Moj stavek se glasi: "Kaj ljudje sploh pričakujete od aparata za 100 € ?"
Sam sem bil v podobnem tuhtanju in odločitvi. Oseba, ki je analfabet za tehniko, me je prepričala, da sem z njo v kompaniji šel v nakup fotoaparata do 200 €. Čeprav sem bil zelo proti, saj vem, da aparat pod 300 € ne more nuditi pretirane kvalitete, sem popustil in privolil.
Pregledali smo številne teste in pretirane izbire niti ni bilo, saj nam je bil pogoj, da so tipke kolikor tolikor velike in pregledne, ter, da je aparat v slovenščini. Vzeli smo Olympusa SH-21 za 150 € plus nekaj dodatkov, pa je vse skupaj zneslo 180 €.
Sposobnosti aparata so pa porazne. Kvaliteta fotografij - porazna, avtomatika - porazna (stalne podosvetljene fotografije in pri dnevni svetlobi ponujen čas 1/25s)... groza. Vedel sem, da za 150 € ne bomo dobili spodobnega aparata, ampak, da bo zadeva tako porazna, pa vendarle nisem pričakoval.
Za 200 € dobiš že kaj boljšega, sploh za osebe, ki nimajo glede izgleda aparata (majhnost/kompaktnost) težav, pa tudi že na ročne nastavitve lahko računaš pri taki ceni. Od 300 € naprej je pa izbira že precej boljša.
Zaključek na podlagi lastne prakse: do 100 € se za darila kupuje vse ostalo, samo digitalnega fotoaparata pa rajši ne.