Moje mnenje je, da vsakršen digitalni kompaktni fotoaparat, katerega cena novega je pod 200 evrov, najbrž ne more biti kvaliteten.
Za primer: pred mesecem dni sem starejši osebi za darilo kupil aparat Olympus SH-21 (
http://www.olympus.si/site/sl/c/cameras/digital_cameras/traveller/sh_21/index.html). Zanj sem pri nas dal 150 evrov. Zanašal sem se na teste in recenzije, ki sem jih našel na tujih spletnih straneh, npr. tudi tukaj:
http://www.ephotozine.com/article/olympus-sh-21-digital-compact-camera-review-18343
Želel sem pa kupiti nekaj preprostega za starejšo osebo in pomemben mi je bil izgled ter ne preveč komplicirani meniji, premajhni gumbi ipd. Tukaj sem lahko rečem, zmagal, saj ta model aparata te zahteve izpolnjuje.
Vse ostalo: kvaliteta slike, način zajema slike, ne-zmožnost prilagajanja nastavitev.... je pa totalno ampak res totalno zanič. Aparat v temnem prostoru izračuna, da mora delati z ISO3200 in globinsko ostrino f5.9 ter časom zaklopa 1/15s in ga ne moreš prepričati v nasprotno niti mu karkoli prilagoditi. On "ve". Enako je v svetlem ambientu. Aparat predlaga npr. ISO200, f4 in čas zaklopa 1/40s. Glavno, da ima aparat 10 ali 15 možnosti postprodukcije, ne vem koliko barvnih filtrov in podobnih reči, ki nimajo veze s samim fotografiranjem. Ok, da ni celotno mnenje tako negativno. Krasno se da z njim delati panoramske posnetke, saj, če še tako zelo zgrešiš pri zajemanju, bo aparatova logika vse lepo poštimala, da bo panorama skrbno zložena. Pa za zajemanje videa je svetla točka aparata, saj je končen video posnetek kar kvaliteten. Stabilizator je dovolj močan, zoom in/zoom out deluje gladko, da ne pokvari zajemanja, tudi zvok zajema zadovoljivo dobro prek dveh ločenih mikrofonov. To je vrlina aparata, dokler fotografiranje z njim pa žal ne.
In kar ima Olympus slabo urejeno pa bi zagotovo lahko nekaj kupcev dobil s tem podatkom: aparat omogoča veliko izbiro jezikov, med drugim tudi slovenščino.
Jasno je, da za 150 evrov ne moreš dobiti stroja, za 100 evrov pa sploh ne.
Po nakupu in kratkem testu mi je bilo precej žal, da sem kupil ta aparat. Prejemnica darila ga s pridom uporablja in ne opazi pomanjkljivosti saj ji je glavno, da "slika" in te "slike" deli s kolegicami.
V bodoče pa zagotovo ne kupim nikoli več podobne prepoceni neumnosti.