0 

iRiS @Sammy 2. Apr 2005, 18:18

Ok... Najprej naj povem, da sem popolna amaterka in imam težave z "navadnim" fokusiranjem (makro mi gre)... Mam pa Olympus C-60. Kako se fokusira?? Navodila sem prebrala večkrat gor in dol, ampak očitno niso ravno priročna... Mi lahko kdo pomaga?
   0 

iztok @izo 2. Apr 2005, 18:36

kot prvo je treba pravilno držat fotič, tako da ga čim mnanj treseš. glede tega je boljš fotkanje, da gledaš čez okular, kot pa da ga držiš v eni roki in gledaš da displejček, sploh če maš bolj tresoče roke. kompakti majo več ali manj vsi avtomatsko ostrenje, pri tem je pomabno, da počakaš da faotič najde fokus (ko je objekt pravilno sfokusiran, se ti pržge kakšna lučka ali pa slisiš kakšen zvočni signal. ko se lučka/signal prižge, stisni gumb do konca, da nardiš posnetek (gumb do polovice je ostrenje, do konca pa zaklop). po mojem imaš ravno s tem težave, ker takoj pritisneš knof do konca, v tem primeru mora fotič še izostrit objekt in ti medtem še premakneš aparat.
se pravi pravilno gre takole:
-najprej usmeri kamero tam kjer hočeš fotografirat
-z zumom naredi željen izrez slike,
-pritisni gumb do polovice, da izsotri objekt,
-po tem ko ti fokus javi, da je nardil svoje, pritisni knof do konca, da nardiš posnetek (lahko tudi držiš gumb na polovici, se pravi fokus lock in počakaš na pravi moment, npr, da se oseba zasmeji ipd in nardiš posnetek).
tako bo večina fotk ostrih, sploh ob sončnem vremenu ali zunaj, za fotkanje v slabi svetlobi je potrebno uporabit fleš ali pa dvigniti iso število, drgač bodo posnetki premaknjeni.
tolk an kratko, za prvo silo bi moglo zadostovat, lepo natrenirat, pa bo..
   0 

iRiS @Sammy 2. Apr 2005, 19:46

kaj je v bistvu fokusiranje? delam točno tako, kot ste napisali... do polovice gumb, počakam, da zasveti lučka in pritisnem do konca...
kako se imenuje fotografiranje, pri katerem je ozadje zabrisano, objekt pa oster? :oops:
   0 

iztok @izo 2. Apr 2005, 20:00

čak, najprej povej, s čim imaš problem, a so fotke neostre oz. premaknjene al je kaj drugega?
ker zablurano ozadje nima direktne povezave s fokusom (no, deloma že, glede na to, kaj ostriš). kolk bo zblurano ja odvisno od goriščnice (se pravi večji je zum, bolj bo ozadje mehko) ijn pa predvsem od tega, koliko je odprta zaslonka (manjše število, bolj je ozadje zablurano).
pri kompaktih je problem, ker imajo že po naravi (zaradi optičnih predispozicij, ne bi zdej o tem) bolj ostro ozadje od (d)slr aparatov in ponavadi imajo bolj kratke zume (tam do nekje 150mm ekv. 35 mm v večini, izjeme so digitalci z močnimi tele zumi).
se pravi če hočeš dosečt max zablurano ozadje, zumaj na max in max odpri zaslonko. ampak takšnega ozadje ki ga dobiš na (d)slr z kompaktom nikdar ne dobiš, s tem se je treba pač sprijaznit :wink:
   0 

rado @rado 2. Apr 2005, 20:22

Ti je že izo odgovoril, da boš s kompaktom bolj težko dosegel zablurano ozadje , ker je pri kompatku realna goriščnica zelo majhna zaradi majhnega senzorja in posledica tega je zelo velika globinska ostrina , tvoj aparat ti dopušča dve možnosti samostojnih nastavitev ali časa ali zaslonke (Focusiranje ima samo avtomatsko )
V tvojem primeru ti ne preostane drugega kot, da nastaviš aperture priority ( prioriteto zaslonke ) na najboj odprto pri maksimalnem zumu je to 4,8 in slikaš , tako boš dobil najmanjšo globinsko ostrino , ki jo je možno dosečt s tvojim aparatom , ki pa je zaradi zgoraj navedenih razlogov na žalost precej velika tako da ravno nekega blura ne moreš pričakovat lahko ga pa poskušaš naredit v PS.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati