Iz zadnjega sprehoda po naravi sem opazil nekaj zanimivega (mogoče mi niso osnove čisto jasne).
Fotoaparat eos 550d in objektiv tamron 28-75 f2.8. Naredil sem par posnetkov normalno in par pokončnih posnetkov. Nastavitve enake, čas med posnetki pa mogoče 10s. Zanima me zakaj so pokončni posnetki bolj ostri?
Ko gledaš pokončne posnetke na ekranu, so ti bolj pomanjšani od ležečih, da paše cela slika naenkrat na ekran, zato se zdijo bolj ostri, čeprav v resnici verjetno niso (no, to je odvisno od programa, s katerim gledaš, ampak načeloma to velja). Če hočeš res primerjat ostrino, glej pri 100% povečavi, 1:1. Se pravi tako, da ti bo ekran prikazoval vsak piksel posebej brez pomanjševanja (ali povečevanja) in boš naenkrat na ekranu videl povečan samo manjši del celotne slike.
@Miran: da res je tako. Sem poizkusil "neostro" sliko rotirati za 90 stopinj, ter jo potem pogledati in zgleda res ostrejša, čeprav je ostrina enaka tisti normalno ležeči.
Zanimivo. Dejansko je pokončna na display-u ali monitorju za približno 20 - 30% manjša, to pa seveda daje vtis večje ostrine.
Se mi zdi, da bi znalo nekaj podobnega biti tudi pri resoluciji.
Ko sem gledal RAW fotke v polni velikosti na novem 18Mpx aparatu in jih primerjal s tistimi na 10Mpx, sem bil kar malo razočaran, dokler nisem "pogruntal", da gledam pri 18Mpx bistveno bolj povečano fotko!