O, hvala za odgovore in všeč mi je, če se celo kakšna debata razvije.
V glavnem...glede na uporabo večih bliskavic, pa softoboxov...vse lepo in prav ampak trenutno še ne bo šlo

, poleg tega za zdaj hodim še na domove slikat, tako da, tudi, če bi si to lahko zdaj privoščli, ne bi ravno s seboj vlačila na teren.
Razmišljam pa o nakupu softboxa, mogoče "hecno" vprašanje (hecno rečem zato, ker bi mi marsikdo najraje napisal, naj raje malo poguglam, pa bom vse našla ampak sama se največ naučim iz prakse, pri teoriji sem bolj tako tako) ampak kakšno velikost priporočate? Razmišljala sem o 60x60, pa me malo strah, da mi bo žal, da nisem kupila večjega.
To je prva zadeva...in druga...
Problem moje bliskavice je, da jo lahko usmerim samo v eno smer, torej ne gre ne nazaj, ne levo, ne desno..., niti je ne morem priklopit na kak podajšek, da ne bi bila neposredno na kameri...

Saj s tistim 45° nisem mislila dobesedno ampak velike izbire res nimam. Imam sicer še eno, ki je tudi star model, je pa še nisem naštudirala, tako da mi je full premočno za tovrstno fotkanje.

Ima pa možnost samo ročnih nastavitev (Speedlite 540 EZ).
Te gele sem tudi gledala ampak mi ni najbolj jasno, zakaj se katera barva uporablja (ok, bom šla guglat

).
V zgornjem primeru fotografije, nisem uporabila nobeno luč, samo na moji levi strani je okno, torej naravna svetloba.