0   

JP_Freelance @JasminJPPorcic 29. Dec 2012, 08:41

Živjo. Zanima me na kakš način fotkate folk k ga ne poznate (v centru Ljubljane) ne da bi bili opaženi? Hvala za odgovor
 0   

Aleš @lial 29. Dec 2012, 09:03

- Brez kadriranja 'iz roke'
- s 'flip' ekranom
- 400 mm
- s kompaktom
 2   

abo01 @abo01 29. Dec 2012, 21:58

Sploh ni fora, da si neopažen. Drugače si pa preberi to:
http://erickimphotography.com/blog/2012/08/10-things-garry-winogrand-can-teach-you-about-street-photography/
Zahvala: Cr00k, JasminJPPorcic
 0   

Rok Kokalj @Cr00k 29. Dec 2012, 23:58

top šit link - thx!
 0   

JP_Freelance @JasminJPPorcic 30. Dec 2012, 09:00

Hvala za vse odgovore
 0   

Miran @miran_a 30. Dec 2012, 09:43

Poglej si še tega tipa: http://www.thomasleuthard.com/

Ima tri fajn knjige, ki si jih lahko zastonj dol potegneš. Pa na youtubu ima par zanimivih videov. Sem za foro probal njegove metode in zadeva načeloma deluje. Ljudje me večinoma niso niti registrirali, samo dva strica sta se obračala, da bi videla, kaj tako zanimivega za njunima hrbtoma fotografiram. Sem pa ugotovil, da moraš biti posebne sorte človek, da ti je takšen način fajn, kar jaz nisem in sem hitro odnehal... bigrazz
 0   

analuka @analuka 30. Dec 2012, 16:28

Ja sam kaj pa potem za objavljanje takih fotk na netu, da ne fasaš kake tožbe?
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 30. Dec 2012, 16:39

Če je obraz dobro viden, rabiš dovoljenje slikane osebe...
No za objavo slik otrok z raznih dogodkov na spletni strani osnovne šole je bilo potrebno pisno dovoljenje vsakega starša posebej, da dovoli objavo. Najbrž je tudi pri odraslih podobno.
 0   

Miran @miran_a 30. Dec 2012, 17:09

A ne bit no hecn, no. Nobenga dovoljenja ne rabiš. Če pa kdo noče bit na nobeni fotki, pa naj ne hodi iz bajte, pa bo.
 1   

Aleš @lial 30. Dec 2012, 17:53

Zakonodaja v teh primerih je bila že nekajkrat opisana in razložena tudi na tem forumu.
In z objavo posameznikov (ne v skupini ali na dogodku!) brez njihovega dovoljenja se ne splača igrati, če se te 'loti' pravi, boš naenkrat imel več kreditov, kakor si jih želiš.
Bolj zoprna zadeva je takojšnja zahteva osebe, po možnosti glasno, s kakšnimi zmerljivkami in v teh časih tudi kakšno kocko grin grin
Nekaj v tem stilu sem doživel samo enkrat, pa čeprav ni bilo niti glasno, niti kock, si tega ne želim več.

Glede fotografiranja in objave fotografij iz šole pa je bila navada v šoli, kjer sem učil že nekaj let takšna, da so starši na začetku leta podpisali (ali pa ne) dovoljenje za objavo fotografij. In vedno, kadar sem šel v kakšen razred fotografirat, sem vprašal, če kdo ne želi biti na netu. V nekaj primerih je potem 'pela radirka'.

Drži pa tudi, da se pri nas krepko pretirava s to 'zasebnostjo' (primer Burger) in po zaslugi medijev se potem tako nekateri ljudje tudi obnašajo.

Moj predlog avtorju teme: če si želiš fotografirati in objavljati obraze brez skrbi, izbiraj tujce (skupine turistov), z njimi je najmanj težav, čeprav včasih tudi grdo gledajo:
Zahvala: JasminJPPorcic
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 30. Dec 2012, 17:55

Kot sem napisal... za objavo slik osnovnošolcev na spletni strani je ravnatelj pridobil dovoljenja staršev. Zakaj, me ne sprašuj. A najbrž to ni bilo brez vzroka. Saj lahko Lial poda svoje mnenje, ker dela v šolstvu.
Dejstvo je, da si je treba prebrati raznorazne zakone. Najdejo se posamezniki, ki jim ne odgovarja, ko zagledajo sebe nekje na spletu. Brez problemov se lahko odločijo za tožbo. Če bodo pri tem uspešni, je pa drugo vprašanje.
 0   

Aleš @lial 30. Dec 2012, 18:17

skorpijoncek66 je napisal/a:
Kot sem napisal... za objavo slik osnovnošolcev na spletni strani je ravnatelj pridobil dovoljenja staršev. Zakaj, me ne sprašuj. A najbrž to ni bilo brez vzroka. Saj lahko Lial poda svoje mnenje, ker dela v šolstvu.

Sicer sem že zapisal, pa naj bo še enkrat: pred nekaj leti (2005, 2006?) je prišla v šolo okrožnica ministrstva na to temo in ravnatelji so bili dolžni uredit vse glede tega.
Ker sem bil takrat še urednik nekaj spletnih strani šol, smo imeli kar precej težav z ugotavljanjem pravice do obstoja nekaterih že objavljenih fotografij, na koncu smo dobili neuradno informacijo, da naj ostane vse kakor je, razen če se kdo pritoži (!!).

P.S.: popravek v navedbi: ne delam več v šolstvu, sedaj sem v svoji 'zadnji službi' grin grin
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 30. Dec 2012, 18:39

No na tej šoli so imeli kar probleme nekaterih staršev, ko so zagledali svoje otroke na spletni strani šole... predvsem so bile to fotke s športnih dnevov, ekskurzij in taborov...
Je pa res prišla neka okrožnica z ministrstva, zato se je ravnatelj tudi tako odločil. No saj podpisali so pa itak vsi in potem ni bilo več problemov z objavami.

Drugače pa čisto drži, kar si napisal v postu glede fotkanja...tudi mene so že grdo gledali, pa sploh nisem fotkal ljudi, ampak pokrajino, a oni so se pač naključno znašli v kadru.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 30. Dec 2012, 19:12

Čimprej pozabi na "neopazno" fotografiranje… boš imel prec boljše fotke. Fotke v mestu posnete s teleobjektivi so strahopetne in brez duše.

Pogoltni cmok v grlu, pristopi do osebe in jo
A) vprašaj za dovoljenje
cool fotografiraj, se prijazno nasmej, magari pokaži fotko in se zmeni da jo pošlješ po mailu

Prijaznost pomeni največ. Kmalu se privadiš pristopit k ljudem… sem na začetku imel tudi jaz težave. Največ kar se lahko zgodi je, da ti rečejo ne ali pa da zbrišeš fotko… kar se mi še ni zghodilo, pa na potovanjih kar precej "težim" ljudem. Itak pa hitro vidiš če kdo ne želi biti fotografiran. Tistega pač pustiš na miru.

Pozabi brezvezna streljanja iz roke in ostale nebuloze. Strahopetno fotografiranje, brezosebno in pa brez kontrole. Imej jajca in pristopi do oseb.

Nasvet, da se osredotoči na tujce je pa tudi svojega denarja vreden… osredotoči se na tisto, kar te pritegne, ne pa na tujce samo zato ker je "foto safari" na njih lažji.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Simon @SimonG 30. Dec 2012, 19:28

men je x100 idealka za take podvige... generalno majhna in tiha zadeva, da folk sploh ne ve da jih slikaš, od tistih ki pa pogruntajo da jih, pa pobereš ful zanimivih izrazov na obrazu biggrin

Najhujše kar se mi je do zdej zgodil, je da me je par folka pršlo vprašat če mam leico, hehe...
[url=http://geesphoto.blogspot.com/]M Y P H O T O B L O G[/url]
 0   

Aleš @lial 30. Dec 2012, 19:39

JasminJPPorcic je napisal/a:
Živjo. Zanima me na kakš način fotkate folk k ga ne poznate (v centru Ljubljane) ne da bi bili opaženi? Hvala za odgovor

Potem pa pade predlog, da vprašaš človeka, ki ga imaš namen fotografirati.
bigeek bigeek
In seveda - model se ne more zadržati, da ne bi še malo žalil...
 0   

Rok Kokalj @Cr00k 30. Dec 2012, 19:51

Jaz pa po LJ občasno strašim z Zorkijem 4 in 50/2.0 objektivom... Je prav vidna razlika v feedbacku mimodočih v primerjavi z 40d in 50/1.8, so boljše volje, ne nerajo, kakšen celo kdaj kar pozira biggrin

Moja ugotovitev: velki, črni dslrji so zastrašujoči smile
 1   

Jernej Lasič @Sviri 30. Dec 2012, 20:08

lial je napisal/a:
JasminJPPorcic je napisal/a:
Živjo. Zanima me na kakš način fotkate folk k ga ne poznate (v centru Ljubljane) ne da bi bili opaženi? Hvala za odgovor

Potem pa pade predlog, da vprašaš človeka, ki ga imaš namen fotografirati.
bigeek bigeek
In seveda - model se ne more zadržati, da ne bi še malo žalil...


vse kar hoče model povedat je da če želi boljše fotke naj čimprej pozabi safari stil fotkanja v mestu. če pa ti tu kje vidiš žaljenje pa to žal ni moj problem. kot da smo iz cukra, ***.
Zahvala: Dosima
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Dule @DuleB 30. Dec 2012, 20:25

Bemtiš, to bi pa res rad videl! Namreč prijaznega Svirija (ki je daleč od tega, da bi bil iz cukra), kako z nasmeškom na ustnicah cuka za rokav mimoidoče ter jih sprašuje, če dovolijo, da jih fotografira... biggrin
Dušan Brezovnik
 0   

Miran @miran_a 30. Dec 2012, 21:29

@DuleB: Kje je like gumb, ko ga človek potrebuje! biggrin

@sviri: Eno je dokumentarna fotografija neznancev na ulici, drugo je pa portretna fotografija taistih neznancev, ki pozirajo fotografu. Če se hočeš it ulično fotografijo (ali mestni foto safari ali kakorkoli hočeš temu reči), potem fotografiraš, brez da bi prej vprašal (in brez da fotografirani ve, da ga fotografiraš). Če ti ta žanr fotografije ni blizu, ni treba, da ga a priori omalovažuješ in označuješ ulične fotografe za strahopetneže. Malo več odprtosti ti ne bi škodilo. Ker fotografija niso samo ohceti, manekenke, fuzbal tekme in artikli za spletne trgovine (z odsevom spodaj).

P.S.: Sviri, nekaj mi ni jasno. Sem šel gledat v galerijo in očitno imaš nekaj pojma o ulični fotografiji. Pod eno si celo sam tole napisal (na vprašanje glede privoljenj ipd):

Citiram:
Kakor kdaj... največkrat nič ne naredim za privoljenje. Odvisno od situacije pač. Včasih vprašam za dovoljenje, največkrat pač samo fotografiram in grem naprej, se ne oziram. Če že na daleč vidim da bi znali biti problemi pa raje vprašam. Včasih se lahko narediš da fotografiraš kaj drugega oz. se zadeve lotiš tako, da ne vedo da njih fotkaš. Malo se moraš znajti, pa gre...


Torej a si v zadnjem času zamenjal ploščo ali kaj?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati