0   

andrazh @andrazh 12. Dec 2012, 16:18

Pred kratkim sem nabavil komplet fotoaparat. Canon 30D z 17-55 2.8 objektivom in se posebej 24-70 2.8 L objektiv.

Zanima me, ce bi bil kdo tolk, da bi se dobla in bi mal prekontroliru zadeve, da ostrina stima in tako dalje. Ce pa se nebi noben nasel pa bi recimo rabil nasvete kaksne nastavitve uporabit in kaj slikat, da se preveri ostrina.

Enega izmed teh dveh objektivov bom tudi kasneje prodal, verjetno 24-70, ker mi denarnica ne dopusca FF aparata.

Prosim ne me obsojat, ker sem zacetnik in imam tako drage objektive hkrati pa "slab" body. Prisla je priloznost, da sem poceni kupil in sem jo zagrabil:)

Sem pa iz Maribora.
 0   

Gregor Grm @gg91 12. Dec 2012, 18:30

Evo tu si lahko prečitaš kako preverit, če vse vredi ostri:
http://photographylife.com/how-to-quickly-test-your-dslr-for-autofocus-issues
http://photographylife.com/how-to-calibrate-lenses

Zaj nwm če ima 30d liveview, ker če ga nima boš več cajta na kompi in verjetno boš mogo več slik naredit z aparatom da izključiš probleme(če maš kakšne). Sam sem doma blizu Maribora, vendar ti drugega kot teoretično znanje ne morem ponudit, ker nabavim opremo v polovici Januarja.

Lp. smile
 0   

iztok @izo 12. Dec 2012, 19:01

andrazh je napisal/a:

Prosim ne me obsojat, ker sem zacetnik in imam tako drage objektive hkrati pa "slab" body. Prisla je priloznost, da sem poceni kupil in sem jo zagrabil:)

ravno obratno, temu bi jst reku premišljen nakup, sploh če si dobil ugodno. elektroniki pade cena dosti bolj in hitreje kakor (kvalitetni) otiki, ki lepo drži ceno. 30d (jst še vedno vztrajam z njim) je praktično zastonj te dni, pa še vedno čist spodoben fotič, oba objektiva sta pa tudi zelo fajn in jih ne bo problem prodat, če bo treba.
 0   

andrazh @andrazh 13. Dec 2012, 14:52

Sem slikal isti motiv z 17-55. 18-55 in 24-55. Potem pa je se kolega slikal z nikonom D5000 in 18-105 objektivom in je njegova slika dosti bolj ostra od vseh mojih. Ni mi jasno. A je canon tak drek al ka?=\

Ce ima kdo canon body in je iz Mbja bi lepo prosu, da bi se dobla in se na njegovem probala.
 0   

andyz @andyz 13. Dec 2012, 16:39

Vzrok za neostrino ni mogoče ugotoviti brez nastavitev pri fotografiranju. Lahko da imaš streseno sliko in fokus sploh ni problem. Potrebno je pogledati predvsem čas ekspozicije, pa tudi blendo. Pri f/2.8 bo slika gotovo manj ostra, kot pri 5,6. ali 7. Ker ima 30D že precej staro tehnologijo in monitorček z malo pix. je treba za primerjavo fotke natisnit in potem primerjat.
Pri dobri svetlobi (ne direkt sonce) slikaj kakšen prometni znak ali reklamno tablo z besedilom iz razdalje recimo 3m in 15m. Oboje napravi z f/2.8 in z F/ 7 ali 8. Čas mora biti 1/125 s ali še krajši. Ne pozabi nastavit ISO na najmanjšo vrednost. Potem lahko pošlješ kakšno za primerjavo. .

Občasno hodim v MB, samo sedaj nimam nič na vidiku.
 0   

andrazh @andrazh 13. Dec 2012, 17:30

Nikon d5000+18-105 VR:
http://dl.dropbox.com/u/13761208/foto/DSC_0124.JPG

Canon 30D + 17-55 2.8:
http://dl.dropbox.com/u/13761208/foto/IMG_0406.JPG

Canon 30D + 24-70 2.8 L:
http://dl.dropbox.com/u/13761208/foto/IMG_0405.JPG

Ne vem kak je bil ISO na nikonu, mislim, da isto 400.
 0   

misfits @misfits 13. Dec 2012, 17:41

Seveda pride do razlike, če je slika z Nikonom obdelana, po možnosti je JPG narejen iz RAW. Se vidi, da je bilo na sliki z Nikonom uporabljeno močno ostrenje.
 0   

andrazh @andrazh 13. Dec 2012, 17:46

Nobena slika ni obdelana.

Pri tablci se vidi vlka razlika, ce priblizas... Ne vem, jaz nekak nisem zadovoljen.
 0   

Aleš @lial 13. Dec 2012, 17:55

Res je malo preveč razlike.
Verjetno bi bilo smiselno test ponoviti po resetiranju na tovarniške nastavitve obeh aparatov, Nikon je imel nastavljeno dodatno ostrenje na 'hard', čeprav nisem prepričan, da je bilo to odločilno.
 0   

misfits @misfits 13. Dec 2012, 17:57

v exifu piše, da je neka programska oprema, tud če ni, je pa v aparatu verjetno ostrina do konca našponana, skratka, ni primerljivo. Bi pa mogoče lahko bilo malo ostreje pri Canonu. Edina vsaj malo poštena primerjava je RAW in isti program.
 1   

Gregor Grm @gg91 13. Dec 2012, 19:12

Zaj jas si lahk od sestrične sposodim 600d pa sprobaš če te zanima sam niam cajta prej ko v soboto tak da če si zainterisiran mi javi de grem ju3 k njej po fotič.
Lp.
Zahvala: andrazh
 0   

andyz @andyz 13. Dec 2012, 19:12

Pri Nikonu je fotka bolj ostrena, blenda pa bolj zaprta, ker je globinska ostrina večja, kot pri Canonu.
andyz
 0   

Aleš @lial 13. Dec 2012, 19:19

Na vseh treh posnetkih je zaslonka (blenda) 7.1
 0   

andrazh @andrazh 13. Dec 2012, 22:10

Sedaj sem nekak iz vseh podatkov izluscil naslednje:
Imel sem nastavljeno na "natural", ki da sharpness na 0. Normal ima na 3. Takda, tu je ze mal odstopanja.

Pa nekdo mi je omenil, da je Canonov jpeg dosti bolj stisnjen kot od Nikona in da se tudi zaradi tega to pozna.

Jutri probam se isto sliko naredit z RAW in sharpness na 7/7 pa da vidmo...

Upam, da je res to krivo in ni nobene druge napake.

@gg91 tebe pa bi vseeno prosil, da se dobima in sprobama, da vidim, ce se splaca vlozit v boljsi body.
 1   

Dule @DuleB 13. Dec 2012, 22:17

Imaš jutri možnost priti v križišče Radvanjske in Borštnikove ulice? Lahko oba objektiva preizkusiva še z mojim 7D. Piši na ZS.

LP
-Dule-
Zahvala: andrazh
Dušan Brezovnik
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 14. Dec 2012, 15:52

Saj se vidi že po barvah, da si nekaj "prčkal" po nastavitvah. Najbolje, da daš nazaj na tovarniške nastavitve in potem sprobaš.
Jpeg pa je stisnjen, kolikor naštimaš v nastavitvah. Najboljšo primerjavo boš imel v raw formatu.
 0   

andrazh @andrazh 15. Dec 2012, 13:31

Sem se dobil z DuleB in gg91 in smo ugotovili, da zadeve delajo kot morajo:)

Hvala vsem.
 0   

Marko @piloot 16. Dec 2012, 00:12

In kaj si ugotovil? Tudi mene zanima.
MArko
 0   

Gašper @Gapiii 16. Dec 2012, 10:11

Jao Dule. Mogu bi rečt, da zadeva ne dela pa kupt za mali denar biggrin

PS: Malce se šalim smile
 0   

Marko @piloot 16. Dec 2012, 12:09

Tudi jaz sem zmeden glede boljše opreme. NA Canonu 30D sem najprej imel Sigmo 17-70 (prvo varianto) potem 17-55 z IS sedaj pa 24-70/2.8 L. Najboljša ostrina je bila na Sigmi. Imel sam oba Canona na servisu da mi pogledajo če je z njima vse OK, pa so mi odgovorili da sta bila brezhibna. Sedaj samo še čakam na 6D pa da vidim kako je tam z z ostrino. Naj povem da imam tudi 70-200/4 IS tam pa je ostrina fantastična.
Marko

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati