0   

Matej Čebulec @MatejCebulec 21. Feb 2013, 19:15

Sem lastnik canona(600d), sedaj pa tudi lastnik metza (METZ CT45- 1). Potrebujem ga za fotografiranje športov. Na netu sem prebral, da direktna povezava fotoaparat "scvre". Potreboval bi povezavo preko triggerjev. Poskusil sem ga povezati preko takih triggerjev: http://www.prophotographygear.com/images/PIXEL/PIXEL-PAWN-NIKON.jpg
Ampak imajo le teji premajhen input za metzov kabel. Zanima me če kdo ve kakšne triggerje bi potreboval(mogoče kakšen adapter), da bi lahko bliskavico z aparatom povezal na "daljavo".
Hvala.
 1   

tmt @tmt 22. Feb 2013, 13:27

Lahko uporabiš kakšen cenejši brezžični sprožilec, ki ga najdeš na foto kliku in pa to kot navajaš tudi v navedenem primeru, potrebuješ hot shoe adapter s pc konektorjem, ki ga daš na sprejemnik in boš vanj priključil metzov sinhronizacijski kabel.

Sam sem sicer pred časom kar direktno dajal hot shoe na aparat in vanj priključil metza, pa ni bilo nič narobe. Vendar pa, če se bojiš da bi kaj skuril, ker se fleš resnično proži preko tiskanega vezja, raje uporabi hot shoe in kak poceni trigger.

dve povezavi:
http://foto-klik.si/daljinska-sprozila-za-bliskavice/brezzicno-daljinsko-radijsko-flash-sprozilo-tf-362-za-nikon.html
http://foto-klik.si/dodatki-za-bliskavice/pixel-tf-322-hot-shoe-pc-sync-konverter.html
Zahvala: MatejCebulec
 0   

Matej Čebulec @MatejCebulec 9. Mar 2013, 10:25

tmt je napisal/a:
Lahko uporabiš kakšen cenejši brezžični sprožilec, ki ga najdeš na foto kliku in pa to kot navajaš tudi v navedenem primeru, potrebuješ hot shoe adapter s pc konektorjem, ki ga daš na sprejemnik in boš vanj priključil metzov sinhronizacijski kabel.

Sam sem sicer pred časom kar direktno dajal hot shoe na aparat in vanj priključil metza, pa ni bilo nič narobe. Vendar pa, če se bojiš da bi kaj skuril, ker se fleš resnično proži preko tiskanega vezja, raje uporabi hot shoe in kak poceni trigger.

dve povezavi:
http://foto-klik.si/daljinska-sprozila-za-bliskavice/brezzicno-daljinsko-radijsko-flash-sprozilo-tf-362-za-nikon.html
http://foto-klik.si/dodatki-za-bliskavice/pixel-tf-322-hot-shoe-pc-sync-konverter.html
Hvala za odgovor, sem kupil tudi hot shoe, take triggerje pa sem imel od prej. In bliskavice mi sploh noče sprožiti. sad resnično nevem več kaj bi lahko naredil, veš mogoče še za kakšen nasvet?
 0   

porkoja @porkoja 9. Mar 2013, 11:06

Bliskavica Metz CT45-1 je lahko težavna za proženje, saj zahteva zelo visoko prožilno napetost.
Več o tem si preberi tukaj: http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html.
Prav tako vzemi na znanje ta stavek iz uradne Metz-ove strani: "Furthermore, it is necessary to note that Metz mecablitz 45 CT-1 units featuring a model number that is smaller than 534 000 are fitted with a so-called high-voltage ignition circuit. These flash units must not be directly connected to modern cameras as this could even damage the camera!"
To pa lahko pomeni tudi to, da je ne boš mogel prožiti s triggerji, ki ne dosegajo na izhodu tolikšne napetosti.
 0   

Aleš @lial 9. Mar 2013, 12:45

porkoja je napisal/a:
To pa lahko pomeni tudi to, da je ne boš mogel prožiti s triggerji, ki ne dosegajo na izhodu tolikšne napetosti.

Morda sem malo pomešal pojme, vendar ali ni bistvo proženja pri bliskavicah to, da se omogoči kontakt? Torej brez kakšne zunanje napetosti ali kaj takega?
Lahko da se motim, vendar sem večino teh starih bliskavic preskušal tudi tako, da sem fizično spojil njene kontakte, z izvijačem ali čem podobnim.
Kolikor sem do sedaj razumel problem starih bliskavic, je v tem, da pri nekaterih ob stiku steče previsok tok (imajo previsoko napetost na kontaktih) za nove aparate, kar je tudi opisano v tabeli na linku
 0   

porkoja @porkoja 9. Mar 2013, 14:08

Lapsus z moje strani. Napisal sem "ne dosegajo", mišljeno je bilo bolj "ne dovolijo". smile Na izhodu oziroma vhodu.
Čeprav... ne vem ali bliskavice zahtevajo zgolj kontakt ali tudi kakšno napetost. Ne morem trditi, ker pretiranih izkušenj s tem nimam, dotične bliskavice sploh ne poznam. Vem pa samo, da na kontaktih kjer se proži, lahko strese. Pa tudi kolikor sem meril napetost na izhodu triggerjev (prejemnikov), se pri prožitvi na kontaktih (npr. PC ali bananici) pojavi kratkotrajna napetost vrednosti nekaj voltov. Nisem pa se poglabljal naprej ali je ta napetost tista, ki "odpre" kontakte na vezju, da lahko bliskavica proži ali se ona le sprosti iz prejemnika ob stiku. Saj tudi v tovrstnih prejemnikih so baterije različne: ene premorejo skupno 6 V, druge 9 V, tretje 12 V.
 0   

Aleš @lial 9. Mar 2013, 14:18

Sam imam Metz 45 ct-5 in sem se pred tem, ko sem jo uporabljal v kombinaciji z zoom dodatkom na aparatu KM 7D (doseg bliskavice je potem skoraj 100m) kar se da kvalitetno pozanimal za možne težave. Če je za to mojo povsod zapisano 'le' dobrih 12V, je za CT1 edini dosegljiv podatek krepko višji.
Zato sem mnenja, da je pametno pozabiti na to bliskavico in poiskati kakšno drugo možnost
 0   

tmt @tmt 9. Mar 2013, 20:44

S konico noža naredi stik v notranjosti tistega majhnega okroglega konektorja ( med špičko in ohišjem) na kabelčku iz metza, da vidiš če fleš sploh proži. Če dela poveži kabel s hot shoe konektorjem in enako z nožem ali kratko žico lahko preveriš, če konektor deluje in sicer tako, da narediš stik med tisto kroglico na sredini in in zunanjim kovinskim delom((maso) ne dotikaj se s prsti, ker tistih nekaj tisoč voltov, ki se sprosti kljub nizki amperaži precej neprijetno strese)). Če pri teh fizičnih kontaktih fleš proži poglej še kanale na trigerjih , da sta enako nastavljena na sprejemniku in oddajniku in zadeva bi morala delovati. Lahko bi bilo, da triger ne deluje, ker si navedel postu nikonovega na canonov aparat ( tega ne vem zagotovo), lahko poiskusiš prelepit s selotejpom vse kontakte na trigerju in na hotshou razen sredinskega in mase, pa potem še enkrat probaj ( pozkusi tudi oddajnik trigerja ročno snet z aparata in ročno sprožit, da vidiš če se sprejemnik odziva s proženjem fleša).

Težav s proženjem pri nobenem Metzu ne bi smelo biti kot navajata Porkoja in Lial, ker je samo proženje (seveda samo takrat ko gre brez TTL in ostalega) vsakega fleša zgolj fizični kontakt med plusom in minusom.
 0   

Aleš @lial 9. Mar 2013, 21:22

In problem je prav v tem fizičnem kontaktu. Pri nekaterih starejših vrstah bliskavic ob tem stiku steče precej visoka napetost, ki lahko poškoduje kontaktno vezje v novih aparatih.
Tako vsaj jaz razumem obrazložitev na strani, ki je linkana.
Ker pa sem se želel o resnosti tega opozorila pred leti prepričati tudi sam, sem nekaj starih analognih bliskavic tudi pomeril. In vrednosti teh meritev so bile na trenutke presenetljivo visoke, vsekakor mnogo višje od tiste, ki jo uporabljam sam.
Toda, če lahko, tmt zagotoviš, da ni problema, naj ti pač avtor vprašanja verjame.
Jaz ti ne.
 0   

Janez Ule @ulej 10. Mar 2013, 01:06

Starejše bliskavice imajo lahko na kontaktih tudi čez 200V, tako da se prav enostavno uniči novodobno kamero, katera uporablja nizkonapetostni izhod (ponavadi ne več kot 6V).
 0   

tmt @tmt 10. Mar 2013, 08:33

Lial in ulej, saj mu nisem nikjer svetoval naj direktno poveže fleš preko vročega kontakta (ima namreč trigerje), res bi znala bit ta napetost uničujoča za aparat četudi ni kakšnih 5000 voltov, ki je resnično v kondenzatorju fleša. Svetoval sem mu le to kako naj preiskusi, če mu fleš sploh proži, če je morda tisti gumiran kabelček natrgan kar ni redkost pri starih fleših in pa ali ima trigerje na istih kanalih in ali jih aparat sploh proži glede na to, da je nikonov triger na canonovemu aparatu. In povedal sem to, da ne bi smelo bit nobenih težav s proženjem kateregakoli fleša preko trigerjev, pa naj gre za metza, studijski fleš ali katerikoli drugi fleš.


p.s.
V prvem postu sem napisal le to, da sem pred leti direktno priklapljal na aparat tako metze kot studijske fleše pa ni nič skurilo, ampak tega njemu res ni potrebno preizkušat, razen če mu ni škoda aparata.
 0   

Aleš @lial 10. Mar 2013, 12:46

Aha.
To pomeni, da elektronika trigerja ni v nevarnosti da jo 'pobere'?
Kaj pa, če se je to avtorju vprašanja že zgodilo pri prvem poskusu, ko je montiral 'hot-shoe'?
Pri današnji elektroniki se niti ne pokadi več, ali zaprasketa, da bi človek vedel...

Sicer pa zakaj sploh pišem in se mešam v debato: enega od svojih aparatov (A700) sem pred leti uspel 'skuriti' z uporabo 'hot-shoe' kabla in prastare ruske bliskavice. Od takrat naprej imam teh poskusov dovolj. So predragi.
 0   

tmt @tmt 10. Mar 2013, 17:47

Ne Lial, če triger ne deluje najbrž ni kriv metz, teh poceni trigerjev brez TTL- a preverjeno ne skuri (tudi drugih ne, ...ne vem no, vprašaj se s čim za vraga se prožijo vse znamke studijskih flešev, da se nič ne skuri ali je morda ravno Metz, ki je ne dolgo nazaj bil št.1 med ročnimi fleši, tak monstrum, da uniči vso elektroniko s katero pride v stik).
Če pa moti elektronika oddajnika zaradi kontaktov, ki zaznavajo znamko aparata in so namenjeni zgolj temu, da prižigajo indikator v aparatu za prižgan fleš, mu pa svetujem naj jih prelepi s selotejpom ali izolirtrakom, tako da mu ostaneta v kontaktu z aparatom le plus in masa za fizični kontakt, enako lahko stori na sprejemniku. Kaj si pa ti skuril Lial in s čim, boš pa ti sam vedel ali pa morda tudi tudi ne.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati