Zelo dobro je imeti za takšne dogodke objektiv z dobro zaslonko (f/1.4 zelo ali vsaj f/1.8).
Osnovni objektiv (all-around oziroma "širokokotni" pa je dobro imeti z zaslonko f/2.8)
Svetlobe je v sakralnih objektih zelo malo. Za primer mojega fotografiranja tovrstnih obredov kot so sveti krst, birma in poroka, lahko rečem, da delam večinoma na ISO 1250 ali ISO 1600, saj nočem pri velikosti 1:1 imeti preveč zrnatih fotografij z izgubo detajlov. Pri takšni občutljivosti senzorja, pa še vedno uporabljam zunanjo bliskavico in čase zaklopa zaslonke tam nekje med 1/20 in 1/100), povsem zavisi od situacije.
In vse to z objektivi z zaslonkami f/2.8. Dokler z objektivi z zaslonko f/1.8 ali f/1.4 se "spustim" na ISO 400 ali ISO 640 in tudi čase zaklopa zaslonke nekoliko dvignem.
Bliskavico pa rad koristim vsaj kot dopolnilo (fill-in), ker so potem lepše izraženi obrazi, svetle oči, tudi kontrola nepopolne kože (sploh delikatno pri porokah) je boljša itd.
Vendar pa moraš vedeti, da v sakralnih objektih četudi imaš vrhunsko fotografsko opremo in ogromno fotografske prakse, lahko hitro zaključiš kariero, če se ne ravnaš po pravilih.
Zatorej VEDNO, če ti čas in oddaljenost le omogoča, se z župnikom, ki bo vodil obred, spoznaj in pogovori en dan prej ali pa vsaj 5-10 minut pred začetkom obreda. Povej mu kdo si, vprašaj kakšne so njegove zahteve in pravila ter si izbori svojo pozicijo s sprejemanjem kompromisov.
Veliko striktnih župnikov reče, da ne smeš fotografirati določenih delov (poljub Svetega Rešnjega telesa, posvečenje + molitev itd.). S tem se moraš sprijazniti ali pa... fotografiraš od zelo daleč in brez bliskavice.
Pa omejen je prostor gibanja.
Sicer pa veliko župnikov dobro razume fotografe, vprašajo te ali imaš že prakso s fotografiranjem tovrstnih procesov in odgovori pošteno. Če kaj ne veš - vprašaj župnika. Ti bo veliko pripomoglo k ujetim momentom v pravem času. Jaz sem si do sedaj vedno uspel izboriti kompromis. Pač povem jim, da tako kot je on dobil plačano za vodenje obreda, tako sem tudi jaz plačan, da na kar se da najboljši način ovekovečim kar mi je bilo zaupano. Do sedaj nisem imel ene slabe izkušnje.
Sem pa bil kot udeleženec poroke in birme prisoten, ko je župnik prekinil obred (mašo) in okrcal uradnega fotografa, ker je preveč silil bodisi vanj, bodisi v mladoporočence/birmance in si prisvajal preveč prostora, kjer župniki ne radi vidijo kogarkoli razen njih.
Tako, da po mojih izkušnjah, je fotografiranje v sakralnih objektih ena zanimiva izkušnja kjer fotograf preizkusi tako svoje fotografsko znanje in izkušnje kot tudi svojo moralno plat, hitro učenje in kodeks obnašanja.
Kot zaključek pa naj povem, da si jaz s "kit" objektivom in vgrajeno bliskavico ne bi upal fotografirati takšnih dogodkov.
Pa srečno!