0   

lorry @lorry 30. Dec 2012, 13:40

Saj nisem vedela ali naj odprem novo temo ali ne, pa bo mogoče prav prišlo še kakšnemu začetniku. V glavnem (it's me again biggrin ), malo brskam in iščem, pa berem, pa je toliko vsega, da sem že čisto izgubljena. bigrazz Zanima me, kateri filter obvezno sodi v foto torbo? Ok, polarizacijski gotovo ampak teh je toliko, da ne vem katerega se splača kupiti. Cene so precej različne, opisi pa podobni. Katerega mi priporočate? Namreč nimam niti nobene zaščite na lečah, tako da to moram nabaviti.
Poleg teh polarizacijskih, katere mi še priporočate? Recimo za fotografiranje portretov?
 0   

porkoja @porkoja 30. Dec 2012, 14:52

Polarizacijski filter sploh ni "must have". smile
Jaz imam na vseh objektivih nameščene zaščitne filtre. Ponavadi so to UV(0) oziroma na nekaterih piše zgolj Lens Protect, ki stanejo v povprečju 30-60 evrov in so različnih proizvajalcev (Canon, Sigma, Hoya, Marumi).
Uporabljam tudi cirkularne polarizacijske kot tudi ND (Neutral Density) za dolge ekspocizijske čase oziroma fotografiranje pri (pre)močni svetlobi. Prav tako imam za posebne efekte še nekaj IR filtrov, tukaj se pa zbirka konča. Raznoraznih "soft focus", "6-stairs", "fog", ki so takorekoč bolj specialni efekti, ne uporabljam.
Raznorazni premazi na lečah filtrov pa koristijo npr., da se na filtrih ne nabirajo vodne kapljice, da preprečujejo bleščanje in meglenje ipd.
Čeprav... Kadar fotografiram v okolju kjer ni rizičnosti poškodbe objektiva, zaščitni filter snamem z objektiva. Menim, da slaba steklovina lahko vpliva na končno kvaliteto fotografije.
Dobri filtri (Schneider, B+W, Heliopan, Tiffen...) lahko stanejo več sto evrov in fotografije narejene skozi te, so zagotovo drugačne kakor s filtri proizvajalcev Marumi, Cokin, Hoya, Sigma..., ki stanejo od nekaj deset evrov naprej. Vendar imeti na vsakem objektivu še filter, ki je vreden kot pol toliko objektiva ali pa celo več kot objektiv sam... se meni osebno ne zdi smiselno, dokler ne delam zadev pri katerih bi nujno moral koristiti filtre in od katerih bi hkrati tržil milijone.

Pa še konkretni odgovor, glede polarizacijskega filtra...
Sam imam te (različnih premerov za različne objektive) in sem z njimi zelo zadovoljen:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/391185-REG/Hoya_XD77CRPL_77mm_Circular_Polarizing_Pro.html

No, pa še nekaj kar sem pozabil omeniti:
Polarizacijski filter je pametno imeti na objektivu, ki ima notranje ostrenje, se pravi, da se prednji del na kateremu je filter privit, ne rotira. Saj drugače je delo veliko težje in manj natančno.
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 30. Dec 2012, 15:58

Jaz imam na vseh objektivih samo zaščitne filtre Marumi...ki niso niti UV.
Namesto polarizacijskih in ostalih filtrov pa uporabljam kar softwerske filtre...
 0   

lorry @lorry 30. Dec 2012, 23:03

Hvala vama!
 0   

andyz @andyz 31. Dec 2012, 09:35

Torej, okrog te zaščite so po forumih cali romani. Eni JA, drugi NE.
Če si amater in z aparatom ne delaš kot "svinja z mehom", zaščite ne rabiš.
Kolko razbitih objektivov pa je sploh bilo? Govorim za amatersko uporabo.
Če bi to bil takšen problem, potem bi zaščito dali gor že v fabriki.
Če pa si profi reporter, bi pa seveda zaščito dal gor.
andyz
 0   

lorry @lorry 31. Dec 2012, 10:07

Hm, sicer zelo pazim na opremo ampak včasih me pa vseeno "preblisne", kaj če se kakšna praska "naredi". bigrazz
Recimo, ko gledam fotko nareje z in brez polarizacijskega filtra, se opazi razlika, zato me je v bistvu zanimalo, če obstaja kakšna "varianta" tudi za portretno fotografiranje. Verjetno ne, ker nisem nikjer zasledila ampak včasih raje kakšno bedarijo vprašam, kot da ne vem.
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 31. Dec 2012, 11:45

andyz je napisal/a:

Jah, nesreča nikoli ne počiva, pa če še tako paziš. Ni nujno, da se razbije, dovolj so že praske, umazanija... odvisno, v kakšnih pogojih pač fotkaš.
 1   

Dule @DuleB 31. Dec 2012, 12:45

andyz je napisal/a:

Če, če, če... Andy, tole fotko si poglej (je last Branimirja Ritonje, mojstra fotografije in ima pomenjljiv naslov "Se zgodi"):

Če bi Nikon kaj takega predvideval, potem bi tudi verjetno prednji del svojih D3s s kakšno "pancer plato" ojačal, a ne?
Vsekakor je boljše imeti zaščitni filter na objektivu, kot pa kasneje stokati: "Joj, če bi prej vedel, da..."
Zahvala: Kamion
Dušan Brezovnik
 0   

lorry @lorry 31. Dec 2012, 13:09

In katerega naj kupim oz. katerega mi priporočite? Firma, je pomembno pri filtru in spet...katero priporočate? Oz., vesela bom, če mi kdo kar napiše, na tvojem mestu bi kupil to in to... Aja, pa za zmerno ceno seveda.
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 31. Dec 2012, 13:26

Pri tejle fotki "filter da ali ne" ni imel nobene vloge...

Hoya in Marumi sta nekako najbolj znana za amaterje... cene pa grejo navzgor premosorazmerno s premerom in premazi, nekje od 30€ naprej. Govorim za navadne zaščitne filtre.
Katere pa uporabljajo profiji in kakšne so cene, bodo pa oni povedali.
 0   

ullise @ullise 6. Jan 2013, 08:19

Razmisli o nakupu večjega filtra (videl sem da kupuješ 58mm) če boš kdaj kupila objektiv z večjim navojem boš morala kupiti tudi nov filter, reducirni obroči pa so na e bayu poceni.
 0   

lorry @lorry 6. Jan 2013, 09:40

Hvala za nasvet! Na to nisem pomislila.
 0   

misfits @misfits 6. Jan 2013, 09:46

Pol moraš kupit še večji pokrovček, če imaš filter večinoma na objektivu, odstranjevanje polarizacijskega filtra z obročka je malo težje kot z objektiva.
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 6. Jan 2013, 10:01

hja polarizator je must have, če fotkaš motive z odboji. Pri plehu je nuja in s softwerom ne boš naredil enakega efekta... razen če si PS geek smile

če ne fotkaš takih objektov, je pa en strošek manj biggrin
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

lorry @lorry 6. Jan 2013, 10:17

Ok, hvala vsem za pomoč. Se bo še našla kakšna stvar na seznamu nakupov.
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 6. Jan 2013, 11:00

Seveda se da tudi s softwerom narediti tak efekt. Še bolj natančno kot s pravim filtrom. Lahko točno določiš, od kje do kje naj bo efekt viden... Samo prave programe je treba imeti.
Pri drugi sliki se je na stranskih steklih efekt polarizacije izničil v primerjavi s prvo sliko.
 0   

misfits @misfits 6. Jan 2013, 11:14

skorpijoncek66 je napisal/a:
Seveda se da tudi s softwerom narediti tak efekt. Še bolj natančno kot s pravim filtrom. Lahko točno določiš, od kje do kje naj bo efekt viden... Samo prave programe je treba imeti.
Pri drugi sliki se je na stranskih steklih efekt polarizacije izničil v primerjavi s prvo sliko.

pokaži yes
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 6. Jan 2013, 11:38

res je, ti dve fotki, ki sem ju prilepil sta obe nastali s polarizatorjem... ena ima polarizirane odboje na boku, druga pa na havbi/vetrobranskemu steklu. čist tak efekt se sam z burn toolom ne bo dal narest, ker boš vse temnil - detajlov se ne bo videlo.

nastavljen na vetrobransko steklo:
http://1.bp.blogspot.com/-woWTi31iF3M/T7AKG2WQexI/AAAAAAAAGx4/8vgJFuaymtk/s1600/EOS15437+copy.jpg

nastavljen na bok:
http://4.bp.blogspot.com/-TuV3PSd6VnY/T7AKFnya-pI/AAAAAAAAGxw/d0nqsJssDhU/s1600/EOS15433+copy.jpg

žal boljše primerjave sedaj nimam... ampak bom do večera naredu primerjalno fotko - brez ti pošljem za obdelat, ker razen če boš uporabljal čopiče, ne verjamem da bo enak efekt.
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 6. Jan 2013, 12:40

Seveda je čisto odvisno od slike od slike, kaj se da popraviti oz. izboljšati... in pa od motiva. Če avtor hoče prikazati detalje notranjosti, potem je na taki sliki s popravki res skorajda nemogoče doseči željeno. Slikanje skozi steklo itak zahteva posebne metode.

Predvsem sem mislil na to, da se da popraviti odboje od karoserije in potemniti stekla.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati