0   

DU_Foto @CanonDomen 17. Jan 2013, 16:43

Pozdravljeni!

Zanima me, koliko tisti, ki fotografirate ples (predvsem plesne pare), zaračunate za svoje storitve. Koliko bi na primer zaračunali za fotografiranje določenega plesnega para na prireditvi (Čas fotografiranja 1 ura + vožnja v 45 km oddaljen kraj) Stranka bi želela CD fotografij in eno povečavo na papirju.

Lep pozdrav, DU_foto
 0   

mrv @ptujchan 17. Jan 2013, 17:08

Nič, kvarim povprečje in slikam vse zastonj oziroma potne stroške + hrana. Če se mi le da it
 6   

porkoja @porkoja 17. Jan 2013, 18:22

Če bi ta dogodek bil že danes, bi po svojem ceniku postavil ceno približno 250 € (+/- 10 €).
Zastonj se boste nafotografirali in vsi vas bodo poznali in klicali. Takoj, ko boste tem osebam povedali, da je čas, da tudi kaj plačajo, vas bodo pozabili in klicali druge (spet tiste, ki fotografirajo zastonj). smile
Pišem iz lastnih izkušenj, saj sem tudi sam sprva delal vse zastonj oziroma kompenziral s hrano in pijačo, izkušeni mački v tem poklicu pa so mi svetovali naj tega ne počenjam.
Nekaj let pozneje sem spoznal kaj vse sem počel narobe in od takrat z nobenim s katerimi sem prej dolgoletno sodeloval, danes ne sodelujem. To pa veliko pove o naročnikih.
 0   

mrv @ptujchan 17. Jan 2013, 18:25

porkoja je napisal/a:
Če bi ta dogodek bil že danes, bi po svojem ceniku postavil ceno približno 250 € (+/- 10 €).
Zastonj se boste nafotografirali in vsi vas bodo poznali in klicali. Takoj, ko boste tem osebam povedali, da je čas, da tudi kaj plačajo, vas bodo pozabili in klicali druge (spet tiste, ki fotografirajo zastonj). smile
Pišem iz lastnih izkušenj, saj sem tudi sam sprva delal vse zastonj oziroma kompenziral s hrano in pijačo, izkušeni mački v tem poklicu pa so mi svetovali naj tega ne počenjam.
Nekaj let pozneje sem spoznal kaj vse sem počel narobe in od takrat z nobenim s katerimi sem prej dolgoletno sodeloval, danes ne sodelujem. To pa veliko pove o naročnikih.edino prav
 0   

Jernej Lasič @Sviri 18. Jan 2013, 13:42

To je ena težjih stvari… sam sebi postavit ceno. Ampak koneckoncev si jo moraš sam postavit… malo si preračunaj zadeve - koliko časa ti bo zadeva vzela, kilometrina, amortizacija… moraš pa seveda tudi upoštevati vrednost svojega dela in izkušenj. Cene za take stvari imajo lahko ogromen razpon… kar je tudi prav, saj ne more nekdo ki posname brezvezne fotografije za svoje usluge računati enako ceno, kot nekdo ki preda stranki vrhunske fotografije. No, lahko… ampak to je tema za drugo debato.

Porkoja ti je dal nek okvir, zdaj se pa sam odloči, kako boš to ceno sebi prilagodil. Lahko tudi po številu predanih fotografij računaš. Jaz sem na začetku tko delal, sčasoma pa sem prešaltal na ceno za celoten "shootinga", se mi je zdelo bolj prav in fer, za vse. Odločitev pa je seveda na tebi.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

DU_Foto @CanonDomen 18. Jan 2013, 17:31

porkoja in ostali, hvala za vaš pogled na zadevo. Zadevo sem zaradi pomakanja časa odpovedal, pa tudi za to ker potrebujem več časa da dorečem "poslovni" del mojega fotografiranja. Pridružujem se Jernejevemu mnenju, da je najboljše računat ceno shootinga kot celote, ker je pri vsakem shootingu potrebna neka fiksna količina dela, ki se bistveno ne spreminja glede na količino fotografij, ki jih stranka naroči. Mislim, da je potrebno že od začetka računati za svoje delo, ker ima vrednost in ker nobena stranka ne bo pripravljena iz brezplačnih uslug preskočit na plačljive.

Shootinga torej ne bo, vseeno pa sem si v glavi postavil okvirni znesek (75€) Kako se vam to zdi?
 0   

nocomment @nocomment 18. Jan 2013, 18:45

Koliko se drugim zdi ušivih 75 EUR je popolnoma irelevantno.

Si imel manekenke, ki so rekle, da za manj kot $10.000 ne vstanejo iz postelje. Ti imaš pač bolj rahel spanec.

Skratka, stvar je precej odvisna od tega v kaki 'postelji' se trenutno 'valjaš'.
 1   

porkoja @porkoja 18. Jan 2013, 18:54

75 € se mi zdi zelo malo.
Če vzameš, da v kolikor bi bil s.p., že potni stroški nanesejo 40 €. Jaz za vsako pot nad 50 km računam še 1 uro časa na poti.
Potem kot praviš je fotografiranja 1 uro. Če meni naročnik tako pove, ga takoj opomnem, da ne prihajam in odhajam na uro. Zato v tvojem primeru v glavi že takoj računam na 2 uri. Sam sem vajen, da sem na vsakem dogodku vsaj 15-20 minut tam prej. Prvič zato, da si ogledam teren, drugič, da se najdem z naročnikom ali drugo odgovorno osebo in se pogovorim kaj pa kako, tretjič, da spoznam ljudi s kom bom sodeloval in komu se moram prilagajati. Tu so drugi fotografi, kamermani, ozvočevalci, lučkarji ipd. Najboljše je imeti te zadeve poštimane. Veš kod se smeš gibati in kod ne, kaj smeš početi in po drugi strani - lahko prosiš, da ti ustvarijo luči po želji, ti priskrbijo boljšo pozicijo ipd. V kolikor opažam, profesionalci delajo/delamo na tak način. Tisti, ki so prišli samo malo poslikat, pa pridejo zadnjo minuto, brezglavo blodijo, so vpadljivi tristo na uro, skačejo v kader ostalim, se ne držijo pravil (ker sploh niso seznanjeni z njimi ipd.). Sploh pa v tem času je smiselno priti prej že zaradi same foto opreme, da se potem ne nabere kondenz na lečah in ogledalih/senzorju.
Potem ob koncu dogodka pa sigurno še nekaj časa mine za pogovor z naročnikom, ostalimi udeleženci, mogoče zakusko ipd. Seveda nikoli ne moreš točno biti natempiran; enkrat profitiraš 10-20 minut ti, drugič potrpiš in si tam 10-20 minut dlje kot je bilo predvideno in zaračunano.
Prav tako računaj na ves svoj čas, ki ga boš porabil v post-produkciji. Se pravi od časa, ko se bodo fotografije prenašale na računalnik, ko boš (če boš) posebej za stranko kalibriral monitor, ko boš pregledoval in obdeloval fotografije in tudi, ko boš fotografije sortiral in kopiral na medij (CD) ter pripravljal fotografijo za pošiljanje v tisk. Pa tudi ne pozabi na čas, v katerem boš CD morebiti pakiral v kuverto in nesel na pošto.
Mogoče se vse to sliši preveč požrešno ampak niti ni.
Na poslovnih seminarjih dostikrat učijo po slednjem sistemu in imajo zelo prav: predstavljaj si, da imaš 8 ur zaposlenega delavca. Od kje mu boš dal plačo, če ga boš na dogodke pošiljal točno na uro, ne boš računal njegovega časa na poti, njegovega časa za obdelovanje, pripravljanje, snemanje, pakiranje...
Verjetno je hitro jasno, da to ne bi šlo dolgoročno.
Res sem primere napisal za fotografe s.p.-je, ki plačujejo prispevke, odvajajo davek ipd., ampak kopito poslovanja in zaračunavanja je lahko tudi pri priložnostnih fotografih povsem enako. Le urna postavka naj bi bila nekoliko nižja. Oziroma točkovano delo v kolikor ne želiš uporabljati urne postavke.
Srečno in preudarno! grin
Zahvala: Kr-Neki
 2   

Žiga Šparemblek @ZiZa 18. Jan 2013, 20:47

točno tako kot sta pred mano odgovorila porkoja in No Comment, 75€ je konckoncev nič, če imaš še stroške... preračunaj si primarne stroške da sploh izvedeš celoten projekt (gorivo, printanje, cd, pošiljanje, elektrika,...) potem pa maš tu še čas (1 uro fotkanja, vožnja sem pa tja, posprodukcija) in seveda svoje znanje. 1. sklop preračuni potem pa pomisli za kolk € "vstaneš iz postelje" smile
Zahvala: fearless, Kr-Neki
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

Kr-Neki @Kr-Neki 23. Jan 2013, 14:57

Se popolnoma strinjam s porkoja, No comment in podobnimi komentarji. Lahko pa na to pogledamo tudi drugače. Recimo, da DU_foto še ne zna najbolje fotografirat takih zadev (govorim hipotetično, da ne bo zamer smile) in to vzame kot neko vajo, za katero bo imel še celo nekaj malega profita. Seveda bi tudi naročnik moral to vedeti, da ne pričakuje nekih presežkov. Ali pa DU_foto zadevo obvlada in si želi nekaj tovrstnih fotk za svoj portfolio, da bo v bodoče pritegnil naročnike, ki jim bo mastno zaračunal smile V takih primerih bi pa še šlo skozi z nekim manjšim plačilom smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati