0   

Borut @laborutory 9. Jan 2013, 15:06

Pozdravljeni,

evo vprašanje za tehnične molje grin Skratka jaz bi rad na objektivu Nikon Nikkor 35mm f2, ki ima obroč za nastavljanje zaslonke to zaklenil na vrednost f8 recimo in bi rad, da tako tudi ostane, torej da je ves čas zaklenjena na f8 (da je odprtina - luknjica ves čas na f8), ne pa da se odpira in z vsakim proženjem spet zapira, ampak da je ves čas zaprta na izbrano vrednost, to je to.

Sicer izberem v nastavitvah fotoaparata (D700), da bom zaslonko kontroliral z obročem za nastavljanje zaslonke na objektivu in ne s fotoaparatom preko scroll gumba, ampak fotoaparat zaslonko še vedno odpira in zapira sam, torej ne ostane ves čas zaprta na f8, kot bi jaz želel.

Jaz upam, da boste razumeli kaj želim smile

hvala

--
Borut
 0   

Sašo @HRCo 9. Jan 2013, 15:43

jeziček na objektivu odstrani.. al pa ga ne privij do konca na body.. grin ni mi pa točno jasno zakaj je to dobro? saj imaš tipko kateri nastaviš predogled z dejansko odprto/zaprto zaslonko..
 0   

Bostjan @Archie 9. Jan 2013, 20:33

Brez fizičnega posega v objektiv ali aparat bo res mal težka ...
 0   

samos1111 @samos1111 9. Jan 2013, 23:01

Težka bo. Phase-detect avtofokus na D700 ne zna delat pri F/8, zato vztraja pri iskanju tarče na široko odprti zaslonki, razen če pritisneš DoF preview knof.

Na tak način znajo delat novejši Nikoni v contrast-detect AF načinu v Live View, D700 pa še ne.

Čemu?
 0   

Borut @laborutory 12. Jan 2013, 11:15

Najlepša hvala za odgovore. Ker ne bi rad fizično posegal v objektiv ali fotoaparat, bom poskusil najprej "zakleniti" zaslonko tako, da ga ne bom privil do konca, vendar si mislim, da bodo problemi s kontakti in bo fotoaparat javil kakšen error.

@Sašo, če odstranim jeziček si prepričan, da bi potem delovalo ali pa če ga ne privijem do konca? Kaj si že preiskusil to kdaj?

Kaj ve kdo, če se morda starejši Nikon objektivi obnašajo kaj drugače? Ima kdo morda kakšnega starejšega, pred serijo D in se jaz oglasim, da preizkusimo delovanje zaslonke?

@Samo Svizec to je za time-lapse fotografijo in odpravljanje težav, ki jih povzroča aperture flickering.

hvala

--
Borut
 0   

Miha @biturbo 12. Jan 2013, 11:43

laborutory je napisal/a:
Najlepša hvala za odgovore. Ker ne bi rad fizično posegal v objektiv ali fotoaparat, bom poskusil najprej "zakleniti" zaslonko tako, da ga ne bom privil do konca, vendar si mislim, da bodo problemi s kontakti in bo fotoaparat javil kakšen error.

Tole z neprivijanjem do konca je kr splošno uveljavljena in delujoča metoda. Predvsem pa brez posledic na objektivu (kar odstranjevanje jezička ni).
 0   

Borut @laborutory 12. Jan 2013, 11:54

Sem za to metodo slišal, da menda deluje sam na Canonih, je kdo to dejansko že preizkusil na Nikonu?
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Miha @biturbo 12. Jan 2013, 12:27

Ja. Kaj točno te zadržuje, da ne preizkusiš tudi sam?
 0   

Žiga @zcetrt 12. Jan 2013, 17:16

Poceni manualni objektiv M42 in adapter? Če te zanima, me lahko kontaktiraš preko zasebnih sporočil. Imam konverter za Nikon in 29mm, 37, 50, 135 in 200 mm M42 manualce, pa poskusiva, če bi ti to zadostovalo. Na F/8 so ti objektivi zelo ostri.
4.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati