0   

AnjaV @AnjaV 14. Nov 2012, 11:26

Živjo!

Sama imam Canona 600D in včeraj sem si kupila nov objektiv - Sigmo 18-200mm F3.5-6.3 II DC OS HSM.

Prej sem imela kit objektiv Canon 18 - 55, tako da nisem vajena "telefoto" objektivov oz. objektivov s takšnim razponom.

Opazila sem, da, če prestavim fotoaparat iz pokončnega v vodoravni položaj (ali obratno) se sliši, kot da bi nekaj preskočilo. Kasneje sem opazila, da se dejansko vidi, da se slika "premakne" za nekaj mm... Je to normalno ali naj jim vrnem objektiv? Imam ga šele en dan.. sad

Poleg tega se mi dogaja, da se objektiv skrajša, če imam na veliki povečavi.. Objektiv lahko zaklenem le na 18mm... Sem pa brala, da se to pri teh objektivih redko dogaja...

Prosim za pomoč vse, ki imate malo več izkušenj, da si ne bom preveč razbijala glave glede tega, kaj naj naredim...

Najlepša hvala!

Lp,
Anja
 0   

porkoja @porkoja 14. Nov 2012, 12:36

Predvidevam, da slišiš "pok" oziroma rotiranje/vibriranje žiroskopa, ki je namenjen za OS sistem, se pravi s pomočjo njega objektiv stabilizira sliko. In to je povsem normalno, da kadar se OS vklopi, slika v okularju nekoliko poskoči.
Res je, objektiv lahko zakleneš samo kadar je naravnan na 18 mm. Ta zaklep je namenjen ravno temu, da v kolikor bi imela fotoaparat z objektivom obešen okrog vratu ali čez ramo, da se ne bi raztegnil.
To je še povsem normalno; bi morala videti objektive, ki nimajo notranjega zoomiranja, so veliko dražji, pa sploh ne omogočajo zaklepa.
Bi rekel, da objektiv deluje povsem normalno.
Sicer pa testiraj ostrenje in točnost ostrenja. To je tisto najpomembnejše, še sploh v kombinaciji Canon body - Sigma objektiv.
Srečno!
 0   

AnjaV @AnjaV 14. Nov 2012, 13:45

Hvala za odgovor, upam, da je res to to. smile Poskusila sem tudi z izklopljenim OS sistemom, vendar je pok še prisoten.

Prebrala sem navodila in tam piše, da je normalno, če slika v kukalu malo zavibrira, potem ko fotoaparat prižgemo ali ugasnemo... Tako, da zna biti kaj na tem, samo meni to dela tudi med slikanjem...

Sem opazila, da je malo "čudno" ostrenje.. Čeprav naj bi bila neka točka ostra (zasveti rdeče) potem na sliki, ko približam, temu ni tako (sploh, če je malo manj svetlobe)... Ne vem ali je to zaradi moje neizkušenosti ali zaradi objektiva... S Canonom nisem imela teh težav...

A obstaja kakšen določen sistem kako bi stestirala ostrenje? In kaj lahko sploh naredim, če ostrenje ne bo v redu?

Hvala in lp,
Anja
 0   

andyz @andyz 15. Nov 2012, 19:15

Vsakokrat,ko aparat premakneš, IF (stabilizator) umiri sliko,to pa povzroči rahlo vibriranje.
Če hočeš to preveriti, izklopi IF (gumb na objektivu),pa boš videla.

Točko ostrenja preveriš tako, da vzameš nek predmet,najbolje ravnilo, ostriš na določeno številko, potem pa vidiš, kje je fokus. Objektiv moraš imeti nekako 30 stopinj pod kotom na podlago oziroma na testni predmet. Vsekakor pa je treba imeti za to stativ, ker potem za neostrino ne moreš kriviti samo fokusa.

Objektivi z velikim razponom, kot je 18-200 običajno niso zelo ostri, ker gre pri zgradbi za kompromis. Tako da bi morali videti, kakšna je tista neostrina. Če hočeš bolj natančno preveriti, kako je s tem, potem vzemi fiksni objektif, torej brez zooma. Ti so ponavadi najostrejši. Seveda pa je fokus odvisen tudi od objektiva, ne samo od aparata.
andyz
 0   

AnjaV @AnjaV 16. Nov 2012, 08:58

IF je verjetno pri sigmi AF ane? shy

Pri sklopitvi OS se je pojavljajo isto, nisem se pa spomnila sklopiti še AF-ja...

Sem poskušala ostritev s tem, da sem fokusirala na črko na markerju, pa je bilo vse OK. biggrin Bom še poskušala, ampak mislim, da ostri v redu.

Hvala vsem za odgovore. biggrin

Lp,
Anja
 0   

andyz @andyz 16. Nov 2012, 09:58

Sorry, tipkarska napaka. Gre za IS (pri Canonu Image Stabilizer) in nima veze z avtofokusom.
andyz
 0   

AnjaV @AnjaV 16. Nov 2012, 10:12

Se mi je zdelo malo čudno vse skupaj... Če je OS ugasnjen je pok še vedno prisoten... Grem danes preizkusit še en objektiv v trgovino, tako da bomo videli kako pa kaj.. Če bo isto, potem ni problema... smile

Lp
 0   

Jernej @wolf82 23. Nov 2012, 13:23

Moraš vedeti da objetivu na tele področju močno pade zaslonka in posledično ob slabi svetlobi tudi ne ostri tako kot zanesljivo. Drugače pa imam sam sigmo 18-250 OS in se obnaša tako kot tvoja, tako da mislism, da je to vse normalno.
LP
 0   

AnjaV @AnjaV 23. Nov 2012, 14:00

Sem si potem sama kupila tudi tanovo ŽSigmo 18-250, ker sem potem šla še malo sprobat v trgovino in mi je bla res boljša. smile Tudi ta tako dela, tako da je verjetno res vse OK. Če pa tudi tvoja tako dela, potem sem pa sploh pomirjena.

Hvala vsem!

Lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati