0   

andrazh @andrazh 3. Apr 2013, 15:49

Ker sem bolj zacetnik me zanima, ce si lahko nekdo, ki ima ze kilometrino za sabo vzame 10minut in editira tole sliko, da bi imel nekaksno referenco za PP.

Zanimajo me tudi mnenja glede ostrine. Gledam v galeriji slike ptic in se ne morem nacuditi kako ostre so.

Raw:
https://dl.dropbox.com/u/13761208/DSC_3382.NEF

Jpg:
https://dl.dropbox.com/u/13761208/DSC_3382.jpg

Slika je cist vsakdanja. Zanimajo me samo barve, WB in ostrina.
Za boljse motive cakam na toplejse dni:)
 0   

matej @msevc 3. Apr 2013, 16:36

samo jpg sem malo pofriziral
 0   

Aleš @lial 3. Apr 2013, 16:53

Če se že malo 'igramo', moj golobček bi bil takšen:

0   

andrazh @andrazh 3. Apr 2013, 17:20

Sm se se js mal spilu sam. Pa sm tole ven spacal.

Kaj pa glede ostrine, je dovolj ostra ali premehka? Ze pri originalu se mi zdi, da niti priblizno ni tako ostra kot dolocene slike iz galerije.
 0   

nocomment @nocomment 3. Apr 2013, 18:28

Moj bi bil takle...

0   

Aleš @lial 3. Apr 2013, 18:33

Ker ne poznam prav dobro tvojega aparata, me zanima: ali si uporabil kakšno varianto digitalnega zuma, ali TC?
Lahko pa, da se moti EXIF, vsekakor bi moral biti posnetek s Sigmo 70-200/2.8 bolj oster, čeprav si odprl zaslonko za eno stopnjo preveč, morda pa bi tudi ISO lahko bil manjši, vsaj glede na čas imam takšen občutek.
Kljub temu - posnetek že v startu ni prav zelo oster. Mojih 5c
 0   

andrazh @andrazh 3. Apr 2013, 18:59

Posnetek je narejen z sigmo 70-200 ja. Body pa je D7100 v crop mode.

Ne spounem se al sem slikal na M in auto iso ali pa na Av. Tako, da ekspozicija bi mogla bit ok. Cas zaklopa pa je pocasnejsi verjetno zaradi oblacnega vremena.

Ja tudi meni se zdi, da bi lahko bilo ostrejse ampak ni. Ne vem, ce delam jaz kaj narobe ali pa imam pac taksen objektiv...
 0   

Aleš @lial 3. Apr 2013, 20:11

Ja, očitno je, da si slikal na M in z digitalnim zumom.
Objektiv je kar se ostrine tiče med boljšimi, vsaj v večini je tako.
Poskušaj drugič brez tega zuma, nisem prepričan da je to dobro za posnetek, čeprav ga v tem primeru le izreže iz celote.
Edit: sedaj vidim, da imaš v aparatu nastavljeno dodatno ostrenje. Poskušaj brez, čeprav se to sliši nekoliko kontradiktorno, včasih pomaga.
 0   

andrazh @andrazh 3. Apr 2013, 20:17

Mislim, da crop mode ne vpliva na ostrino. Gre pa za staro sigmo o kateri niti ne najdem kaj na internetu.

Kaksna pa se ti zdi ostrina tele fotke:
 0   

Luka Rener @djbeat 3. Apr 2013, 20:47

Moj pa takle smile
 0   

Aleš @lial 3. Apr 2013, 21:41

andrazh je napisal/a:
Kaksna pa se ti zdi ostrina tele fotke:

Ta posnetek čižka (Carduelis spinus) je obremenjen z izredno slabimi pogoji, vendar je v veliki meri uspešen. Pri ISO 1000, f8, dežju in temu, kar Nikon imenuje 'digitalna povečava' (še enkrat: ne vem, kako to deluje v Nikonu, v Sony-ju je rezultat slabši) verjetno bistveno bolje ne bi šlo.
 0   

tmt @tmt 3. Apr 2013, 22:28

Kar zadeva barv, bo dosti bolje, da kar originalne pustiš, kot pa da vzameš nekatere od teh mojstrovin laugh - sploh tistih prvih štirih, ki so v lepem razponu od vijolične preko zelene do grafike.
Pri ostrini se pri lepem vremenu in statičnem objektu prepričaj ali je to res maksimum ali pa je morda le toliko streseno, da ni tiste optimalnosti, kajti tako pri 1/250s in tudi še pri 1/640s in 200mm bi lahko bil vzrok premajhne ostrine ravno v rahlem stresenju in ne zmogljivosti objektiva. Sicer pa 200mm objektiv je premalo za fotografiranje ptic - to da potem delaš izrez pač ne bo nikoli tista vrhunska kvaliteta.
Kar pa zadeva ostalega, da ne veš kakšne so bile nastavitve na aparatu in vse ostalo boš pa le moral kaj prebrat in z gotovostjo vedet in razumet, kajti v nasprotnem ti tak aparat ne bo nudil užitka.
 0   

Bostjan @Archie 3. Apr 2013, 23:11

lial je napisal/a:
Pri ISO 1000, f8, dežju in temu, kar Nikon imenuje 'digitalna povečava' (še enkrat: ne vem, kako to deluje v Nikonu, v Sony-ju je rezultat slabši) verjetno bistveno bolje ne bi šlo.

Saj ne gre za nobeno digitalno povečavo.... gre za povsem običajen krop fotke, ki se naredi že ob zajemu fotke.... namesto 24 MP dobiš ven iz aparata samo centralni del slike s cca 14 MP. Crop maska pa se prikaže v iskalu aparata. Na nivoju piksla "digitalno" ne počne prav nič, kar se ne bi počelo ob zajemu APS-C fotke s 24 MP. Prednost je le v manjših datotekah na kartici, pa nekaj dela pri cropanju doma na računalniku je (recimo) prišparano.
 0   

andrazh @andrazh 4. Apr 2013, 00:54

@tmt dobim se tc2x. Upam da bo potem boljse. Drugace pa mi ni jasno kak lahko drugi slikajo s 300 mm na daljse razdalje. Jaz sem tega cizka slikal na 3metre z 200mm x1.5 x1.3 kropom skupaj 400mm FF. A to slikate tolk od bliz ptice al kaj?

Glede nastavitev vem ze dobro kaj pomenijo. Napisal sem, da se nisem spomnil pri tej fotki na av al na manual z avto iso.

Danes sem dobil 80-200 2.8 nikona pa da sprobam se to jutri, ce je kaj napredka v ostrini. Dopade se mi ze, da lahko na blizje fokusiras kot z sigmo. Jutri bodo spet golobi na sporedu:D
 0   

andyz @andyz 14. Nov 2013, 23:22

Če fotka že v startu ni prav ostra, je tudi s dig obdelavo ne boš spravil na tisto perfektno ostrino. Kot je že napisano, čas na 1/500 ali še krajše, čim nižji ISO, pa dober objektiv. Tudi prava osvetlitev je pomembna. Pri zaslonki 2.8 običajno malo trpi ostrina.
Ne bi prodajali objektivov po 1500 in več evrov, če bi bilo to brezveze.
andyz
 0   

Miran @smukec 15. Nov 2013, 21:03

smile
 0   

Mark Jarc @MarkJarc 16. Nov 2013, 17:17

http://shrani.si/f/19/e3/4TaGAliO/dsc3382-1.jpg

Čeprav sem začetnik, sem uredil sliko kakor bi jo jaz.
Lp Mark Jarc

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati