0   

lorry @lorry 14. Mar 2013, 09:23

Nekaj časa nazaj, mi je nekdo ob objavi fotke napisal, da je sicer fotka dobra ampak da je preveč očitna uporaba bliskavice. Na to sem postala kasneje pozorna, probala sem razne nastavitve, še vedno se mi slike v osnovi zdijo v redu ampak problem je še vedno isti...preveč očitna uporaba bliskavice. Uporabljam jo seveda v notranjih prostorih (fotografiranje dojenčkov, malčkov in predvsem mojega sinka), nikoli ni obrnjena direkt v osebo, ali je obrnjena v strop ali pa pod kotom 45°. Če se poigram z nastavitvijo belin, mi tudi ne uspe, če dam na "sonček" je podobno stanje kot na avtomatsko, če dam na "senco" mi pa obrazi delujejo preveč rumenkasti. Sicer vem, da je teoretično težko povedati kako je prav, ker je odvisno od kar nekaj dejavnikov ampak, kakšne nastavitve uporabljate vi, kako bi lahko naredila fotke, da bi izgledale čim bolj naravne? Imam pa Speedlite 380 EX, torej stari model, pri katerem se moč bliska ne da uravnavat.
 0   

lorry @lorry 14. Mar 2013, 09:29

Evo, sem zdajle za primerjavo še mojega sinka "škljocnila", za lažjo predstavo...

0   

santo @santo 14. Mar 2013, 10:58

Kakšen mehčalec svetlobe (softbox, bouncer ali kaj podobnega) bi verjetno pomagal.
 0   

Miran @miran_a 14. Mar 2013, 11:06

Pravilna uporaba bliskavice je tako, da jih imaš vsaj štiri komade skupaj z ustreznimi softboxi in/ali drugimi modifikatorji, primerno postavljene za osvetlitev, kakršno pač želiš, prožiš jih pa brezžično. grin

Za bliskanje s fotoaparata z enim flešem pa obvezno glavo obrneš v strop, gor pa daj kako belo kartico ali kos plastike ali kaj takega, da nekaj svetlobe odbije direktno naprej (boljši fleši imajo to vgrajeno in samo izvlečeš). Za res mehko osvetlitev pa lahko glavo fleša obrneš celo nazaj. Če soba ni prevelika in so stene večinoma bele in nimaš veliko barvastega pohištva, dobiš super svetlobo za fotkanje otrok.
 1   

Jernej Lasič @Sviri 14. Mar 2013, 11:40

miran_a je napisal/a:
Pravilna uporaba bliskavice je tako, da jih imaš vsaj štiri komade skupaj z ustreznimi softboxi in/ali drugimi modifikatorji, primerno postavljene za osvetlitev, kakršno pač želiš, prožiš jih pa brezžično. grin

Kakšen nasvet pa je to ?! upam, da se hecaš. bigeek

pri zgornji fotki bi jaz predlagal, da uporabljaš več ambientalne svetlobe (se pravi da na fotoaparatu nastaviš daljši čas osvetlitve), to pa le dopolniš s flešom. Najdi neko dobro razmerje med njima, saj ti sedaj fleš osvetljuje vse, tako tamale, kot celo sobo za njimi, kar izda uporabo fleša. sedaj fleš prevladuje, probaj ga uporabiti samo kot "fill light" (kaj je to po naše, dopolnilna luč? verjetno...)

Prav tako probaj z različnimi odboji fleša. Probaj fleš obrnit v stran, nazaj, po diagonalah... v tla če bo treba. Ne se držat kot pijanec plota tega 45stopinjskega odboja od stropa.

na katerem programu pa fotografiraš? Av, M?

edit: če ne veš kaj delaš ti tudi mehčalci svetlobe ne bodo pomagali, kot je predlagal santo.
Zahvala: lorry
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Miran @miran_a 14. Mar 2013, 11:53

Jaz se vedno hecam.
 1   

Miran @miran_a 14. Mar 2013, 11:56

Sviri je napisal/a:
pri zgornji fotki bi jaz predlagal, da uporabljaš več ambientalne svetlobe (se pravi da na fotoaparatu nastaviš daljši čas osvetlitve), to pa le dopolniš s flešom. Najdi neko dobro razmerje med njima, saj ti sedaj fleš osvetljuje vse, tako tamale, kot celo sobo za njimi, kar izda uporabo fleša. sedaj fleš prevladuje, probaj ga uporabiti samo kot "fill light" (kaj je to po naše, dopolnilna luč? verjetno...)

Če pride "ambientalna" svetloba recimo od žarnice, je to švoh nasvet. Manjka še to, da moraš na fleš dat ustrezno barvno folijo, da izenačiš barvo fleša z barvo žarnice.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 14. Mar 2013, 12:09

Zakaj je švoh nasvet? Sicer pa ambientalna svetloba ni samo žarnica.

Ja, na korekcijske gele sem res pozabil.
 0   

Miran @miran_a 14. Mar 2013, 12:11

Saj nisem rekel, da je samo žarnica. Ampak v primeru, da je, je to treba upoštevat. Samo to sem dodal.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 14. Mar 2013, 12:14

Ok, ok... štekam.
 0   

lorry @lorry 14. Mar 2013, 14:15

O, hvala za odgovore in všeč mi je, če se celo kakšna debata razvije. smile

V glavnem...glede na uporabo večih bliskavic, pa softoboxov...vse lepo in prav ampak trenutno še ne bo šlo biggrin , poleg tega za zdaj hodim še na domove slikat, tako da, tudi, če bi si to lahko zdaj privoščli, ne bi ravno s seboj vlačila na teren. bigrazz
Razmišljam pa o nakupu softboxa, mogoče "hecno" vprašanje (hecno rečem zato, ker bi mi marsikdo najraje napisal, naj raje malo poguglam, pa bom vse našla ampak sama se največ naučim iz prakse, pri teoriji sem bolj tako tako) ampak kakšno velikost priporočate? Razmišljala sem o 60x60, pa me malo strah, da mi bo žal, da nisem kupila večjega.
To je prva zadeva...in druga...

Problem moje bliskavice je, da jo lahko usmerim samo v eno smer, torej ne gre ne nazaj, ne levo, ne desno..., niti je ne morem priklopit na kak podajšek, da ne bi bila neposredno na kameri... bigrazz Saj s tistim 45° nisem mislila dobesedno ampak velike izbire res nimam. Imam sicer še eno, ki je tudi star model, je pa še nisem naštudirala, tako da mi je full premočno za tovrstno fotkanje. upset Ima pa možnost samo ročnih nastavitev (Speedlite 540 EZ).

Te gele sem tudi gledala ampak mi ni najbolj jasno, zakaj se katera barva uporablja (ok, bom šla guglat biggrin ).
V zgornjem primeru fotografije, nisem uporabila nobeno luč, samo na moji levi strani je okno, torej naravna svetloba.
 0   

lorry @lorry 14. Mar 2013, 14:17

Aja, tiste plastike za odboj svetlobe, tudi nima (prvo omenjena bliskavica) ampak imam tako doma narejeno, ki jo dosti uporabljam ampak, očitno to ni to.

Imam pa vedno nastavljeno na M, za tovrstno fotografiranje.

Jernej, bom probala na tak način. Drugače pa, hvala vsem! smile
 0   

Jernej Lasič @Sviri 14. Mar 2013, 14:47

Potem si pa najprej nabavi en spodoben fleš, ki te ne bo omejeval. Kak rabljen 430ex, prva verzija.
 0   

Ratter @Ratter 14. Mar 2013, 15:05

Po moje je za tebe najboljša rešitev trenutno,da si nabaviš fleš,ki ima možnost reguliranja moči bliska.
Bolha ali Ebay bi bila morda kakšna bolj poceni opcija.Kot ti je že Sviri napisal.Kak rabljen 430 EX.
Več kot dovolj dober za to kar ti rabiš.
Druga dodatna varianta je nekaj takega:
http://www.youtube.com/watch?v=7wfshQuBLdw
Jaz uporabljam tole že nekaj let in sem kar zadovoljen.Praktično nimaš senc na fotografiji ali pa so zelo mehke.
Čeprav so pa nekateri tukaj na forumu povsem frugačnega mnenja.Ker je enkrat že bila neka debata o tej zadevi.
Tisti,ki uporabljajo po 4 fleše naenkrat tega ne potrebujejo.
 0   

komar89 @komar89 14. Mar 2013, 16:15

Okno je lahko odličen softbox, če ne sveti sonce direkt skozenj. Dodaš še malenkost fill fleša z nasprotne strani, pa imaš lahko že kar spodoben rezultat.
šank, drš me, jst te bom spustu...
 1   

andyz @andyz 14. Mar 2013, 18:30

Bistveno je že povedano. Glavni poudarek je na manjšanju moči bliska, če je ambientalna svetloba še sprejemljiva.
Glede na tvoj fleš tu ni drugega, kot da kupiš novega.
Navodilo o 4 fleših in podobno, je za slikanje otrok tralala... Kateri otrok pa bo čakal, da naštimaš te fleše? Definitivno izgubiš vso spontanost trenutka.
Če je svetlobe toliko, da lahko uporabim recimo f4 pri kakšnih ISO 400 (odvisno od aparata seveda) in vsaj 1/30s, potem običajno dam fleš na minus 2. Upoštevati pa je treba tudi barvo sten in če so svetle ali temne.
Če slikaš v RAW formatu, se da marsikaj pri uravnoteženju barv popraviti v PS.

Da je priložena fotka brez fleša, pa težko verjamem. Senc skoraj ni. Pa tudi ne vem v čem je point, če sprašuješ o flešu, daš pa gor fotko brez fleša?!
andyz
 0   

lorry @lorry 14. Mar 2013, 19:13

Hvala vsem še 1x za vse odgovore. Bo treba očitno novo bliskavico nabavit, samo trenutno še ne morem, tako da se bom mogla malo drugače znajti.

Andyz...kje sem pa napisala, da pri zgornji sliki nisem uporabila bliskavice? none
 0   

andyz @andyz 15. Mar 2013, 08:44

Hm, pa res. Verjetno sem kje drugje prebral, pa malo zamešal. Sorry.
andyz
 1   

Simon @SimonG 15. Mar 2013, 10:23

za cca 100€ na ebayu nabereš lightstand, adapter, prosojno marelo, manual fleš (yn460 ipd) in wireless triggerje ali kabel... Pa ti ostane še za kakšen stiroporček iz bauhausa...

Potem pa odšibaš na youtube, poiščeš "one light lighting" in "one light photography" in si vzemeš kakšen mesec da vse pregledaš. Kar je ravno prav, ker približno toliko rabijo tudi kitajci da naročeno dostavijo...

pol pa akcija smile
Zahvala: Rudolfo
[url=http://geesphoto.blogspot.com/]M Y P H O T O B L O G[/url]
 0   

lorry @lorry 15. Mar 2013, 21:00

He he!
Ja, super no... Bom malo pobrskala in preštudirala vse skupaj. smile

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati