porkoja je napisal/a: |
Kot navajaš, imaš ogledanega Samyanga.. Še en precejšen minus tovrstnim objektivom s samo ročnim ostrenjem, gre v kolikor se nameravajo uporabljati za fotografiranje dogodkov, saj le-ti minevajo dokaj hitro in močno dvomim, da ti bo iz prve s Samyangom uspelo narediti kvalitetno fotografijo neke množice na dogodku, zabavi, v diskotekti, ki se ti postavi pred objektiv.
Za takšne zadeve je najboljše imeti objektive z AF, po možnosti s hitrim ostrenjem (USM, HSM ipd.) ter še z močno zaslonko. Vse to pa Samyangu primanjkuje. |
Arhitektura in fish-eye je totalno no-go, v kolikor imaš namen predstaviti arhitekturo takšno kot je. V kolikor so ti všeč umetniški pogledi na motiv, varianta Salvador Dalí, potem pa je fish-eye sprejemljiv.
Jaz sem fisheye objektiv imel. Prvič nisem vedel kaj z njim početi in sem ga že v pol leta prodal. Potem je minilo 2 leti in me je zopet prijelo, da bi ga imel, sem ga nabavil, z njim poslikal relativno malo in samo tiste specifične motive, ki sem jih imel v glavi, ter sklenil, da ga sploh ne potrebujem in ga zopet prodal. Množica se bo veliko rajši videla na sliki narejeni z ultra širokokotnikom kakor pa s fish-eyem, ki deformira telo, naredi glavo npr. večjo in debelejšo, kakšna dama pa tudi ne bo nič kaj zadovoljna, ko se bo zagledala na sliki s predebelo roko in širšimi boki kot jih ima v resnici. ![]() Fish-eye je skrajno namenski objektiv, dokler s širokokotnim varianta Canon 10-20mm, lahko fotografiraš veliko več motivov in, da pri tem ne bi izgledali grozno oziroma, da ne potrebuješ nikakršne pretirane obdelave, da bi jih prikazal na spodoben način. Moj pogled na uporabnost fish-eye objektiva. ![]() |
Sandokan je napisal/a: |
Tole sem spacal skupaj in če kdo verjame ali ne, v manj kot 3 minutah. Seveda sem moral malo kropati, ker je ponekod po robovih zmanjkalo fotke. |
Sandokan, super narejeno! Uporabljaš PTLens? |