Pozdravljeni,
S fotografijo sem se pričel ukvarjati pred cca. 3 leti, lani v sredini novembra sem kupil svoj prvi "pravi" fotič - nov Canon 550D v kitu z 18-55mm. Po približno pol leta sem dokupil nov Canon 50mm f1.8 II, do takrat pa dejansko nikoli nisem odstranil kit objektiva iz body-a. Od kar imam ta body še nisem očistil senzorja, čeprav sem objektiva nekajkrat menjaval. Po slikanju neba pri f22, sem opazil manjše packe na sliki, vendar mislim da to ni razlog za pikice ki so se pojavile v zadnjih nekaj 100 fotografijah.
Spomnim se, da sem pred cca 3. mesci opazil kakšno pikico ali dve le na določenih fotografijah, danes, po ogledu včerajšnih fotografij pa sem opazil da zadeve gredo na slabše. In sicer sem danes ugotovil da daljši čas kot je odprt zaklop več in vidnejše so pikice. To se vidi tudi na slikah ki sem jih danes posnel v popolni temi:
1/10 sekunde (pikice so praktično nevidne, oz. se moraš res potrudit da opaziš..):
4 sekunde (pikice so že dokaj moteče):
30 sekund (Je slika uničena - bele, rdeče, modre pikice povsod!

):
Pri času 1/50 sekunde, kar pri objektivu 1.8 večkrat pride prav, se vedno vidi predvsem ena rdeča pikica v spodnji levi polovici slike. Prosil bi če je kdo imel podobne težave da mi lahko kakorkoli svetuje...
Lp! Matic