0   

Matjaž Kocjančič @MatjazKocjancic 21. Mar 2013, 05:58

Pozdravljeni! Kupujem trinožnik 055 XPROB Manfrotto, v trgovino sem šel z idejo kupit trinožnik s kroglično glavo, prodajalec pa mi je predlagal glavo z zobniki, da je boljše in se lepo fino nastavlja....malo sem zamutljen v tej smeri.
confused confused confused
Kaj menite vi forumaši, kaj vi uporabljate in kaj predlagate? .....jaz samo slikam. Vsak nasvet mi pride prav...hvala
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 21. Mar 2013, 06:24

odvisno kaj delas... jaz uporabljam manfrotto 804rc2 pan tilt glavo na istem stojalu in me se nikoli ni razocarala... oz. sem vec kot zadovoljen...

http://www.google.si/search?q=804rc2&hl=sl&client=tablet-android-asus-nexus&rlz=1Y3NDUG_slSI506SI506&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_5hKUe76Gan17Aa_k4DgDQ&ved=0CC0QsAQ&biw=600&bih=904

premika se v 3 smeri in je zelo prilagodljiva.
sam wem se odlocal med to in pa krogelno... na koncu je le padla odlocitev za tole...
skratka priporocam zelo..

lp pa dober nakup
 0   

Matjaž Kocjančič @MatjazKocjancic 21. Mar 2013, 07:23

Hvala Matic
 0   

miha @mihaaa 21. Mar 2013, 15:12

glede glav je tako,.. za veliko vecino fotkanj bi sam predlagal krogelno (ce je dobra) si nastimas tako da ti cisto malo drzi in potem kakor obrnes tam stoji (govorim za velike tele objektive kjer imas itak gor roko), ce jo moras zafiksirati jo zelo dobro lahko tudi zaklenes... da bi imel glavo ki jo moras v vsako smer posebej premikati (kot ta s tvojega linka) si ne predstavljam in ti odsvetujem ker je po moje zeloooo zamudno , taka glava pride prav mogoce v kaksnem studiu ali za produktno fotografijo po mojem mnenju, kjer nastimas na eno pozicijo in je tam zabetonirana za naslednjih par ur biggrin

edit: se to,..ne vem za kaj bosr vse skupaj rabil, ampak, kupi raje bolje kot slabo,.. ce bos kupoval poceni bos kmalu verjetno spet kaj boljsega iskal, naceloma tako na pamet receno velja da naj bi maksimalna obremenitev stojala predstavljala dvakratnik teze setupa (glava, ohisje objektiv fles, roka, ...) max masa glave pa trikratnik. Torej ce pise da je glava max mass 3 kg naj bi stabilno podpirala setup do 1 kg...
 0   

Aleš @lial 21. Mar 2013, 15:53

mihaaa je napisal/a:
da bi imel glavo ki jo moras v vsako smer posebej premikati (kot ta s tvojega linka) si ne predstavljam in ti odsvetujem ker je po moje zeloooo zamudno , taka glava pride prav mogoce v kaksnem studiu ali za produktno fotografijo po mojem mnenju, kjer nastimas na eno pozicijo in je tam zabetonirana za naslednjih par ur


Za začetek naj razčistimo: na linku so tri-smerne glave, s katerimi ni nobenih opisanih problemov. Vsaka od ročk se lahko tudi čisto rahlo privije, če bi že hotel aparat premikati samo z roko.
Drži, da je krogelna glava v nekaterih situacijah bolj praktična, skoraj popolnoma pa pogori, ko je treba posneti video, ali pa panoramo.
Glava o kateri piše Matjaž in so mu jo predlagali v trgovini pa je po opisu sodeč tri-smerna z zobniki, ki omogočajo fino, končno nastavitev pozicije. So tudi med najdražjimi in posledično najkvalitetnejšimi glavami večine prodajalcev, z njimi pa se lahko upravlja na enak način, kakor s klasično tri-smerno :
[video]http://www.youtube.com/watch?v=jSEQl78PPFQ[/video]

Samo toliko, da ne bo zmede grin grin
 0   

miha @mihaaa 21. Mar 2013, 16:56

@lial: ja mislim da se strinjava ampak govoriva o razlicnih podrocjih,.. ti o (sestavljani) panorami, video, jaz o tele, foto, ajde recimo akcijskem , fotolovskem ipd podrocju.. glede premikanja z eno roko pa se bova tudi verjetno strinjala da lazje nastimas z 1 komando da lepo tece, kot pa 3 uskladis da bodo vse prbl enako prijele, casovna komponenta je pri troglavni tudi daljsa...
..skratka pri izbiri glave je seveda tudi zelo (oz najbolj) pomembno podrocje uporabe....
 0   

Aleš @lial 21. Mar 2013, 17:05

Moj dodatek debati je bil osnovan na tem delu vprašanja:
MatjazKocjancic je napisal/a:
prodajalec pa mi je predlagal glavo z zobniki, da je boljše in se lepo fino nastavlja...

Razumeti je, da gre za zobniško nastavljivo glavo.
In v nadaljevanju te vrste glave (geared head) ni bilo nikjer več omenjene.
 0   

Matjaž Kocjančič @MatjazKocjancic 21. Mar 2013, 22:27

Ja tako je bilo...šel sem v trgovino z idejo kupit dober trinožnik torej Manfrotto 055 XPROB, cena cca 170-180 eur, in ball head 496RC2 cena cca.70-80 eur....samo potem saj veste, ko prideš v trgovino ti ponujajo to kar imajo na zalogi (še posebej ob takšnih časih) in pač ti predlagajo nekaj boljše in ti zamešajo glavo in ideje. Daleč od tega da ti trgovec ponuja slabo, še posebej če ga spoštuješ, kot ga jaz, ki je pravi mojster v stroki, ampak cena je krepko presegala moj budget, in smo prišli na 390 eur vse skupaj. Ta cena je za Manfrotto 055 XPROB + 410 junior gear head http://www.manfrotto.us/junior-geared-head
Tako bom povedal, Rad slikam nočne star trails (daljše ekspozicije in po več daljših), kot tudi dnevne ekspozicije, ter razno, razne stvari, kjer rabiš dober trinožnik, ampak za glavo sem zmeden zdaj.... Pol sem gledal na Manfrotto spletno stran in najdel Bal head glavo Hydrostatic http://www.manfrotto.us/photo-heads-hydrostatic , ampak spet smo tam cca 200 eur glava..... bojim se da bom z to 410 junior Gear head prepočasen pri obračanju fotoaparata, ko bom bil v situaciji da ga moram na hitro nekam zasukat in ujet nek motiv......
 0   

Aleš @lial 22. Mar 2013, 08:02

To, glede hitrosti popolnoma drži. Tro-smerne glave niso najbolj primerne za to vrsto zajema, seveda je pri zobniški glavi situacija popolnoma enaka. Njena prednost pred klasično je predvsem v natančni nastavitvi kadra, kar je čista poezija.
Idealna bi bila krogelna glava z možnostjo fine regulacije, vendar do sedaj takšne še nisem zasledil. Res pa je, da je niti nisem intenzivno iskal, če kdo pozna kaj takšnega, bi to bila koristna informacija.
Moje izkušnje temeljijo na uporabi spektiva pri digiskopiji, kjer se pojavi kar nekaj problemov - hitrost obračanja, natančnost postavitve, stabilnost. Trenutno uporabljam Manfrotto 222 joystick glavo, ki je še najbližje temu, kar pri digiskopiji lahko uspešno uporabim.
Morda bi razmislil tudi o tem?
 0   

Matjaž Kocjančič @MatjazKocjancic 22. Mar 2013, 09:38

Aleš ta jostick pa mi izgleda kar uredu varjanta. Kaj več o tem josticku bi pa rad slišal od drugih forumašev.
 0   

iztok @izo 22. Mar 2013, 10:04

no, glede na to, da imam 055pro stativ, 498 krogelno in 410 junior glavo doma, bi rekel tako:
za splošno in hitro delo je sigurno boljša krogelna (tiste na hidravliko za drage, so pa fajn, ker ne rabiš tolk privijat ipd), če pa rabiš za kaj natančnega (makro, arhitektura ipd) pa junior (ki sploh ni tako majhna ali lahka, če sklepaš po imenu, kar je lahko tudi odločilno, če vse to vlačiš kam) ali kaj podobnega. gr epa bolj počasi, ampak pri teh stvareh so ponavadi ne mudi.
juystick varjante delajo na isti osnovi kot krogelna, le da za zaklep in odklep premika ne uporabljaš vrtljivega obroča, ampak ročaj s sprožilom. prednost je v tem, da je mogoče lažje t ročajme premikat vse skupaj, slabost pa je (recimo vsaj pri modelu 222), da odmkane točko težišča oz vpetja fotiča višje od vznožja stativa, ker se vedno skuša izognit pri stativih (glede tega je mogoče boljši model 322), pa seveda mislim, da imaje te joystick glave malo manjšo nosilnost od recimo največjih klasičnih krogelnih.
so bolj za akcijo (pogojno tudi video recimo), po domače, ampak mislim, da imaš ti bolj drugo področje fotkanja.
torej verjetno bolj v smeri trosmernih, zobniških ipd, vendar gelde praktičnosti je vedno fajn imat še kakšno krogelno v arzenalu, bi rekel. no,s pet odvisno, kaj, koliko in tudi kje fotkaš (teža itd), kot je bilo rečeno do zdej..

edit:
mogoče nekja fajn linkov o stativih iz prakse za začetek (notri je večl ali manj vse omenjeno prej)
http://www.juzaphoto.com/article.php?l=en&article=12
http://www.juzaphoto.com/article.php?l=en&article=15
 0   

Alexander @Skadi 23. Mar 2013, 11:55

Pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme in smetim, zanimajo me sledeči tripodi (vsi so mini, nekje do cca 80cm max. višine)
- velbon cx mini ( hitro vpetje na glavi,višina max cca 60., "noge" tripoda spodaj povezane skupaj )
- hama traveler mini (kroglična glava,brez hitrega vpetja, vsaka noga posebej nastavljiva)
- cullmann nanomax 230 (podobno kot hama,vendar 100 cm višine)

Torej,zanima me, če ima kdo izkušnje z temi tripodi, vsi trije so nosilnosti cca 2kg, več dejansko ne rabim, ker imam d3100 (teža cca 0,5kg) in manjše objektive.
Pri Hami in Cullmannu me moti dejstvo da nimata glavi hitrega vpetja,me pa privlači sama konstrukcija in pa višina 80cm (20cm več kot pri velbonu) - v zloženem stanju so vsi približno istih dimenzij. Res je,da lahko glavi zamenjam, ampak so relativno drage - torej je boljše kupiti že v štartu dražjega.
Kar se tiče velbona, pa me moti, da nima kroglične glave - ki mi je nekako bolj všeč - in pa da je, 20cm krajši.

Tripod bom uporabljal zelo redko,želim pa predvsem zelo majhnega in lahkega. Tako da, prosim, delite vaše izkušnje z mano, kar dejansko bolj šteje, 20cm višine ali hitro vpetje na glavi.
 0   

Kr-Neki @Kr-Neki 28. Mar 2013, 14:23

Sicer nimam izkušenj s temi tripodi, ampak za tak denar dvomim, da bo kaj uporabnega, seveda, če želiš da ti dejansko stabilizira fotoaparat in da ti ga ne strese vsak mini vetrič. Mogoče bi bili tile za tvojo opremo v studiju in z brezžičnim sprožilcem. Aja, v iztegnjenem stanju pa jih sploh ne primerjaj, ker tisti zadnji zobotrebec-like segment je neuporaben.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati