0   

Nika @NRFoto 31. Okt 2012, 15:26

Živjo!
Čez približno dva tedna fotografiram krst in me zanima, kako je s svetlobo v cerkvi - fleš (ja/ne), objektivi (kaj je pametno uporabit). Upam da mi boste lahko tisti, ki ste s fotografiranjem krsta bolj izkušeni (in tudi tisti ki niste smile ) lahko kako pomagali z nasveti.
 0   

Tomaž @lazarus 31. Okt 2012, 16:18

Kar se objektiva tiče bo najboljš da uporabiš enega širokokotnega oz. kit bo čist vredu, kar se pa bliskavice tiče je pa odvisno od župnika samo če neboš pretiraval z bliskanjem bo vredu. Lahko pa tudi brez odvisno koliko lahko naviješ ISO na tvojem aparatu.
 0   

Nika @NRFoto 31. Okt 2012, 16:30

Ja pri flešu me skrbi počasnost, ker preden se spet zažene mi porabi kar nekaj sekund kar lahko potem zamudim oz. izpustim veliko slik.. tako da verjetno bo bolš da delam brez njega.. uporabljam drugače canon 500d (torej iso lahko navijem mislim da max do 3200). Objektiv pa si bom verjetno sposodila enega od širokokotnih ker sama imam samo osnovnega - 18-55 (ki nima ravno najbolj ostrih slik) in pa 70-200 f4 (Ki pa mi tukaj nebo prišel ravno prav).
Hvala za pomoč! grin
 0   

Tomaž @lazarus 31. Okt 2012, 16:47

Nastaviš ISO na 1000 pa nastaviš fleš na mal nižjo moč da ne porabi vsega pri enem blisku ampak ostane še za kakšnega pa še nafila se lahko vmes. smile
 2   

porkoja @porkoja 31. Okt 2012, 17:33

Zelo dobro je imeti za takšne dogodke objektiv z dobro zaslonko (f/1.4 zelo ali vsaj f/1.8).
Osnovni objektiv (all-around oziroma "širokokotni" pa je dobro imeti z zaslonko f/2.8)
Svetlobe je v sakralnih objektih zelo malo. Za primer mojega fotografiranja tovrstnih obredov kot so sveti krst, birma in poroka, lahko rečem, da delam večinoma na ISO 1250 ali ISO 1600, saj nočem pri velikosti 1:1 imeti preveč zrnatih fotografij z izgubo detajlov. Pri takšni občutljivosti senzorja, pa še vedno uporabljam zunanjo bliskavico in čase zaklopa zaslonke tam nekje med 1/20 in 1/100), povsem zavisi od situacije.
In vse to z objektivi z zaslonkami f/2.8. Dokler z objektivi z zaslonko f/1.8 ali f/1.4 se "spustim" na ISO 400 ali ISO 640 in tudi čase zaklopa zaslonke nekoliko dvignem.
Bliskavico pa rad koristim vsaj kot dopolnilo (fill-in), ker so potem lepše izraženi obrazi, svetle oči, tudi kontrola nepopolne kože (sploh delikatno pri porokah) je boljša itd.

Vendar pa moraš vedeti, da v sakralnih objektih četudi imaš vrhunsko fotografsko opremo in ogromno fotografske prakse, lahko hitro zaključiš kariero, če se ne ravnaš po pravilih.
Zatorej VEDNO, če ti čas in oddaljenost le omogoča, se z župnikom, ki bo vodil obred, spoznaj in pogovori en dan prej ali pa vsaj 5-10 minut pred začetkom obreda. Povej mu kdo si, vprašaj kakšne so njegove zahteve in pravila ter si izbori svojo pozicijo s sprejemanjem kompromisov.
Veliko striktnih župnikov reče, da ne smeš fotografirati določenih delov (poljub Svetega Rešnjega telesa, posvečenje + molitev itd.). S tem se moraš sprijazniti ali pa... fotografiraš od zelo daleč in brez bliskavice.
Pa omejen je prostor gibanja.
Sicer pa veliko župnikov dobro razume fotografe, vprašajo te ali imaš že prakso s fotografiranjem tovrstnih procesov in odgovori pošteno. Če kaj ne veš - vprašaj župnika. Ti bo veliko pripomoglo k ujetim momentom v pravem času. Jaz sem si do sedaj vedno uspel izboriti kompromis. Pač povem jim, da tako kot je on dobil plačano za vodenje obreda, tako sem tudi jaz plačan, da na kar se da najboljši način ovekovečim kar mi je bilo zaupano. Do sedaj nisem imel ene slabe izkušnje.
Sem pa bil kot udeleženec poroke in birme prisoten, ko je župnik prekinil obred (mašo) in okrcal uradnega fotografa, ker je preveč silil bodisi vanj, bodisi v mladoporočence/birmance in si prisvajal preveč prostora, kjer župniki ne radi vidijo kogarkoli razen njih.
Tako, da po mojih izkušnjah, je fotografiranje v sakralnih objektih ena zanimiva izkušnja kjer fotograf preizkusi tako svoje fotografsko znanje in izkušnje kot tudi svojo moralno plat, hitro učenje in kodeks obnašanja. smile

Kot zaključek pa naj povem, da si jaz s "kit" objektivom in vgrajeno bliskavico ne bi upal fotografirati takšnih dogodkov.

Pa srečno!
Zahvala: LazyBones, tomaz1kos
 0   

Nika @NRFoto 31. Okt 2012, 18:10

No najlepša hvala za tale odgovor. Imam srečo, da fotografiram v domači župniji tako da se bo malo lažje dalo pogovorit z župnikom smile Ja najbolj mi problem objektiv predstavlja.. fleš imam.. objektiv si moram pa nekje izposodit ker trenutno finance ne dopuščajo da bi si v tako kratkem času kupila novega, s tem pa se mi zdi da slike nebodo ravno uspešne.. Sicer sem enkrat že fotografirala krst (sicer mi je bilo rečeno 10 minut preden se je maša začela, ker niso imeli nobenega fotografa jaz pa sem ravno imela s seboj fotoaparat in kit objektiv) in so bile fotografije kar uspešne, sicer sem slikala v RAW formatu tako da sem lahko potem malo bolj obdelala fotografije, tokrat pa je malo drugače ker gre za plačano naročilo, tako da ja no upam da bo uspelo pa da dobim dober objektiv.. Ima mogoče kdo predlog kaj bi bilo od objektivov uporabno (Canon 16-35; 17-40..?)?
 0   

Jernej Lasič @Sviri 31. Okt 2012, 18:44

Pa naročnik ve da plačuje nekoga ki očitno ni dobro pripravljen in nima primerne opreme? Just sayin'…
Govorim bolj na pamet, ker se cerkev na daleč izogibam, ampak kit objektiv v kombinaciji s flashom na aparatu ni ravno nekaj, s čemer se da dobiti zadovoljive rezultate v takem depresivnem prostoru.

Sicer pa pojdi do takrat na kak drug cerkven show pa tam malo probaj, testiraj in doma preštudiraj kaj se da izboljšat.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Ratter @Ratter 31. Okt 2012, 21:56

Sviri je napisal/a:

Sicer pa pojdi do takrat na kak drug cerkven show pa tam malo probaj, testiraj in doma preštudiraj kaj se da izboljšat.

Tole je še najbolj pameten nasvet.Se popolnoma strinjam.
In to v dotično cerkev v kateri se bo krst dogajal.
Ker so v različnih cerkvah različni svetlobni pogoji.
 0   

AirM @AirM 1. Nov 2012, 09:16

Zame je fotografiranje obreda v cerkvi najtežje (tudi zato ker v cerkvi v bistvu vedno fotografiram za nekoga drugega in ponesrečen fotosešn ne pride v poštev). Sicer zelo veliko izkušenj s tem nimam nekaj pa jih le imam s porok, ampak vem pa da s kit objektivom brez fleša sploh nima smisla poskušat fotografirat obreda ker bodo časi predolgi (ko fotkaš ljudi naj bi bil čas vsaj 1/80 ali 1/100 glade na to da v cerkvi nekih hitrih gibov večinoma ni)... Uporaba ISO 3200 na 500d je tudi dvomljiva, jaz je nikakor ne bi uporabil ker bi bile slike preveč zrnate.. Če je fleš o katerem govoriš res tisti vgrajen moraš vedeti da ta v tem primeru gotovo ne zadošča, če pa si izposodiš zunanjega in po hitrem postopku v vašo cerkev, pa vzemi nekoga s sabo in ga tam fotografiraj z različnim razdalj. Fleš nastavi na manual in poskušaj z različnimi nastavitvami z ISO-m pa pretiravaj da ne bo preveč zrnato, pod 800 pa (razen s kakšnim fiksnim objektivom z zaslonko 1.8 in manj) verjetno ne bo šlo da ne bo tisto kar je za osebami ki jih fotografiraš pretemno oz. da ujameš čim več ambientalne svetlobe... Testiraj, testiraj, testiraj...
 0   

AirM @AirM 1. Nov 2012, 09:32

Še glede objektivov ki si jih naštela.. Nobeden od omenjenih dveh ni primeren za 500d... 17-40 ima največjo zaslonko f4 in v smislu zaslonke v tem primeru ne pridobiš skoraj nič v primerjavi s kitom, pa še razpon je manjši.. 16-35 ima še manjši razpon in zaslonko in včjo zaslonko 2.8 ampak odločno predrag glede na to kar lahko nudi na tvojem aparatu. Optiko (ostrina, barve) imata sicer oba boljšo od kita, ampak na prvem mestu je uporabnost.. Oba objektiva sta namreč narejena za Full Frame body-je (5d, 1d..), ki imajo večji senzor in tam imata funkcijo širokotnika ... Če si pripravljena odšteti dovolj evrov je kot osnovni objektiv definitivno najbolje kupiti Canona 17-55 2.8, cenejša in nekoliko slabša alternativa temu pa sta Tamron in Sigma.
 1   

porkoja @porkoja 1. Nov 2012, 16:14

Se pridružujem mnenju in zadnjemu stavku Sviri-ja; v kolikor praviš, da bo to v domači župniji, verjetno ne bi bil problem, da ti župnik odpre cerkev in greš malo poškljocat ter se s tem boljše pripraviš na sam krst.

Glede objektiva bi pa priporočal enako kot AirM.
Na 7D uporabljam 17-55mm f/2.8 in mi je res odličen objektiv tako po hitrosti, ostrini in kontrastnih fotografijah. Nekoliko slabša je zgradba in nima notranjega "zoomiranja", ampak se da preživeti.
Alternative pa tako kot je že predhodnik omenil; Tamron 17-50mm f/2.8 in Sigma 18-50mm f/2.8 oziroma ena verzija (cenejša) je tudi Sigma 18-50mm f/2.8-4.5, če se ne motim. Seveda rajši glej tiste objektive, ki imajo stalno enako zaslonko, f/2.8.
Kakšen z zaslonko f/1.8 prav tako pride zelo prav. Jaz kljub temu, da imam v torbi vse sortne objektive, še vedno precej fotografij naredim s povsem preprostim Canon 50mm f/1.8 in pa Canon 35mm f/2.
Zameglitev ozadja in izpostavljanje zgolj ene osebe ali samo detajla na fotografiji, pričara popolnoma druge občutke. Vsaj meni. smile
S tem pa žal hitro ugotoviš, da za zahtevne fotografske podvige vendarle ni dovolj skrajno osnovna in nižjecenovna fotografska oprema.
Ne vem koliko si se pripravljala na samo fotografiranje, ampak zelo predlagam, da si pred podvigom še na spletu ogledaš kako krste fotografirajo drugi. Ne rabiš kopirati (čeprav ni prepovedano in dandanes je nemogoče spomniti se nekaj povsem novega in ne videnega), prav pa pride, da si razširiš pogled kako vse se da krste ujeti, kateri zorni koti utegnejo biti zanimivi ipd.
Zagotovo je pri krstu en boljših zornih kotov od zgoraj navzdol, saj zajameš izraz na obrazu otroka, roko župnika in mogoče tudi curek vode, ter po možnosti, če fotografiraš s čim širšim kotom, zajameš tudi ljudi okrog otroka oziroma vsaj del njih.
Pa v postprodukciji predlagam mehke linije, nežne tople barve ipd. To je tisto kar ljudi privabi.
Videl sem že vse sorte; od tega, da je bil otrok na fotografijah hladno zelen, do tega, da je imel profil kože kakor hrastovo lubje.
Na Googlu si pomagaj z iskalnima nizoma "christening photography" in "baptism photography".
Zahvala: NRFoto
 0   

Andrej Kamic @stevens 16. Maj 2016, 08:32

Zdravo. Ker sem bil v podobnem položaju sem si prebral vaše komentarje in so mi bili v veliko pomoč. Hvala
Rad bi samo opisal mojo izkušnjo, če bo komu v pomoč. Tudi mene je prijatelj prosil za fotografiranje krsta. Najbolj sem se bal prav svetlobe v cerkvi. Sicer je domača, ampak v njej še nisem slikal. Vedel pa sem da je med temnejšimi v katerih sem že bil. Imel sem namen en dan prej preizkusiti, vendar se ni izšlo. Imam Nikona D7200, uporabil pa sem Sigmo 17-70 f/2.8-4. V zadnje delu cerkve (po korom) sem imel ISO 3200, spredaj (5-6m pred oltarjem pa ISO 1600). Čas sem imel 1/160. Nisem upal nižje ker imajo otroci včasih hitre in nenadne gibe. Sem potem na parih slikah opazil zabrisane rokice.
Kar se tiče samih kvalitet slik so BP. Problem pa je bil pri samem kadriranju. Pri nas sem videl že nekaj krstov med mašo, in sem vedel kje in kdaj se dogaja. Poteka kjer se začnejo klopi in imaš veliko prostora oz. se lahko giblješ okoli udeležencev obreda. Tokrat pa je bil krst po maši in se vse skupaj precej spremeni. To je bila moja napaka, ker se o tem nisem pozanimal. Poleg tega je bilo 6 krščencov. Vsi udeležence obreda si bili posedeni na naknadno postavljenih stolih neposredno pred vhod na oltar. Da sem "svoje" imel na očeh sem bil stisnjem v kot, dober meter pred njimi in vzporedno z levim botrom. Do desnega je bilo cca. 2 do 2.5m. In to je blo to. Manevrskega prostora sem imel samo tri korake v desno. Enako težavo je imel fotograf da drugi strani. Na srečo je župnik to videl in ko je prišlo da samega bistva je nekoliko pomagal s tem da se je kar najbolje umikal. Sicer poslikano je bilo vse, samo dolgočasno izgleda ker je vse iz statičnega mesta in niso raznoliki kadri, kot sem si zamislil. Za naslednjič zdaj to vem. Lahko kakšen komentar kako bi vi to izpeljali. Lp Andrej

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati