0   

mayhem @mayhem 12. Nov 2012, 17:26

Pozdravljeni.

Imam amatersko vprašanje ?
Namreč sem dobil podlago za ozadje katero sem pred časom sparaševal. Podlaga je bombažna. Barve sem vzel belo ,črno ter plavo.

No sedaj, ko nastavim predmet na to podlago in poostavim osvetlitev softbox se pri sliki zelo vidi to ozadje. Ni prav tista črnina ampak je videti, da je v ozadju tkanina, če me razumete. Nekatere slike na internetu so v ozadju popolnoma črne z izrazitim predmetom, kot hočem naprimer narediti.

Ozadje imam oddaljeno cca 20 cm ali mora biti bolj oddaljeno ali drugače ostvetljeno?
Nekaj sem pogledal na googlu , kjer sem videl, da to ozadje potem nekako retuširajo in popravljajo, če se kaj vidi. Ampak tukaj nimam kaj dosti popravljati, če se čez celo vidi tkanina. Upam, da me razumete slike sedaj ne morem pokazati, ker se mi mudi. Vem pa, da mora biti polikano ozadje brez črt ampak tukaj, kot pravim se vidi tudi tkanino.

Slikam pa z objektivi 50 mm 1.8 ali pa 17-70mm 2.8-4.

Pri beli podlagi je spet isto vendar boljše.

Hvala za odgovor.
 1   

Jernej Lasič @Sviri 12. Nov 2012, 17:46

Probaj osvetlit predmet tako, da se ti svetloba ne ujame na ozadje in s tem prikaže teksturo tkanine… dobil boš poponoma črno ozadje brez tekstur.
Zahvala: mayhem
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

mayhem @mayhem 12. Nov 2012, 18:13

Razumem ampak, ko odprem softbox sveti kot v ordinaciji:)
Kako bi potem osvetlil sprednji del predmeta z manjšo batarijo ali naj softbox premaknem daleč od objekta?

Ali je dobro, da je ozadje blizu ali daleč od objekta?

Hvala vnaprej...
 1   

Andrej @biondo 12. Nov 2012, 18:46

Količino svetlobe uravnavaj z bolj zaprto zaslonko in večjo oddaljenostjo predmeta od ozadja. Če ne moreš uravnavati moči svetlobe iz reflektorja, ga premikaj od predmeta. To je edino kar se da narediti.

Se pravi: zaslonka, oddaljenost od ozadja ter moč reflektorja (oz. oddaljenost le tega od predmeta in ozadja).
 1   

Jernej Lasič @Sviri 12. Nov 2012, 19:36

jaz bi izvor svetlobe dal čimbližje subjektu, ne daleč stran kot ti predlagajo (seveda subjekt oddaljiš od ozadja, po potrebi) Čimbližje in s tem posledično tudi manjša moč, kar pomeni manj "spilla" po ozadju v primeru da boš osvetljeval od spredaj. Ali pa pač probaj od strani osvetlit in blokirat svetlobo na ozadje. bolj zaprta blenda tudi ni rešitev, saj bodo še bolj vidne teksture na ozadju.

sicer pa nam pokaži fotografijo postavitve, pa ti bomo lažje svetovali.
 1   

Simon @SimonG 12. Nov 2012, 20:52

Osvetli z desne strani, zapri desno stran softboxa z negrom, flagom, karkolim črnim ("oblečeš" karton v en črn t-shirt) da ti ne osvetljuje ozadja, po potrebi povečaj razdaljo med subjektom in ozadjem, na levi strani pa uporabi nekaj belega/srebrnega/odbojnega za fill, recimo stiropor je poceni in dela, za zihr ugasni vse ostale vire svetlobe.
[url=http://geesphoto.blogspot.com/]M Y P H O T O B L O G[/url]
 0   

mayhem @mayhem 12. Nov 2012, 22:24

Hvala vsim za razlago in pomoč bom izprobal in poročal ter poslal kako sliko.

Hvala še enkrat
 0   

mayhem @mayhem 12. Nov 2012, 22:45

Evo na hitro ozadje ni še polikano ampak vseeno se ga vidi nevem ali je blago tako ali ne, ker drugače je prav črn bombaž.

Tukaj je pa primer na hitro kako se ozadje vidi tako, da sedaj nevem kako to naprimer osvetlit, da nebi bilo ozadje tako vidno,kot je tukaj na sliki.
Bilokakšen softbox odprem je to tako svetlo tudi če ga dam nazaj za dva metra 150 W je en softbox.

Hvala vnaprej za kakšen nasvet, ker sem že tečen ampak se šele učim.
 1   

Jernej Lasič @Sviri 12. Nov 2012, 23:27

Čisto preveč svetlobe mečeš na ozadje. Vsi trije softboxi ti osvetljujejo ozadje…
Jaz bi za začetek dal še eno mizo spredaj, da bi flašo čim dlje lahko umaknil. Potem pa postopoma začneš osvetljevati in vidiš kam ti pada svetloba. Pa tudi ni nujno da imaš na vseh izvorih softbox čez… Probaj najprej z enim, pa potem dodajaj ostale po potrebi. Čez softbox lahko nalimaš tudi dve črni plahti, na vsaki strani, tako da imaš na sredini recimo tretjino odprtega softboxa in tako dobiš nekja podobnega strip softboxu in še bolje kontroliraš svetlobo, da ti je ne meče na ozadje.

Kakšno fotko sploh želiš narest? Najdi magar na netu nekaj pa pokaži...
 1   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 13. Nov 2012, 06:28

Jaz se za slikanje manjših artiklov poslužujem photoshopa... po končanem slikanju izrežeš predmet in mu nato dodaš kakršnokoli ozadje po želji... sicer je nekaj dela, ampak možnosti ozadja je pa neskončno.
 1   

Janez Pelko @Wartburg 13. Nov 2012, 08:27

Rešitev je zelo enostavna.
Upoštevati je treba le dve pravili.
1. Svetlopa pada s kvadratom razdalje. torej izvor svetlobe naj bo blizu fotografiranemu objektu in relativno čim dlje od ozadja.
2. Uprabiš tak vir svetlobe (usmerjeno svetlobo na primer) in tak kot osvetlitve, da ti svetloba ne pada na ozadje.
3. Najprej uporabljaš svoje možgane, šele nato vso silno opremo. Možgane uporabljaš brez omejitve, opremo pa po pameti.
Razen tretjega pravila je bilo že vse povedano smile
Za začetek poskusi z enim flešem in brez fotoaparata. Premikaj fleš v razne smeri in opazuj osvetlitev. Opazuj, razmišljaj in se uči. Trije fleši so za začetnika čisti overkill, zaplezajo se še izkušeni fotografi. Sicer pa je na netu veliko primerov, kako se steklenica osvetli, da izgleda seksi.
 0   

mayhem @mayhem 13. Nov 2012, 09:14

Hvala za odgovore bom sedaj par dni poskušal te zadeve.
Glede izreza predmeta z photoshopom je tudi varijanta ampak je težko izrezati kakšen predmet kateri ima veliko detajlov kateri strčijo iz predmeta.

Se bom malo poigral...bliskavice zaenkrat ne bom uporabljal razen za dosvetlitev zadnjega dela pri beli podlagi. Kot vidim z črno podlago je težje delati:(.

No primer je tukaj, kaj bi hotel z raznimi predmeti naprimer;
https://www.slo-foto.net/galerija_slika-16008.html

Hvala vsem za nasvete :=)
 1   

skat @skat 13. Nov 2012, 10:02

Namesto, da postaviš predmet na mizo, ga obesi na laks. Tako ti veliko problemov odpade.
 1   

Andrej @biondo 13. Nov 2012, 14:34

Na fotografiji se poleg ozadja vidi še "ospredje".

Porihtaj tudi odseve v steklenici, zapri vse luči, ki jih ne potrebuješ pri slikanju, odstrani vse svetle predmete za kamero oz. jih pokrij s črnim prtom.
 0   

milosh @milosh 13. Nov 2012, 23:20

spravu si se slikat eno od najtezjih stvari - temne flase
nazalost bos rabil nekaj kilometrine predn bos razumel kako se znebit odsevov, uporablat negerje, zrcala,...
 1   

porkoja @porkoja 13. Nov 2012, 23:29

So predhodniki že veliko koristnega napisali, zato samo še dodajam link z vodičem, ki je meni pred letom dni precej pomagal:
http://www.pixiq.com/article/product-photography-tipstricks-shooting-glass-on-black
Zahvala: LazyBones
 0   

PIPI @PIPI 14. Nov 2012, 21:13

Vprašaj malo tukaj:)
http://www.bottleshooters.eu/
 0   

Sašo @HRCo 15. Nov 2012, 12:04

en softbox iz strani.. pa odsevnik iz druge strani pa bi moglo bit čist dovolj.. smile pa flašo prestavi čimdlje od ozadja..
 0   

Janez Pelko @Wartburg 15. Nov 2012, 13:20

HRCo je napisal/a:
en softbox iz strani.. pa odsevnik iz druge strani pa bi moglo bit čist dovolj.. smile pa flašo prestavi čimdlje od ozadja..

Si že poskusil sam s tako postavitvijo?
 0   

Sašo @HRCo 15. Nov 2012, 13:58

ja.. le ne v take namizne zadeve.. probaj pa boš videl.. je pa ti en že napisal.. da 3 luči so za začetek že overkill.. smile

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati