0   

Bojko @zzan 21. Dec 2012, 09:39

Imam omenjeno Olympusovo bliskavico FS-FL36R (ki je prav dobra celo za profesionalni Olympusov aparat E-3. Da vam olajšam odgovore, oz nasvete, naj zapišem (bom kar prekopiral), kaj bliskavica omogoča (se opravičujem, ker je zapis v sh jeziku):

Brojka vodilja GN36.
Bežična daljinska kontrola u tri grupe (A, B i C).
Kontrola podešavanja direktno preko LCD ekrana fotoaparata.
Izbor od četiri kanala za izbegavanje ometanja.
Produžena daljina pokrivanja.
TTL Auto, Auto, i manuelni režim.
Kompaktan dizajn i mala težina
Elektronski sklopovi koji štede energiju
Pokretljiva glava.
Super FP režim do 1/4000 sek.
Pokrivanje se automatski podešava u nekoliko koraka koji odgovaraju žižnoj daljini objektiva prilikom zumiranja.
Podešavanje intenziteta blica u 1/8 EV koraka uz Olympus
E-System D-SLR fotoaparat.
Redukcija efekta crvenih očiju, spora sinhronizacija i sinhronizacija druge zavese.
Tehnički Podaci:
Načini rada blica: TTL AUTO, AUTO, MANUAL, FP TTL AUTO, FP MANUAL, RC, SL AUTO, SL MANUAL
Brojka vodilja: automatsko prebacivanje 20 at 12mm do 36 na 42mm
Ugao okidanja: Do 90 step. dole 7 step., desno 0 do 90 step., levo 0 do 180 step.
u: Automatsko prebacivanje na 12mm: Gore-dole 62 step., lev-desno 78 step. Na 42mm: gore-dole 21 step., lvo-desno 28 step. Na 8mm: gore-dole 83 step., levo-desno 101 step.
Dimenzije (ŠxVxD): 67 x 95 x 108 mm
Težina: 260 g
Ugrađeni blic i bežična kontrola spoljašnjih bliceva preko fotoaparata:
Broj kanala: 4 kanala
Grupna podešavanja: 3 grupe
Načini rada: TTL AUTO, AUTO, MANUAL, FP TTL AUTO, FP MANUAL. Dostupno kada se koristi sa fotoaparatima koji su kompatibilni sa Olympus sistemom bežičnih bliceva.

Moje vprašanje oz prošnja je, če mi malo bolj razložite, kako naj z bliskavico upravljam preko ročnih nastavitev in kaj je kaj, oziroma kaj točneje kaj pomeni in kako deluje določena funkcija. Kaj sploh je to ZOOM na bliskavici (ima to kaj zveze z zoomom objektiva in še čem drugim?). Avtomatika na tej bliskavici mi namreč ne deluje, ker imam bliskavico na Nikonovem aparatu 5100. Kako naj torej ročno nastavljam na bliskavici in kako na aparatu (verjetno je ravno obratno - kakor bom nastavil aparat, tako bo treba prilagajati nastavitve na bliskavici....kako torej za določene premike....zaslonka, čas.....), da bo zadeva čim boljše delovala. Z zunanjimi, dodatnimi bliskavicami namreč do sedaj nisem imel opravka prav veliko in zadeve ne obvladam.
Hvala vnaprej vsem
 0   

Bojko @zzan 21. Dec 2012, 13:25

Izgleda, da nasvetov tokrat ne bo. Sem pa sam našel, sicer nekaj zelo starega pa če bo še koga kasneje, za menoj zanimalo kaj podobnega....malo se da, pomagati si: http://www2.arnes.si/~ljuad7/bliskavica.html
 0   

porkoja @porkoja 21. Dec 2012, 15:02

Brez zamere, ampak jaz sem namenske forume vedno jemal kot kraj kjer se razdaja naprednejše znanje in informacije, ne pa totalne osnove. Takšno vprašanje me ne bi niti malo čudilo, če bi se pojavilo na forumu vojnih veteranov časa 2. svetovne vojne ali pa na forumu osamljenih gospodinj, ki pač niso v teh vodah in pričakujejo, da jim bo nekdo razložil osnove. Tako pa na forumu fotografskega portala, odgovarjati na povsem osnovne stvari, ki so zapisane v vsakem priročniku oziroma navodilih za uporabo bliskavice, je zelo nezanimivo. Celo meni, ki sicer rad pomagam, se mi ne da pisati na desetine stavkov, ki so bili že ničkolikokrat napisani in tudi na tem portalu.
Zato pa so na slovenskih fotografskih forumih vedno ena in ista skrajno začetniška vprašanja, ki nastajajo zgolj zato, ker se avtorjem ne da niti malo poiskati na spletu, kakšno stvar prevesti, prebrati 10 strani in izluščiti 20 pomembnih stavkov ipd.

Vse kar sem naredil, sem v Google vtipkal "fs-fl36r manual":
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/esystem/man_fl36r_e.pdf
 0   

Bojko @zzan 22. Dec 2012, 10:08

Nobene zamere ni, kolega. Se mi je pa zdelo, da se ljudem "ne da" ukvarjat z osnovami. Vprašanje je specifično in pride prav "zanamcem". Torej tudi kakšnemu takšnemu, ki pač teh stvari še ne ve.
Z avtomatiko znam delat, kot verjetno vsi ostali. Sem se pač na zunanje fleše podal malo pozno (po cca 35 letih fotkanja) in normalno je, da ne obvladam. Pa "prej" nisem spremljal forumov, jih bral....ker me to ni zanimalo. Me pa zdaj. In TA NAVODILA sem našel tudi sam (vseeno hvala za link) ampak angleščina..... saj sem si prevajal a to ni to. In navodila so ena specifična zadeva, osvojit in razumet pojme, oz pravilen način dela in pristope, verjemi, da je težko. Zato vprašanja, da se pač naučim. Želja je a zapisov, niti po zelo vztrajnem iskanju, ne na najid.si, ne na e-foto, ne tule, do sedaj še nisem našel. Ne da bi bil len in se mi ne da iskati...par dni, ne ur, sem porabil a zadovoljujočega rezultata ni bilo. Zato sem se pač obrnil na "ljudstvo". Ampak ljudstvo vidim, da se neumno zdi, poučevat enega zaostalega kre..na, ki nič ne ve. Pač nič, hvala vseeno, nekako že bom. Če ne drugače, s poizkusi, vztrajnost imam, to pa.....


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati