Pred nekaj dnevi sem na D7000 dal gor en stari 300 mm nikkonov objektiv z ročnim ostrenjem in ko sem ga privijal, se je zataknil. Ko sem pritisnil malo bolj, se je mehanizem sprostil in objektiv se je zataknil, pa tudi slikal sem z njim normalno.
Potem sem dva dni uporabljal samo Nikkor 17-55mm AF-S DX objektiv in je vse delalo b.p., dokler nisem včeraj nanj nataknil Nikkor 85mm 1.8 AF-D. Fotoaparat mi je javljal Fee napako. Poskusil sem še z 80-200 push-pull nikkorjem in je bila ista zgodba. Pri malo bolj podrobnem ogledu sem ugotovil, da se tisti obroček, ki služi nastavitvi zaslonke za objektive, ki imajo ročno nastavljanje zaslonke, zatika oziroma ne skoči sam na izhodiščno mesto. Tudi sicer se kar težko premika. Po moje je to vzrok težave.
Ko sem pri prižganem fotoaparatu in M načinu poskušal sam premikati ta obroček, so vrednosti zaslonke na displayu preskakovale brez nekega logičnega zaporedja.
Fotoaparat je sicer bil večkrat izpostavljen mrazu, pa tudi temperaturne razlike mrzlo/toplo so znale biti kar pogoste...tako da me ne preseneča preveč, da je kaj oksidiralo, ampak da pa povsem crkne, me pa preseneča.
Je imel kdo podobno težavo? Kako jo rešiti? Koliko stane popravilo?