0   

Soren @Soren 30. Mar 2013, 19:45

Kot že naslov sam pove kolebam med dvema navedenima apartoma, kjer bi rad prvenstveno zamenjal svoj "ostareli" Nikon D70 (z objektivom AF-S Nikkor 18-70 3.5-4.5 DX ED) za FF aparat. Ker sta omenjena dva nekako ocenjena najboljše in v cenovnem razredu, ki je še pogojno sprejemljiv, naprošam za mnenja in vaše predloge. V prvi vrsti me zanima kvaliteta zapisa (Nikon bi verjetno dopolnil z 24-70 2.8 objektivom, Canona pa z 24-70 4L, 2.8 je namreč predrag) in fotografiranje v ambientalni svetlobi, se pravi čim manj flash-a (pri slednjem ima seveda prednost Nikonova kombinacija). Prvi komplet pride ca. 3.300 EUR, drugi ca. 3.000 EUR. Verjetno bi mi bila uporaba D800 bolj domača, a glede na to, da nimam horde objektivov za sabo, bi bil pripravljen tudi na prestop. Všeč mi je, če je aparat robusten, nekoliko težji in da dobro sedi v rokah. Čeprav sem si na veliko zgornjih vprašanj že do neke mere sam odgovoril naprošam za vaša mnenja oziroma mnenja tistih, ki so se s tovrstnima apratoma kaj pobliže spoznali, hvala.

LP

0   

iztok @izo 30. Mar 2013, 22:45

sicer je nikon in canon model težko primerjat, ker jih vedno tako zanalšč naredijo, da ima vsak svoje specifike, ampak mislim, da vseeno ne primerjaš najbolj primerljive zadeve, sta pa oba res z polnoformatnim tipalom.
se mi zdi, da je d800 bolj primerljiv z 5dIII (af itd). 6d je sicer novejši, a vseeno malce bolj "olupljen", in mogoče malenkost več poudarka na video ipd..

kot vedno, se je traba najprej vprašat, za kaj se misli fotič nucat.. v kolikor imaš že kaj konkretne nikkor optike za ff, potem je definitvno fajn pogeldat za d800, zelo dober fotič (sploh v smislu resolucije ipd), ampak če misliš pa vse menjat, pa je spet stvar debate samega sistema canon oz nikon in kaj vsak v vsojem arzenalu opreme ponuja in kaj rabiš..
malo tehnične primerjave
http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos5dmkiii&products=canon_eos6d&products=nikon_d800
 0   

Gašper @Gapiii 31. Mar 2013, 08:36

Smiselna primerjava bi bila Canon 6D in Nikon D600. Ali omenjeni Nikon D800 in Canon MarkIII.
 0   

Soren @Soren 31. Mar 2013, 19:41

Se strinjam z obema, ampak osredotočimo se na "best bang for the buck" in "investicijo" v rangu 3.000-3.500 EUR pa recimo ne bodimo toliko obremenjeni z imeni smile MarkIII je cenovno neprivlačen, z dobro lečo izdatek krepko nad 4.000 EUR tako da odpade iz izbora. Če se osredotočim na tvoj link izo (hvala) so razlike na hitro sledeče:

- Nikon 36Mp vs Canon 20Mp
- Nikon ISO 6400 vs Canon 25600 (vprašanje kakšna je zrnatost pri enem in drugem pri recimo 6400)
- Nikon ima za AF assist lamp, česar Canon nima (v slabših svetlobnih pogojih ali celo temi pride še kako prav)
- Nikon 3,2" LCD vs Canon 3" LCD, s tem da ima Canon boljši res 1040K napram 921K pri Nikonu
- viewfinder pri Nikonu pokriva 100% vs Canon samo 97%
- shutter pri Canonu 1/4000 vs pr Nikonu 1/8000
- Nikon ima sicer vgrajeni flash, ki ga Canon nima, ampak pri želenih objektivih skoraj neuporaben
- Nikon sprejme dve karitici (vključno z CF) vs. Nikon samo SD
- Canon ima stereo mikrofon vs Nikon mono
- Nikon ima USB 3.0 vs Canon 2.0
- Canon vgrajen GPS vs. Nikon kot dodatek

Razlik je kar nekaj, odločitev zatorej toliko težja, poglejmo še cene nekaterih kombinacij:

Nikon D800 + 24-70 2.8 ca. 3.500 EUR
Nikon D800 + Tamron 24-70 2.8 ca. 3.100 EUR (je Tamronova leča res toliko slabša?)
Canon 6D + 24-70 2.8L ca. 3.500 EUR
Canon 6D + 24-70 4L ca. 3.000 EUR

Še dve alternativi, Canon 5D MarkIII, ampak samo v kombinaciji z 24-105 4L, ca. 3.300 EUR, ali pa celo MarkII v komb. s 24-70 2.8L, ca. 3.000 EUR. Vprašanje, je MarkII še vedno dober nakup? Cenovno je mnogo bolj privlačen od svojega mlajšega brata.

Hvala za napotke! thumbsup
 0   

Bostjan @Archie 31. Mar 2013, 21:07

.. pri flashu D800 je precej več vredno "krmiljenje" zunanjij flešev z on-board fleškom, kot pa fleš sam.
 0   

iztok @izo 31. Mar 2013, 21:40

če ni v igri nek resen šport ipd (hitro gibanje, potreba po dobrem af-ju), potem boš definitvno največ potegnil z dvojko in razliko vložiš v objektive. če pa hočeš tehično prednost in ogromno resolucije (seveda, ravno zaradt tega je fjan imet dobre objektive zraven), potem pa d800.
spet, izbiraš sistem, mogoče je tako po filingu pri potrertnih low light objektivih malo canon v prednosti, ampak to na pamet govorim. sicer pa še vedno imaš sigme in tamrone, če ne gre drugače (čeprav za low light je kr pomembno, kako se razume body in objektiv, in tukaj je najbolje pri original bit, če se mene vpraša).
 0   

robert @chavez 6. Apr 2013, 09:56

no tako kot so rekli predhodniki težko primerjaš nikon D800 in 6D.

Jst mam nikona D800 in je TOP fotič ! Prešaltu iz canona in mi res ni žal,tok več funkcij ki pridejo prav, res pa je da sem rabil nekaj časa da sem se navadil gumbov in bližnjic kot ga ima filozofija pri nikonu..
Osebno mi je pomemben faktor "image quality" ki je vrhunski od dinamičnega razpona do barvne globine do teh miljontih MP ki jih ima v primeru Cropa in povečav.
Kar se tiče audia, če hočeš resno delati z videom bo treba poseči po zunanjem mikrofonu -RODE, NIKON ali podobnim za IT.
Zelo velik tumbs up je krmiljenje flashov kot je omenil @boštjan biggrin dbest
to da ima usb 3.0 se morš zavedati tudi da ima 36 mio px in HI RAW datoteka velka 80mb - 16gb kartica - 200 posnetkov bigrazz še
vedno daš lahko kartico v card reader z 3.0 biggrin seveda če maš komp oz plato ki ti podpira 3.0.
velik plus je da ima dva slota CF in SD kar maš lahko kot backup ali če ti zmanjka na eni preklopi na drugo ali na eno jpg in drugo RAW. ISO ma tudi 25600 kot ima 6D, ki je označen kot Hi2-boost( odkrito.. nikol ne rabim) v večini pogojev je 6400 več kot dovolj!.
Oba omenjena fotiča nista namenjena športu.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati