0   

dushan @dushan 1. Apr 2005, 08:57

Ob mojih fotografijah iz Deželnega naravnega rezervata ob izlivu Soče v Jadransko morje med Tržičem in Gradežem je bilo izražena želja, da bi se kdaj skupaj odpravili tja. V soboto, 04.12.2004 smo tako imeli izlet, vse o tem izletu pa si lahko ogledate na strani https://www.slo-foto.net/ftopic-1575-days0-orderasc-0.html

Ker pa takrat nekateri niso mogli na izlet, je bila izražena želja da izlet ponovimo. Ponovljen pa bo tudi zaradi drugega letnega časa in drugačne prisotnosti ptic v parku ob vračanju.

V soboto, 09.04.2005 se bomo dobili ob 7. uri na italijanski strani mejnega prehoda Fernetiči, kjer bomo desno ob cesti parkirali, pustili odvečne avtomobile tam (ali pa na naši strani mejnega prehoda) in šli po dogovoru skupaj dalje.

Peljali se bomo po avtocesti mimo slovenskih vasi Prosek, Križ, Nabrežina, Sesljan, Devin do Tržiča, tu pa zavijemo levo proti Gradežu. Do rezervata se pride tako, da se na cesti Tržič Gradež pred mostom čez Sočo zavije levo, od tu pa je tri kilometre do osrednjega dela na Isoli della Cona.

Naravni rezervat zajema zadnjih 15 km rečnega toka in ob njem 2.350 ha površine, ki je edinstvena zakladnica biotske pestrosti in se odlikuje z bogatim rastlinstvom in živalstvom z mnogimi redkimi in ogroženimi vrstami. Je pravi raj za ptice, v njem je bilo doslej ugotovljenih kar 308 različnih vrst ptic, od katerih jih je več kot 85 v zadnjem desetletju tudi gnezdilo. Nekatere se ustavijo tu na poti iz Sibirije v Afriko in nazaj. Osrednji del rezervata je na levem bregu Soče otok Isola della Cona, kjer se razteza območje močvirnih travnikov, tam pa so tudi urejene impozantne in dobro obiskane opazovalnice, muzej in recepcija. Konje so v naravni rezervat naselili leta 1991 in od takrat dalje živijo divje v naravi. Pripeljani so bili iz Camargue.

Na desnem bregu Soče pa je del parka imenovan Caneo, kjer je tudi speljana zanimiva pot z opazovalnicami, ob vstopu pa je mostiščarski objekt , v katerem je bar, restavracija in manjši hotel.

Tja pa se pride tako, da nadaljujemo pot proti Gradežu čez Sočo in po dveh kilometrih zavijemo levo skozi Fosalon do vstopa v rezervat, do tja pa je nekaj kilometrov.

Nato bi obiskali Gradež, ki je znan kot »otok sonca«, saj sodi med najlepše kopališke kraje na Jadranu. V zgodnjem srednjem veku je bil žarišče kulturnega dogajanja, na kar še posebej opozarja cerkev sv. Evfemije. Je zanimivo obmorsko mesto s starim mestnim jedrom, starimi zanimivimi hišami in ozkimi ulicami, ostanki bazilike, itd. Gradež sodeluje tudi pri vsakoletni mednarodni jadralni regati Izola – Gradež – Izola.

Blizu je tudi Oglej, sedež nekdanjih patriarhov in če bo čas, bi si ga ogledali.
Ko je v 6. stol. Aquilea postala sedež patriarha, je v mestu že od 3. stol. naprej bivala krščanska skupnost. S tem je mesto postalo eno najpomembnejših središč starokrščanskega sveta. Poleg Ogleja so tedaj predstavljali sedež patriarha le še Jeruzalem, Antiohija, Aleksandrija, Konstantinopel in Rim. Izjemen pomen mesta v času pozne antike odseva v enem izmed najpomembnejših spomenikov iz tega obdobja - baziliki sv. Mohorja in Fortunata. Arhitektura slovi po številnih umetninah, predvsem pa po izjemno kvalitetnih talnih mozaikih iz 4. stol., kjer se poznoantični dekorativni elementi spajajo s krščansko simboliko. V neposredni bližini bazilike so ohranjeni tudi ostanki antičnega Ogleja, ki je predstavljal prometno vozlišče na križišču med Alpami in Jadranom.

Za prehrano in pijači skrbi vsak sam, predviden čas za kosilo v Gradežu, kjer se bomo ustavili v kakšnem lokalu.

Pred sončnim zahodom bi se verjetno vrnili v naravni rezervat, kjer se da ujeti prelepe sončne zahode ali pa bi jih ujeli v Gradežu.

Ob povratku bi si lahko že v temi ogledali spominsko obeležje v kraju Sredi polja ( poitaljančeno Redipuglia).

To je okviren načrt, ki bi ga pa prilagodili glede na trenutno stanje. Trajanje cel dan.

Če pa koga zanimajo fotke od tam, si jih lahko ogledajo na naslovu, ki je naveden zgoraj ali pa na strani: https://www.slo-foto.net/ftopict-2350.html#33559


LP, Dušan
 0   

Pele @Pele 1. Apr 2005, 17:05

Najbolje da naredimo kakšen seznam prijav.
1.pele

p.s Če je kdo iz LJ gre lahko z mano.
 0   

dushan @dushan 2. Apr 2005, 08:38

Če se vas bo prijavilo več, bom organiziral prevoz (kombi ali avtobus) in bi znašala cena prevoza, odvisno od števila prijavljenih, od 1.000,00 pa največ do 2.000,00 SIT. Zato pohitite z odločitvijo in se prijavite.

LP, Dušan
 0   

iztok @izo 2. Apr 2005, 11:52

jst bi šel takoj, vendar imam naslednji vikend čist zaseden (birma, obljubljena pomoč pri delih zunaj ipd). mejte se lepo in čimveč dobrih fotk!
 0   

MareŽ @maremare 2. Apr 2005, 12:52

evo,dushan jest grem najbrž spet pa petra.V avtu mam plac še za dva.če bom šel pa grem iz Črnomlja,če koga zanima prevoz.Bom še javil za 100%.
lp, mare
 0   

Gregor Prodan @progre2 2. Apr 2005, 15:16

ehm, če gre kdo iz primorske bi lahko še mene potegnu, če pa gre pele iz lj se lahko zmenimo da gremo od meje dalje skup ... smile
 0   

sanja @sanja 2. Apr 2005, 16:42

še eno vprašanje, kdaj se vraca v soboto? :?
 0   

Gregor Prodan @progre2 2. Apr 2005, 18:35

pozno zvecer predvidevam
 0   

Blaž Ogorevc @balž 4. Apr 2005, 11:55

jaz tudi na žalost ne morem - podobno kot izo - poroka in obljubljen apomoč pri pomladanskih vrtnih opravilih. Pje, spet ne morem. Pač. Bom mogoče šel enkrat sam - si dal tak fajn navodila, da vsak najde.

Mejte se fajn.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Denis Ferlič @DenisF 4. Apr 2005, 12:19

Jaz bi se pridruzil a ima kdo prevoz iz MB-ja? :?:
 0   

sanja @sanja 5. Apr 2005, 09:03

kaj bo pa v primeru grdega vremena?
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 5. Apr 2005, 10:41

hja, spet ne bo nič(sobota zasedene), če bi bila nedelja bi pa šel ....
 0   

Pele @Pele 5. Apr 2005, 13:44

Ja v soboto je napovedano slabo vreme.
 0   

dushan @dushan 6. Apr 2005, 08:56

Mislim, da prav slabega vremena ne bo, morate vedeti, da je to ob morju in je tam popolnoma druga klima kot pa v notranjosti Slovenije. Pa tudi vsaka kapljica nas ne bi smela pregnati.
Šli bomo v vsakem vremenu, sicer pa na Weather Underground napovedujejo za tam takšno vreme:


LP, Dušan
 0   

Denis Ferlič @DenisF 6. Apr 2005, 09:15

A gre kdo iz Maribora?
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 6. Apr 2005, 09:49

Če mi ne bo potrebno na vrtu štihat, grem jaz tut zraven.
 0   

MareŽ @maremare 6. Apr 2005, 09:51

jaz grem iz črnomlja-kočevje-cerknica-postojna-razdrto-fernetiči,če kdo rabi prevoz,mam plac še za dva.
lp, mare
 0   

Denis Ferlič @DenisF 6. Apr 2005, 10:04

Ce gre kdo iz MB-ja al pa mimo MB-ja naj mi poslje ZS! cry
 0   

dushan @dushan 7. Apr 2005, 07:30

progre2 je napisal/a:
ehm, če gre kdo iz primorske bi lahko še mene potegnu, če pa gre pele iz lj se lahko zmenimo da gremo od meje dalje skup ... smile


Predvideno je, da gremo od Fernetičev dalje skupaj in tam pustimo odvečne avtomobile, tako da od meje dalje ni problema zate. A do Fernetičev pa boš lahko prišel?

LP, Dušan
 0   

Denis Ferlič @DenisF 7. Apr 2005, 07:59

Samo dez je napovedan a ne? sleep


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati