0   

Bojko @zzan 20. Dec 2012, 07:22

Zdravo
Potreboval bi pomoč. Imam Nikona 5100 in priložnost imam dobiti bliskavico SB28 (zamenjati z bliskavico od Olympusa FS-FL36R, katero sem rabil samo 1x, potem mi je Olympus mrknil pa je tudi bliskavica obležala v predalu).
Vprašanje bi bilo, kakšen je SB 28? Kako se obnese v praksi in ali sploh deluje s 5100? Pred cca 3 leti sem imel D700 in SB 800, mislim pa verjetno primerjave ni med obema bliskavicama? Koliko je sploh vreden SB28 sedaj in koliko moj FS-FL36R?
Koliko bi bil še vreden moj stari Olympus E500, ki sicer še fotka a ne več dobro in je potreben popravila? Bi pa dal poleg oba objektiva, ki sta bila v kompletu (ne vem več, katera, bi moral pogledati), eno rezervno baterijo in polnilec.
Prosil bi za več mnenj. Hvala
 1   

ant-dj @ant-dj 20. Dec 2012, 08:15

Mislim, da je SB28 primerna za slr fotiče, na dslr pa deluje le manual. Preveri na googlu.

Koliko je pa vredna: pomoje ni vredna več kot 50€, vendar se prodajajo na bolhi čez 100€, če se prodajo in za koliko pa je vprašanje.
Zahvala: zzan
 1   

Metod @iskalec 20. Dec 2012, 08:49

Jaz si iz analognih časov še vedno lastim tudi SB28. Takrat (mislim, sem jo kupil okrog leta 2000) je bila med bolj zmogljivimi bliskavicami.
Uporabljam jo tudi na digitalcih (Nikon D70, D200, D300), vendar izključno v Manual načinu. Rezultati niso bili slabi. Za tako delo je treba imeti precej znanja oz. občutka. Ko sem si nabavil SB900 sem ugotovil, koliko sem si poenostavil življenje. (Takrat nisem mogel verjeti, da sem z nakupom novejše bliskavice toliko časa odlašal.) Primerjave med SB900 (tudi SB800) in SB28 preprosto ni mogoče delati, pa ne zarad kvalitete, ampak ker sta to bliskavici iz popolnoma drugih časov.
Odlično pa mi služi, kadar nastavim več bliskavic in jih prožim preko daljinskih sprožilcev, vendar so takrat spet vse nastavitve ročne.
Na D5100 se bo bliskavica skoraj zagotovo sprožila (te kombinacije sicer nisem nikoli preizkusil; pa saj se verjetno sproži tudi Olympusova), pozabiš pa lahko na TTL merjenje in podobne priboljške.
Koliko je vredna? Jaz svoje ne prodajam, če bi jo pa kupoval, zanjo ne bi hotel odšteti kaj več kot neko simbolično vsoto (recimo 30 EUR).
 0   

Bojko @zzan 20. Dec 2012, 09:00

iskalec je napisal/a:
...............Na D5100 se bo bliskavica skoraj zagotovo sprožila (te kombinacije sicer nisem nikoli preizkusil; pa saj se verjetno sproži tudi Olympusova), pozabiš pa lahko na TTL merjenje in podobne priboljške.
Koliko je vredna? Jaz svoje ne prodajam, če bi jo pa kupoval, zanjo ne bi hotel odšteti kaj več kot neko simbolično vsoto (recimo 30 EUR).

Torej priporočaš ()med vrsticami sicer), verjetno kakšno boljšo. No, Olympusove na Nikonu nisem upal probati, da mi ne bi kaj crknilo. Ve morda kdo svetovati, če bi to lahko poizkusil. Kakšna praksa, kakšen strokovnjak? Potem fleša sploh ne bi dajal od sebe, saj pravim, zadeva je nova, praktično 1 večer uporabljana.
 1   

samos1111 @samos1111 20. Dec 2012, 09:54

TTL gotovo ne bo delal, verjetno pa bi delal A način ("tiristor").
Cene rabljenih lahko preveriš na fleabayu (išči pretekle listinge če ni dovolj aktualnih).
 0   

Bojko @zzan 20. Dec 2012, 10:11

samos1111 je napisal/a:
TTL gotovo ne bo delal, verjetno pa bi delal A način ("tiristor").
Cene rabljenih lahko preveriš na fleabayu (išči pretekle listinge če ni dovolj aktualnih).

Bom res doma preizkusil, če Olympusova bliskavica deluje na Nikonu. Ampak prej bi vseeno rad kakšno izkušnjo, mnenje, videl?
Drugače se mi pa zdi, da bi imel z SB28 bolj ko ne same "težave". Tako da, morda kakšen predlog, kateri fleš bi pa že bil, da dela na 5100 pa da ni slab, niti ne predrag?
 1   

ant-dj @ant-dj 20. Dec 2012, 10:18

Malo poglej za Nissin 560, ki naj bi bila konkurentka sb600 od nikona.

LP
 1   

samos1111 @samos1111 20. Dec 2012, 10:49

Generalno bi priporočal Nikonove originalne, npr. rabljen SB-600. "Združljivi" imajo vedno kakšne težavice z združljivostjo (pa že originalni včasih ne delajo tako kot bi ti rad). Če že eksperimentiraš, vzami takega z veliko bazo uporabnikov in znanimi problemi, ne zadnji model z najdaljšim features seznamom.
http://dpanswers.com/index.php
http://speedlights.net/
 0   

Bojko @zzan 20. Dec 2012, 11:04

samos1111 je napisal/a:
Generalno bi priporočal Nikonove originalne, npr. rabljen SB-600.........................

Torej vsaj 600 model. Se mi je zdelo, ja, da 28 ne bo neki dober zadetek. Če bo sploh treba menjat, ne vem? Še vedno ni nihče pokomentiral združljivosti Olympus-Nikon?
Sicer pa hvala vsem, precej uporabnega sem že izvedel.
Moram malo prebrskat, kakšne so sicer cene rabljenih SB600
 1   

Metod @iskalec 20. Dec 2012, 11:13

zzan je napisal/a:
Torej priporočaš (med vrsticami sicer), verjetno kakšno boljšo.

Ne bi rekel, da karkoli priporočam. Pravzaprav nimaš kaj izgubiti (razen tiste evre, ki so razlika med rabljeno Olympusovo in rabljeno Nikonovo bliskavico). V obeh primerih delaš ročno (tudi A način deluje). Pred dobrim desetletjem je bila SB28 vrhunska bliskavica. To, da ne zna v celoti komunicirati z DSLR-ji, je verjetno bolj Nikonova marketinška fora kot pa tehnični problem. Fotografi verjetno zamenjamo več aparatov kot pa bliskavic, tako kot povprečen človek zamenja več računalnikov kot tiskalnikov. Zazna pa recimo ISO, ki je nastavljen na aparatu, goriščno razdaljo objektiva ...
Z nekaj izkušnjami ne bo problema - jaz sem prebliskal z njo marsikaj in še danes jo uporabljam. Če pa imaš možnost, da nabaviš SB600 / 800, boš videl, da se slikanje poenostavi. Res pa, da boš staro težko prodal.
 0   

Bojko @zzan 21. Dec 2012, 09:10

Če se bo slučajno kdaj še kdo spraševal kaj podobnega, kot sem jaz tule spraševal včeraj - zvečer sem reskiral in priklopil Olympusovo bliskavico FS-FL36R http://www.digitalrev.com/product/olympus-fs-fl36r-flash/MTAwMDM1OQ_A_A na Nikonov aparat 5100 in zadeva deluje! Torej veliko časa za preizkušanje nisem imel in za sedaj sem ugotovil, da avtomatika verjetno ne bo delovala ampak je treba fleš ročno nastavljati. Ker imam sicer z zunanjim flešom praktično nič izkušenj, mogoče prošnja, bom odprl novo diskusijo pa še tam zapišem - Mi veste svetovati in predvsem RAZLOŽITI, kako nastavljati. Kaj je od česa odvisno, kaj sploh je ZOOM, kar piše na bliskavici? Pa ostale številke tam?
 1   

samos1111 @samos1111 21. Dec 2012, 10:33

Čtivo: http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html

Kolikor razumem bi tudi avtomatika (ampak ne TTL) morala delovati ("tiristorski" način, pri katerem količino svetlobe meri senzor na flešu in skrajša pulz ko se mu zdi dovolj).
Btw to je precej uporaben način, ena prednost pred TTL je da ni predflešev ki pri nekaterih povzročajo mežikanje.
Za razliko od Nikonovega pa ta fleš ne bo dobil nastavitev aparata (zaslonka, ISO) in jih upošteval pri auto izračunu potrebne svetlobe.
Zoom določa širino snopa osvetlitve. Nikonov fleš bi se lahko avtomatsko nastavil za trenutno goriščnico, s temle bo treba ročno. Lahko pustiš stalno na širokem kotu, ampak če za tele na flashu zoom prestaviš, pri isti moči nese dlje oz na avtomatiki manj pokuri. Ta mali flashi ala SB-400 tega nimajo in so narejeni za široki kot.
 0   

Bojko @zzan 21. Dec 2012, 10:43

samos1111 je napisal/a:
Čtivo: http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html

Kolikor razumem bi tudi avtomatika (ampak ne TTL) morala delovati ("tiristorski" način, pri katerem količino svetlobe meri senzor na flešu in skrajša pulz ko se mu zdi dovolj).
Btw to je precej uporaben način, ena prednost pred TTL je da ni predflešev ki pri nekaterih povzročajo mežikanje.
Za razliko od Nikonovega pa ta fleš ne bo dobil nastavitev aparata (zaslonka, ISO) in jih upošteval pri auto izračunu potrebne svetlobe.
Zoom določa širino snopa osvetlitve. Nikonov fleš bi se lahko avtomatsko nastavil za trenutno goriščnico, s temle bo treba ročno. Lahko pustiš stalno na širokem kotu, ampak če za tele na flashu zoom prestaviš, pri isti moči nese dlje oz na avtomatiki manj pokuri. Ta mali flashi ala SB-400 tega nimajo in so narejeni za široki kot.

Tale tiristorski način....saj pravim, na bliskavice se niti približno ne razumem (odprl sem novo temo) in verjetno je to nekaj od tegale, kar omogoča ta bliskavica: TTL AUTO, AUTO, MANUAL, FP TTL AUTO, FP MANUAL, RC, SL AUTO, SL MANUAL pa pojma nimam, kaj od tega?
Za ZOOM se mi je malo sanjalo, da bi to lahko bilo to, hvala. Torej ZOOM je najbolje prilagajat odprtosti zaslonke ali pa pustit nastavitev na najmanjši številki? Mislim, da sem celi nastavitev za ISO videl na bliskavici. Torej bi moral tudi to prilagajati aparatu?
 0   

samos1111 @samos1111 21. Dec 2012, 10:48

Dej preberi si Čtivo in navodila od flasha pa pol sprašuj dalje grin
 0   

Bojko @zzan 21. Dec 2012, 10:57

Navodil nimam, jih pa iščem na netu. Upam da najdem smile

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati