0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 6. Feb 2013, 19:17

Imam NEX 5R z objektivom SELP 1650. Želel sem vklopiti High ISO noise reduction, vendar je siv in ga ne morem vklopiti. Nastavljeno imam na "M". Ima mogoče kdo kako idejo zakaj ne gre izbrati tega?
 0   

Aleš @lial 6. Feb 2013, 20:05

Če imaš nastavljeno vrsto posnetka samo na RAW, potem te funkcije ni možno spremeniti.
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 6. Feb 2013, 21:03

aaaa to sem imel ja...ah zakaj pa to ne gre potem?
 0   

Aleš @lial 6. Feb 2013, 21:37

Verjetno, ker v RAW-u ta funkcija itak ne bi imela smisla.
 0   

Miran @miran_a 7. Feb 2013, 09:29

Noise reduction je funkcija programskega modula na fotoaparatu, ki pretvarja iz RAW v JPEG format. Če ta modul izklopiš (se pravi če slikaš samo v RAW formatu), potem je logično, da te funkcije ne moreš vklopiti.
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 7. Feb 2013, 09:39

aaa razumem sedaj...hvala, hvala smile
 0   

nocomment @nocomment 7. Feb 2013, 12:05

miran_a je napisal/a:
Noise reduction je funkcija programskega modula na fotoaparatu, ki pretvarja iz RAW v JPEG format. Če ta modul izklopiš (se pravi če slikaš samo v RAW formatu), potem je logično, da te funkcije ne moreš vklopiti.


Ne. Onemogočeno je iz drugega razloga. HiISO noise lahko računalnik (in če slikaš v RAW, pomeni, da boš zagotovo uporabil računalnik, da boš prišel do človeku uporabne slike) naredi boljše, hitreje in posledično 'ceneje' (beri z manj porabe baterije) kot pa procesor v aparatu.

RAW ne pomeni, da dobiš nemanipulirane podatke direktno iz senzorja in da se zaradi tega ne da vklopit HiISO noise reduction. Npr. long exposure noise reduction se veselo zapiše tudi v RAW, zato ker ga računalnik ne more popravit tako dobro kot procesor v aparatu ob nastanku slike.
 0   

Aleš @lial 7. Feb 2013, 12:17

Drži, čeprav sem se vzdržal komentarja, ker nisem prepričan če to velja tudi za NEX-e. Za Alphe pa preverjeno.
 0   

Miran @miran_a 7. Feb 2013, 12:47

Govora je bilo o HiISO NR. To je funkcija, ki se izvaja po pretvorbi iz raw v JPEG in lahko procesira samo sliko, ki je že v RGB ali LAB ali kateremkoli že prostoru, ne pa raw podatkov direktno z Bayerjeve matrike.

Long Exposure NR se pa lahko naredi tudi na raw podatkih. V bistvu bi bil bolj točen naziv za to "dark frame substraction". Po pravem posnetku, aparat naredi še eno enako dolgo "ekspozicijo" z zaprtim zaklopom in drugi (temni) frame "odšteje" od prvega.
 0   

nocomment @nocomment 7. Feb 2013, 13:19

Hotel sem samo povedat, da HiISO NR ni nobena funkcija, ki po sili naravnih zakonov deluje izključno pri konverziji v jpg. Tako kot imaš aparate, ki v RAW porihtajo marsikaj (CA, distorzijo, vinjetiranje...), bi lahko tudi HiISO. Ampak je ISO noise popolnoma generični problem in ga lahko mirno prepustiš poljubnemu RAW konverterju, ki za to korekcijo ne potrebuje nobenega inputa od zunaj. Kar pa ni res pri npr. odstranjevanju CA, distorzije, vinjete, kjer potrebuješ izdelane profile in je ceneje izdelati en profil in to rešiti v samem RAWju (oz. 'RAWju'), kot pa suportirati svakojake RAW konverterje, ki jih uporabljajo uporabniki aparata.

Summa summarum smo pa istega mnenja, ja.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati