Lahko bi ga uporabljal na D800 vendar ne vidim v tem smisla. Še posebej ker boš dal za body 2,5k eur potem boš pa gortlačil DX objektiv, ki ti bo risal vinjeto. Če imaš namen kupovati FX body si kupi raje 35mm f2.8 D objektiv, ki je primeren tudi za FX body. Ali pa 50mm 1.8G, ki je tudi primeren za FX.
G je objektiv izključno za crop senzorje, D pa je bil narejen za full frame senzorje. Slednji ima torej večjo odprtino, kar je razlog, da ne vinjetira na cropu.
Aha... o crnini govorimo... ja potem je tole res neuporabno na D800. Dobro Corpas lahko potem v postprodukciji, ampak ni to to. Torej vsi objektivi tipa G ne grejo na D800 oz fullframe aparate?
D800 oz. vsi FF aparati zaznajo, če je na njih objektiv za crop senzor in zajamejo fotografijo z zmanjšanim delom senzorja (manj mpix, D800 mislim da z 15mpix), vendar kje je potem fora, da nabavljaš D800, če ga bi uporabljal v crop načinu?
Jaz imam sedaj D300. In tukaj bi lahko dal gor 35 1.8G. Ker pa v bljizni prihodnosti nameravam kupiti D800, pa da nebi ta objektiv potem stal v kotu raje vprašam, ce bi ga lahko uporabljal tudi na D800 FF aparatu.
Potem izbiraj med objektivi z oznako FX, ne pa DX.
G objektive (vsi novejši brez obročka za zaslonko) imaš obeh tipov.
Starejši AF (z ali brez D) so bili vsi FX kolkr vem.
Novejši so večinoma AF-S, kar pomeni vgrajeni fokus motorček (tj delajo tudi na malih aparatkih brez šravfka).
Ce izberem pa 35 mm 1.4G FX pa je cena 1700 eur. Torej se mi splaca kupiti 35mm 1.8G DX za 180 eur in ga potem prodati skupaj s D300, oz. vprasanje je, ce sploh ga bom prodal D300, sj nic ne dobim za njega. Lahko pa mi sluzi kot drugi aparat na terenu.
Tega ja. Je najnižja cena kar sem jaz opazil za ta objektiv rabljen. Se mi zdi tudi dokaj realna. Seveda odvisno tudi od starosti. V kolikor pa ga boš želel prodati ob prodaji d300 verjetno izgube ne bo oz. bo minimalna ( ob predpostavki, da bo objektiv v lepem stanju )