0   

Žiga @zcetrt 9. Nov 2012, 22:48

Pozdravljeni.

Pred parimi meseci sem zamenjal Nikon D80 z D7000. Preskok je bil občuten, a na ostrini posnetkov me je nekaj motilo. Pa nisem vedel, ali sem prevelik "pipetkar" ali le objektivi niso kos 16 MP senzorja.

Pred kratkim pa sem šel na prvo resno potovanje in ugotovil, da aparat dejansko ne ostri pravilno, ko sem fotografiral s 50 mm F/1.8 pri precej odprti zaslonki. Nato sem se problema lotil sistematsko in ugotovil, da moram prav pri vseh objektivih, ki jih imam, nastaviti AF fine tune na nekje -3 do -5 (odvisno od objektiva), da dobim optimalne rezultate.

Zanima me vaše mnenje o tem, ali sem upravičen do uveljavljanja skrite (stvarne) napake. Zakaj stvarne napake in ne popravila? Ker bojda s servisom izgubim pravico do uveljavljanja stvarne napake v prihodnje. Ali bi ga vseeno nesel na servis?

Z aparatom sem sicer zelo zadovoljen, a nastavljanje AF fine tune je handicap. Po svoje sedaj aparat dela super, ker je skalibriran na objektive. A veliko uporabljam tudi manualce, kjer tudi "pikica" za izostritev greši. In to mi gre na živce. In če si sposodim objektiv, sem spet vsakič primoran v kalibracijo.

Kakšno je vaše mnenje? Kaj bi storili na mojem mestu? Na D80 so bili vsi objektivi popolnoma točni pri ostrenju.
 0   

Bostjan @Archie 10. Nov 2012, 10:35

Pazabi na stvarno napako, ker ne bo šlo skozi - zakaj pa ima aparat sploh možnost AF fine tune? Nesi na servis in naj ti naredijo aF kalibracijo. Če je aparat v garanciji, te to nič ne stane.
 0   

Žiga @zcetrt 10. Nov 2012, 11:20

AF fine tune je za objektive, ki so mimo grin

Hvala za odgovor.
4.
 0   

samos1111 @samos1111 10. Nov 2012, 11:29

Mislim da bi za stvarno napako moral dokazat da je aparat izven nekih toleranc, ki jih je proizvajalec verjetno definiral zelo na široko, bo najbrž težka - a se hočeš aparata znebit al da ti ga zamenjajo z drugim al kaj pravzaprav? Načeloma se sicer strinjam, da je nesramno, da se jim zdi normalno, da drago prodajajo razštelane škatle.
-3 do -5 ni tako grozno veliko, kot so kasirali kakšni drugi; po drugi strani je še vedno možno, da bo treba nastavit tudi kakšnega od objektivov.
 0   

Žiga @zcetrt 10. Nov 2012, 16:01

Samos1111, hvala za tale link. Zanimivo branje.

Res sem se prenaglil s tisto stvarno napako... Slaba izkušnja iz preteklosti je najbrž botrovala temu (ampak ne pri fotoaparatu). Prizadelo pa me je tudi dejstvo, da sem kalibriral potem štiri objektive na samem potovanju. Pa še to naj omenim, da doslej nisem nikdar izbiral med kopijami objektivov - vse, kar sem kupil, je v glavnem rabljeno. In na starem D80 je vse špilalo iz prve.

Fotoaparata se v resnici ne želim znebiti. Super je. Moti me zdaj le to, da mi pri manualcih ne pomaga ostriti, saj greši. Tam pa je bistveno bolj zoprno nastavljati parametre, saj aparat leče ne prepozna avtomatsko.

Ali je komu znano, če pri nas na servisu zadevo lahko skalibrirajo? Ali se je bolje izogniti posegom v aparat?
4.
 1   

Bostjan @Archie 10. Nov 2012, 20:15

Kalibrirarali so mi D3, D7000 (2x) in D800 ... in to pri nas na uradnem servisu in brez problemov. No mogoče je treba biti malo tečen, če prvič ni OK. In ne, nisem jim dajal zraven objektivov. Je pa per pixel ostrina pri 100% ogledu na D80 ali na D200 proti D7000 precej druga zgodba. Na D7000 se mali kiks ostrine precej bolj pozna.
Zahvala: zcetrt


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati