0   

Ni Ga @cyrone 22. Mar 2013, 23:32

Na 5 ali 6 let starem d80 se je pojavil na displayu "Err".

Sem poskusil z menjavo programa, dal ven baterijo, dal dol objektiv. Dslr ima za sabo manj kot 5000 fotk, zaklop se sproži. Fotoaparat je bil v zadnjih dveh mesecih ene 2x na rahlem pršcu, drugače pa nič takšnega.

Kakšna ideja? V kolikor servis, kateri(MB, LJ), vem da ljudje niso ravno navdušeni nad Beseničarjem.

Sem "površno" preiskal zgodovino foruma, pa nisem našel nič uporabnega, se opravičujem za objavljanje morda že rešene teme.
 0   

porkoja @porkoja 23. Mar 2013, 13:47

Si poskusil z drugim objektivom oziroma kaj se zgodi, če objektiv odstraniš, imaš odstranjen pokrovček na bodyju za svetlobni jašek in vkopiš aparat?
Za Nikone nisem pretiran poznavalec, ampak kolega je imel takšen error (brez dodatne oznake, samo Err) na bodyju d60 in izkazalo se je, da so bili fuč kontakti na bodyju, ki komunicirajo z objektivi. Tako, da mu ni pomagalo nič tudi pri menjavi objektivov. Ko več nismo imeli druge opcije, smo rekli, pa dajmo za štos vklopiti body brez privitega objektiva in takrat se error ni prikazal in objektiv je bil zmožen zajemanja fotografije.
Na Fotomehaniki so mu popravili za manj kot 100 evrov.
 0   

Ni Ga @cyrone 23. Mar 2013, 22:11

Drugega objektiva si do ponedeljka ne morem sposodit, ker so vsi v okolici na Canonu. Brez objektiva se vidi/sliši, da dela zaklop, medtem ko ne more zapisati zajetega. Hvala za nasvet.
 0   

bosiot @bosiot 24. Mar 2013, 10:54

Err se je pojavil na mojem nikonu D90, potem ko mi je ta padel iz roke. Vse sem poizkusil, vendar sem ga na koncu moral nesti na servis, ker je bilo potrebno zamenjati celotno elektroniko znotraj bodya. plačal sem kar precej, vendar je sedaj fotoaparat praktično nov, sam so zamenjani vsi vitalni deli.
 0   

porkoja @porkoja 24. Mar 2013, 11:50

Uf, šele sedaj vidim, da imam v zgornjem postu precej napak. stars Se opravičujem, upam, da se sestavek kljub temu razume.
 0   

PrimozS @PrimozS 29. Mar 2013, 10:45

Imaš starejši objektiv, ko ima še obroček za zaslonko?
Se je mogoče ta obroček odklenil in premaknil? (čeprav se mi zdi, da potem ni Err, ampak nekaj drugega).

Ščisti kontakte na aparatu in objektivu. Baterijo ven, izopropanol pa vatirane palčke. In gasa.
 0   

Ni Ga @cyrone 4. Apr 2013, 23:57

Kakor navedeno sem poskusil vse naštete variante in nič ni pomagalo.

Ker je dslr že star je bilo vprašanje, če je smiselno popraviti. Beseničar bi zaračunal 12eur za ogled. Fotomehanika je vsaj ocenila zastonj. Problem je menda bil drsni obroček, ki navigira med čipi (če sem prav razumel) ...90eur in dela. Menda ni tako nepogosta napaka.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati