0   

Fi5h @Fi5h 1. Dec 2012, 23:25

Pozdravljeni,

S fotografijo sem se pričel ukvarjati pred cca. 3 leti, lani v sredini novembra sem kupil svoj prvi "pravi" fotič - nov Canon 550D v kitu z 18-55mm. Po približno pol leta sem dokupil nov Canon 50mm f1.8 II, do takrat pa dejansko nikoli nisem odstranil kit objektiva iz body-a. Od kar imam ta body še nisem očistil senzorja, čeprav sem objektiva nekajkrat menjaval. Po slikanju neba pri f22, sem opazil manjše packe na sliki, vendar mislim da to ni razlog za pikice ki so se pojavile v zadnjih nekaj 100 fotografijah.
Spomnim se, da sem pred cca 3. mesci opazil kakšno pikico ali dve le na določenih fotografijah, danes, po ogledu včerajšnih fotografij pa sem opazil da zadeve gredo na slabše. In sicer sem danes ugotovil da daljši čas kot je odprt zaklop več in vidnejše so pikice. To se vidi tudi na slikah ki sem jih danes posnel v popolni temi:

1/10 sekunde (pikice so praktično nevidne, oz. se moraš res potrudit da opaziš..):


4 sekunde (pikice so že dokaj moteče):


30 sekund (Je slika uničena - bele, rdeče, modre pikice povsod!no ):


Pri času 1/50 sekunde, kar pri objektivu 1.8 večkrat pride prav, se vedno vidi predvsem ena rdeča pikica v spodnji levi polovici slike. Prosil bi če je kdo imel podobne težave da mi lahko kakorkoli svetuje...

Lp! Matic
 0   

Bostjan @Archie 1. Dec 2012, 23:30

Pa imaš vklopljeno redukcijo šuma pri dolgih ekspozicijah?
 0   

Fi5h @Fi5h 1. Dec 2012, 23:39

Redukcijo šuma pri dolgih ekspozicijah imam izklopljeno... bom vklopil in probal naredit še nekaj slik.. Hvala za idejo! sem čisto pozabil heh..
 0   

Ime Priimek @poetski 1. Dec 2012, 23:42

Če se ne motim so tole hot pixli. Vsi fotoaparati jih imajo, če narediš poiskus na način kot si ga storil ti (torej slikanje teme z dolgim časom). Kot mi je znano lahko neseš na rekalibracijo in poštimajo, načeloma pa naj ne bi smel imet efekta na normalne fotke.
 0   

Fi5h @Fi5h 2. Dec 2012, 00:26

Heh, po predlogu Archie-a sem vključil redukcijo šuma pri dolgih ekspozicijah in v vseh fotografijah pri vseh možnih časih ni več niti enega rdečega belega ali kakršnega koli piksla na sliki, razen črni.
Nisem si mogel misliti da ena nastavitev lahko res tako vidno vpliva na sliko smile Kaj naj rečem, konec dober vse dobro.. Še enkrat hvala za odgovore!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati