0   

Martin Peca @mPECA 7. Feb 2013, 20:39

Pozdravljeni,

iščem en poceni (do 100eur) kompakt in sem zagledal v harveyu enega olympusa.

http://www.dpreview.com/products/olympus/compacts/oly_vr340/overview

Kaj se vam zdi? Zraven pride dodatna baterija in etui. Objektiv res ni nevem kako svetlobno močan, ampak na prvi in drugi pogled, ne najdem nobene napakice na aparatu. Res pa je, da odkar sem nazadnje kupoval "kompakta" (bil je namreč Canon G2) je šlo mimo 13 let, sicer sedaj živim v analognih vodah, tako da me vse skupaj bolj bega!

Uporaba je splošna, tako rekoč družinska, ne bi pa škodilo če ima recimo kakšno naprednejšo funkcijo (PSAM, boljši objektiv,...).

Imate morda izkušnjem s tem olympusom? Morda kakšen drugačen predlog?

Omejitev je 100eur, po možnosti vsaj s kartico 8gb ali pa dodatno baterijo (če pa ima vse to zraven, toliko boljše seveda) grin

Najlepša hvala za vaš čas in trud pa lep pozdrav!

M
 0   

porkoja @porkoja 8. Feb 2013, 11:27

Moje mnenje je, da vsakršen digitalni kompaktni fotoaparat, katerega cena novega je pod 200 evrov, najbrž ne more biti kvaliteten.
Za primer: pred mesecem dni sem starejši osebi za darilo kupil aparat Olympus SH-21 (http://www.olympus.si/site/sl/c/cameras/digital_cameras/traveller/sh_21/index.html). Zanj sem pri nas dal 150 evrov. Zanašal sem se na teste in recenzije, ki sem jih našel na tujih spletnih straneh, npr. tudi tukaj: http://www.ephotozine.com/article/olympus-sh-21-digital-compact-camera-review-18343
Želel sem pa kupiti nekaj preprostega za starejšo osebo in pomemben mi je bil izgled ter ne preveč komplicirani meniji, premajhni gumbi ipd. Tukaj sem lahko rečem, zmagal, saj ta model aparata te zahteve izpolnjuje.
Vse ostalo: kvaliteta slike, način zajema slike, ne-zmožnost prilagajanja nastavitev.... je pa totalno ampak res totalno zanič. Aparat v temnem prostoru izračuna, da mora delati z ISO3200 in globinsko ostrino f5.9 ter časom zaklopa 1/15s in ga ne moreš prepričati v nasprotno niti mu karkoli prilagoditi. On "ve". Enako je v svetlem ambientu. Aparat predlaga npr. ISO200, f4 in čas zaklopa 1/40s. Glavno, da ima aparat 10 ali 15 možnosti postprodukcije, ne vem koliko barvnih filtrov in podobnih reči, ki nimajo veze s samim fotografiranjem. Ok, da ni celotno mnenje tako negativno. Krasno se da z njim delati panoramske posnetke, saj, če še tako zelo zgrešiš pri zajemanju, bo aparatova logika vse lepo poštimala, da bo panorama skrbno zložena. Pa za zajemanje videa je svetla točka aparata, saj je končen video posnetek kar kvaliteten. Stabilizator je dovolj močan, zoom in/zoom out deluje gladko, da ne pokvari zajemanja, tudi zvok zajema zadovoljivo dobro prek dveh ločenih mikrofonov. To je vrlina aparata, dokler fotografiranje z njim pa žal ne.
In kar ima Olympus slabo urejeno pa bi zagotovo lahko nekaj kupcev dobil s tem podatkom: aparat omogoča veliko izbiro jezikov, med drugim tudi slovenščino.

Jasno je, da za 150 evrov ne moreš dobiti stroja, za 100 evrov pa sploh ne.
Po nakupu in kratkem testu mi je bilo precej žal, da sem kupil ta aparat. Prejemnica darila ga s pridom uporablja in ne opazi pomanjkljivosti saj ji je glavno, da "slika" in te "slike" deli s kolegicami.
V bodoče pa zagotovo ne kupim nikoli več podobne prepoceni neumnosti.
 0   

Metod @iskalec 8. Feb 2013, 18:13

Če si imel Canona G2 (za katerega si odštel precej večjo vsoto), boš danes nad aparatom za 100 EUR razočaran. G2 je bil krepko višji razred in tudi slika je bila temu primerna. Imel sem njegovega naslednika (G3), v rokah pa večkrat držal in kaj poslikal s kakšno poceni zadevo. Poznam razliko. Če mi pošlješ ZS z elektronskim naslovom, lahko poiščem kakšne primere iz arhiva.
Če je denar omejen, bi jaz v tvojem primeru iskal nekaj rabljenega, vendar iz višjega razreda.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 8. Feb 2013, 18:14

Jaz imam kompakta ranga 100€ in sem z njim izjemno zadovoljen. Je Panasonic, modela ne delajo več. Nudi mi prav vse, kar od njega pričakujem. Širok kot, optično stabilizacijo, HD filmčke, kompaktnost in enostavnost.
Nekaj podobnega (Vstopnega Ixusa s stabilizacijo) sem kupil tudi svoji mami in je z njim izjemno zadovoljna.
 0   

Martin Peca @mPECA 16. Feb 2013, 20:37

Ok, zadeva se premika... budget je dvignjen na vsoto med 200 in 300 euri. Tukaj sem pa popolnoma izgubljen (če so tisti do 100 eur vsi tam tam glede kvalitete, me pri 300 eurih čisto zmedejo vsi tej modeli). Kaj bi vi predlagali? Obvezno novo (garancija itd... mišljeno je kot darilo ali nekaj v tem smislu).
 0   

abo01 @abo01 17. Feb 2013, 11:38

Med 200 in 300€ si že lahko privoščiš micro 4/3 ali NEXa, še vedno dokaj žepne zadeve, pa objektive lahko menjavaš.
 0   

Martin Peca @mPECA 17. Feb 2013, 13:14

ne 3/4 in niti nex ne gresta v žep... mogoče če daš objektiv dol bi še šlo... iščemo kompakta smile
 0   

Martin Peca @mPECA 21. Feb 2013, 10:30

bem, na koncu naj povem da sem se odločil za Canon powershot sx240.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati