0   

Ivan Pavlakovič ml. @ziggy 24. Feb 2013, 11:42

pozdrav.
pri razvijanju fotk na papir se mi pojavi, da so le te precej sive. se pravi, svetli deli fotke so sivi in celotna fotka deluje temno.

uporabil sem razvijalec ilford multigrade, mešanico 1 - 9 za 200ml.
čas osvetljevanja papiraja pa je bil cca. 8s pri zaslonki f/11.

prilagam še en primer.

mi lahko kdo svetuje glede koncetrata, časa osvetljevanja, delovno zaslonko, ... tnx
 0   

Martin Peca @mPECA 24. Feb 2013, 14:51

kaj pa filter? kakšnega si uporabil? kemija in papir sta sveža?
Velika verjetnost je tudi v gostem negativu (podosvetljenim)... No sporoči, pa povej še kaj o papirju, kakšen je.
 0   

Ivan Pavlakovič ml. @ziggy 24. Feb 2013, 15:12

kemikalije so čisto nove. papir pa tega "žal" ne, star je že cca. 10 let.
 0   

Martin Peca @mPECA 24. Feb 2013, 15:27

Torej je najbrž s fiksnim kontrastom in pravtako tudi osivel - neuporaben. To boš najlažje ugotovil, tako da osvetliš papir, brez negativa, le na papir postavi kak predmet, da svetloba ne pride čez (ključ, kovanec,...) in boš videl po razvijanju in fiksiranju, kakšen je kontrast med osvetljenim in neosvetljenim delom. Če bo neosvetljeni del ves siv, potem lahko papir vržeš le v smeti ali pa se kaj igraš z njim - fotogrami.

LP

M
 0   

Ivan Pavlakovič ml. @ziggy 24. Feb 2013, 16:19

...ja, ampak rob papirja, ki je med osvetljevanjem pod merilnim nastavkom pokrit, ostane po razvijanju bel. to je tudi razvidno iz priložene testne fotografije (poglej original). bom pa ob priliki poskusil predlagano.

Martin, hvala ker se trudiš pomagat.
 0   

jernej kaše @zapp0 24. Feb 2013, 19:45

Če je papir s fiksnim kontrastom (gradacijo), nimaš kaj... če je multigrade, moraš uporabiti filter, ki ti bo dal večji kontrast http://en.wikipedia.org/wiki/Photographic_paper#Contrast_control
 0   

Martin Peca @mPECA 24. Feb 2013, 20:13

Glede na to, da je papir na robu bel... potem ali imaš multigrade (in ne uporabljaš filtrov, če prav sklepam) ampak vseeno bi moralo malo več kontrasta bit prisotnega ker je multigrade brez filtra nekje med kontrastom 2 in 3, spet odvisno od vseh kemikalij in papirja samega.
Ampak a imaš negativ dovolj kontrasten? Če že na oko vidiš, kje so beline in črnine potem je kul!
 0   

Janez Pelko @Wartburg 25. Feb 2013, 10:25

10 let star papir je zelo verjetno že neoupraben, sploh če ni bil hranjen v hladilniku. Izgubi kontrast, črnine niso dovolj globoke. Odvisno je tudi od proizvajalca papirja, nekateri delajo kvalitetne, drugi bolj uboge. Pa kakšna gradacija je? Tu ima vsak proizvajalec svoje oznake. Največkrat so to številke (0-5, 1-6,...), ali pa kar z besedo (soft, normal, hard,...) "Mehki" papirji so manj kontrastni.
 0   

tmt @tmt 12. Mar 2013, 13:26

Tudi, če je vprašanje malo starejše, vidim da se avtor tokrat ukvarja s stop badom, zato nekaj možnih odgovorov:pre ali podeksponiran film, preveč ali premalo razvit film, pretopel razvijalec, iztrošen ali prestar razvijalec, siva mrena na filmu zaradi poteklega roka ali temnične luči pri razvijanju...
Za pozitiv postopek: star papir je že bil naveden, nepravilna temnična luč, preeksponiran papir in prekratko razvijanje, pretopel razvijalec, istrošen razvijalec, prestar razvijalec.... Še najmanj verjetno je, da je kriv papir, ta sicer z leti bistveno izgubi na občutljivosti, običajno pa se da z njim dobit čisto spodobne fotografija, saj siva mrena pri orto ali ortopankromatski emulziji ni tako izrazita kot pri pankromatski (filmu).

Sodeč po fotografiji, gre za tanek posnetek( premalo osvetljen ali premalo razvit in še najverjetneje siva mrena povrh), in če tisto flekasto v celem spodnjem delu niso šlajerji na filmu (da ohišje aparata prepušča svetlobo, neenakomerno razvijanje filma) potem si papir preveč osvetlil in ga na hitro potegnil iz razvijalca, prahu na filmu imaš pa tudi za celo smetišnico.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati