0   

ab_22 @ab_22 4. Dec 2012, 21:15

Pozdravljeni!
pišem vam ker sem se odločila za nakup NIKON D3200, potrebovala bi pa nekja nasvetov.
zanima me ali je boljše vzeti z objektivoma 18-55 in 55-200 ali pa samo z objektivom 18-105, v ceni pa je razlika samo 100€.
 1   

Miran @miran_a 5. Dec 2012, 07:06

Boljše je vzeti komplet z dvema objektivoma, ker boš hitreje ugotovila, da to ni to in boš šla kar takoj kupit kaj bolj konkretnega. Če boš vzela 18-105, se pa zna zgodit, da boš dlje časa zadovoljna, potem ko boš čez leto ali dve prešaltala na kaj boljšega, se boš pa tepla po glavi, češ "kaj se nisem prej spomnila pravega objektiva kupit". biggrin
Zahvala: ab_22
 0   

ab_22 @ab_22 5. Dec 2012, 19:35

zanima me še kakšna je bistevana razlika med objektivom 18-105 ter 55-200 ?
 1   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 5. Dec 2012, 23:33

Takole po amatersko razloženo... te oznake pomenijo goriščno razdaljo oz. koliko se da spraviti na sliko. Recimo pri 18 spraviš v objektiv 5 ljudi, eden zraven drugega, pri 55 pa samo 3, razen če ne narediš par korakov nazaj, da bodo zajeti vsi. Tista druga številka 105 oz. 200 pa pomeni, koliko lahko približaš nek motiv (zoomiraš).
Za začetek bi jaz vzel komplet z dvema objektivoma, saj imaš pokrito kar v redu razdaljo, edino kar je treba menjati objektiva, odvisno, kaj pač slikaš. Kasneje pa boš že ugotovila, kaj ti najbolj odgovarja in se mogoče odločila za nakup fiksnega objektiva brez zooma.

Najbolje je, da se odpraviš v kakšno fototrgovino in preizkusiš na licu mesta, kako stvar izgleda v praksi.
 1   

Jan Kajfež @Geccko 5. Dec 2012, 23:50

Če ti goriščna razdalja ni jasna (to so ti razponi, ki ti jih je prejle skorpijoncek66 razlagal) si jih poglej na temle linku:
http://www.tamron-usa.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php
Pa boš hitro ugotovila kaj pomenijo...
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati