Vzel sem dslr aparat s 5 let garancije in sem mislil, da je vse pokrito v obsegu normalne uporabe. Nato pa mi je kolega rekel, da je mozno, da garancije ne uveljavijo, ce imas vecje stevilo zaklopov kot je tovarnisko testirano.
Sedaj pa me zanima kako je s tem? Ti popravijo zaklop cetudi imas dosti vecje stevilo zaklopov kot je deklarirano?
Zelo pomembno je najprej kateri aparat (body) imaš in koliko ima ta tovarniško deklarirano življenjsko dobo zaklopa.
Npr. Canon za zaklop pri EOS 7D navaja življenjsko dobo 150.000 zaklopov/posnetkov. Če je bilo narejenih več kot toliko, zaklop in menjavo zaklopa plača stranka kljub originalni ali podaljšani garanciji, saj se zaklop tretira kot potrošni/obrabljiv rezervni del in kot tak ima omejeno garancijo.
150k proženj zaklopa (ne 150k zaklopov, mimogrede) boš kar nekaj časa klepal skupaj. No, seveda, če dnevno naštepaš 500 fotk - boš pa to res presegel prej kot v 1 letu. Ampak - v bistvu pa kaj. Zaklop ti lahka crkne tudi pri 20k ali pa pri 250k proženj. Ne obremenjuj se s tem in raje energijo vlagaj v dobro fotografijo. Aparat bo že delal :-)
Hehe si pa res dober. 150.000 proženj v tako kratkem času? Jaz imam na aparatu, ki ga uporabljam od leta 2007, samo 70.000 škljocev, na novem, ki ga imam slabo leto, pa šele 9.000. Pa oba koristim profesionalno, v poklicni namen.
Žal pa ima Nikon za model d7100 podatek, da je življenjska doba zaklopa 150.000 proženj.
Saj nisem nikjer napisal, da ze imam toliko prozenj.
Kupil sem nov aparat in ga imam kaksne 14 dni in ze imam preko 5k prozenj. Boljse, da me ne vprasate koliko slik sem dejansko shranil:)
Nisem ga sparal, ker sem pac mislil, da je to vse pod garancijo. Tista od tovarne podana stevilka pa sem mislil, da je sam tak, da dobis obcutek kvalitete.