 res tolk boljši, da se splača dat par sto eur več?

Odvisno, za kaj boš aparat uporabljala. In kako velike povečave (printe) boš izdelovala.
D90 ima dve pomembnejši pomanjkljivosti proti D7000. Prva je vidno manjša ostrina. Posnetki enostavno niso ostri v primerjavi z npr. veliko starejšim D2x, ki ima enako število pixlov na enako velikem senzorju. Pa lahko delaš s stojala in s fiksnimi objektivi, izostrenimi na live view. Ampak to se na povečavi 30x40cm ne vidi. Pri večjih pa s pozornim očesom opaziš. Druga hiba je šum v sencah že pri osnovnem ISO. Ta je viden še bolj, če sence v postprodukciji svetliš.
Oba aparata sem uporabljal oziroma ju uporabljam, zato govorim iz lastnih izkušenj.
Kar seveda ne pomeni, da je D90 slab aparat. Nasprotno, je odličen, a je D7000 še veliko boljši.
V preteklosti sem dosti delal z Nikonom D70, ki ima "le" 6mp. Pa se po ostrini lepo kosa z D90. Primerjal sem pa povečave na 40x60cm.
Sploh pa, koliko povečav in kakšne pa delaš?
 0   

Simona @Simona 14. Nov 2012, 13:59

Zaenkrat se s tem sploh še nisem ukvarjala, ker tudi tale D3000 ni bog ve kaj v kvaliteti slik. Zdaj ko imam 50mm je ostrina precej boljša, še vedno pa ni to to. Največje fotografije sem printala na A4 velikost, pa že pri taki velikosti nisem bila zadovoljna, kaj šele, da bi printala fotke za velike okvirje...
 0   

Janez Pelko @Wartburg 14. Nov 2012, 14:24

Simona je napisal/a:
Zaenkrat se s tem sploh še nisem ukvarjala, ker tudi tale D3000 ni bog ve kaj v kvaliteti slik. Zdaj ko imam 50mm je ostrina precej boljša, še vedno pa ni to to. Največje fotografije sem printala na A4 velikost, pa že pri taki velikosti nisem bila zadovoljna, kaj šele, da bi printala fotke za velike okvirje...

Uf, potem pa je nekaj hudo narobe s tvojo tehniko fotkanja.
D3000 je v osnovi zelo dober aparat, le funkcije ima tako ali drugače malo okleščene ali pa je dostop do njih bolj zamotan. Če iz tega aparata ne moreš dobiti vrhunske povečave 40x60cm, ampak res fenomenalne, je tudi iz D7000 ne boš, niti iz D800 ali D4. Le denar boš stran metala. Predlagam ti, da temeljito naštudiraš delovanje fotoaparata in osnove fotografije. Splošno znano dejstvo je, da je za 90% tehnično neustreznih fotografij kriv uporabnik, ne oprema. Pri začetnikih je to bolj blizu 99,9%.
Spet, govorim iz lastnih izkušenj, včasih mi brat porine v roke svojega D3000 in kdaj pa kdaj poslikam njegovega podivjanega sina smile Aparat je luštna in visoko kvalitetna mašinca!
(Ko sem prej omenjal slabosti D90, so to res fini detajli, ki jih vidi le izkušeno oko, ki ve, kam in kako mora gledati).
 0   

Simona @Simona 15. Nov 2012, 12:35

Sej se še učim, normalno, ne znam še dobro delat. Moti me to, da moraš za ogromno funkcij it v meni oz traja precej časa, da jih nastaviš-tako se velikokrat zgodi, da zamudim kakšne fine prilike, ker slikam živali. Moti me tudi to, da ima malo točk ostrenja, pa sej tud na D90 je isto...

lej lahko naložim fotke na kakšno stran pa mi boš mal povedal kako se ti zdijo, kaj bi mogla spremenit itd smile
 0   

Janez Pelko @Wartburg 15. Nov 2012, 13:33

Včasih smo imeli eno točko ostrenja, pa smo vse izostrili. Potrebno je pač vedeti, kako AF sistem deluje in tudi razmišljati zraven.
Z meniji je pa takole. Ponavadi se svetlobne razmere in druge okoliščine ne spreminjajo tako bliskovito, da bi morala nastavitve menjati prav pogosto. Nastaviš in fotkaš. Verjamem in vem, lepše se dela z gumbi na ohišju. Hočem povedati le to, da ne krivi aparata za tehnično nepopolne fotke. Morda le za kakega izgubljenega.
Svetujem ti, da si natančno prebereš navodila za uporabo fotoaparata in pa kakšno knjigo z osnovami fotografije.
Ko boš vse to naštudirala, boš tudi sama videla, kaj je na fotkah narobe in kaj bi morala popraviti. Lahko se pa zmeniva za plačljive ure inštrukcij. Ampak dvomim, da te to zanima smile

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati