0   

Aljaž @AljaZzZ 23. Nov 2012, 13:42

Kupujem močnejše bliskavice in me zanima mnenje za te dve, metz 60 ct-4 ter Vivitar 285, uporabljal bi jih predvsem za fotografiranje športa.
Pri Metzu me skrbi predvsem dolžina samega bliska, ki je pri polni moči le 1/200s, medtem ko je pri Vivitarju 1/1000s, je pa Metz močnejši.
Zanima me če jih/jih je kdo uporablja/l in kako so se obnesli?
Dobrodošli so tudi predlogi za kakšne druge bliskavice.
 1   

Matic Zalaznik @LazyBones 23. Nov 2012, 16:07

sam uporabljam metz 50-af 1 in mi dobro služi!

Zadnjič sem pa stestiral pri pticah to zadevo in sicer ima zelo hiter odziv na 7d bodyu...
Se pravi slikal sem na High burst (8 fps) in je presenetljivo dobro slikal pri zaporednih posnetkih...

priporočam

lp!
Zahvala: AljaZzZ
 1   

porkoja @porkoja 23. Nov 2012, 17:15

Zdravo!
Bliskavice Metz 60 ct-4 ne poznam, Vivitar 285HV sem pa imel in jo dobro poznam. Sedaj ne vem ali sprašuješ prav po tem modelu HV ali obstaja samo ta model... No, skratka jaz sem imel 285HV v t.i. "bare bulb" načinu.
Celotna zgodba obstaja takšna, da sem na številnih ameriških forumih videl kako ljudje s pridom uporabljajo to čudo tehnike in kako so menda neverjetno močne bliskavice itd. Mnogi so pisali, da si z eno 285HV bare bulb osvetlijo celotno 3 x 3 metersko ozadje pri studijskem fotografiranju...
Realnost iz moje prakse je bila precej drugačna.
To so bliskavice stare vsaj 20 let, če ne več. Stara tehnologija, zmajane do enemoglosti pa tudi že v štartu narejene bolj tako-tako. Omogočajo samo nastavitev moči v 4-ih korakih, se pravi: 1/1, 1/2, 1/4, 1/16. In tista velika pomanjkljivost: energijsko ZELO potratne in počasne pri polnjenju kondenzatorjev.
Sprva sem na shootingih kjer je bilo proženih mogoče tudi 300 bliskov, porabil tudi do 8 kompletov baterij. Pozneje sem presedlal na sistem dodatnega napajanja prek battery packa, ki je vsaj pohitril recikle.
Pri 1/1, se pravi na polni moči, sem jaz s polnimi Eneloop baterijami, dosegal čase recikla okrog 11-13 sekund (!). In polne Eneloop baterije je ta bliskavica sposobna izčrpati že po nekje 60-80 bliskih na polni moči.
Skratka jaz sem s tem nakupom precej kiksnil. Ni mi žal, ker sem želel sprobati kaj pomeni 285HV, ampak za ta denar ali še ceneje, nabaviš 2 kosa Yonguo 460 bliskavic, jih povežeš skupaj prek hotshoe adapterja na en brezžični sprejemnik ali pa imaš na vsaki svoj sprejemnik, na polni moči se reciklirata že po 2-2,5 sekunde, po skupnem blisku sta pa enaki ali celo nekoliko močnejši od enega Vivitarja 285HV.
Tako, da od kar so na tržišču Yongnuo bliskavice, sploh serija YN460 II in YN565, jih s pridom uporabljam.
Res pa Američani forsirajo te stare bliskavice kot so Vivitar 285HV in Sunpak 120J, saj se pri njih rabljene prodajajo od 10-20 dolarjev dalje. Dokler takšno stvar naročiti prek velike luže k nam, je loterija, če jo dobiš za 50 evrov.
Upam, da sem te odvrnil od nakupa in boš denar rajši usmeril drugam. smile
 1   

abo01 @abo01 23. Nov 2012, 19:59

Metz je zverina, močnejši kot Vivitar. Poleg trega se relativno hitro polni, ker ima svoj akumulator, preveri, če je ok.
 0   

Aljaž @AljaZzZ 24. Nov 2012, 10:27

Najlepša hvala za odgovore.
Zanima me še edino za Metz pri fotografiranju hitrih športov, glede na to da ima pri polni moči dolžino bliska 1/200s, kar je zelo dolgo za fleš, pride do kakšnih blurov pri gibanju, ali sama moč fleša zadostuje za zamrznitev gibanja?
 0   

Aljaž @AljaZzZ 27. Nov 2012, 17:58

Nima noben izkušenj z metzom 60 ct-4?

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati