0 

dobran laznik @marcelmai 4. Apr 2005, 12:47

ker imam dan na dan težave z grozljivimi posledicami barvne aberacije mojega cenenega objektive me zanima, če je kdo razvil kako uporabno tehniko, kako se to odstrani v PS-ju. sam rešujem težave tako, da uporabljam paint brush, belo barvo in način salutration. nekako deluje na ne preveč barvnih ozadjih.
Računam na vaše znanje smile
prilagam eno slikco za primer (na originalu izgleda že veliko hujše).
   0 

iztok @izo 4. Apr 2005, 12:57

uf, to je pa huda, sicer pa si imel ekstremen primer, ko mapš najhujši možen kontrast pr tele zumu (močno ovetljen bela obleka in črno ozadje- strupa za fotič in merjenje svetlobe). najbrž imaš kakšnega kompakta z orenk zumom, hehe, pr dobrih objektivih na (d)slr tega ni :wink:
če tvoj aparat podpira raw fajle, lahko takšno fotko odpreš v photoshop cs (ki podpira raw fajle). tam imaš veliko možnosti, od popravlanja svetlobe, barv, vinjetiranj in tudi kromatske aberacije, rezlutati so prav fajn.
če pa fotkaš samo v jpeg, potem je treba stvar verjetno ročno odpravit, čeprav se da najbrž kak plug-in za fotošop dobit oz. akcija. če se pa že ročno tega lotiš, bi blo po mojem najbolš, da z mask fonkcijo oznaš te vijolične dele ijn potem pejt v barne kanale in zmanjšaj vijolično in mogoče še rdečo do te mere, da ne bo več moteče.
   0 

iztok @izo 4. Apr 2005, 13:09

no, tu sem probal z barvnimi kanali, v bistvu kar gre, samo treba dvakrat ponovit postopek, da se zreducira tist modrikast pridih
   0 

David Vatovec @davidv7 4. Apr 2005, 13:13

Kakšen fotič?

Če ima RAW imaš v PS CS-ju pri RAW konverziji možnost to napako odpravit.

Slikajte v RAW načinu!!!!

Če ne slikaš v RAW načinu, je podobno kot če zavržeš negative pri klasiki.
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

iztok @izo 4. Apr 2005, 13:19

sem že vse povedal, david :wink:
očitno folk še ne pozna prave moči raw-a, hehe. no, samo tudi vsi nimajo po 15 kartic s sabo :roll:
   0 

iztok @izo 4. Apr 2005, 13:32

ko smo že pti raw-ih, david, a si probal tisti raw photo shooter, ki sem dal link za njega. čisti podobno kot c1 (oz. lepši vmesnik, če sem pikolovski), pa tudi zastonj je zaenkrat, neka beta verzij al kako..
   0 

dobran laznik @marcelmai 4. Apr 2005, 13:32

žal ni RAW-a. bi ga uporabljal če bi mel. Minolta Z1. pa se mi zdi da je hujš pri "širokih kotih" kot pri maximalnem zoomu.
   0 

dobran laznik @marcelmai 4. Apr 2005, 13:37

pa to niti ni skrajni primer. praktično sploh ne morem slikat ljudi z belimi majcami...
   0 

iztok @izo 4. Apr 2005, 13:38

ja, nč, potem pa miško v roke, pa v fotošop (oz nekj v tem stilu), pa lepo ročno odpravit po zgoraj opisanem pospopku, ali pač kaj podobnega. del malce poguglaj za kakšno akcijo za fotošop al kaj takšnega, pomojemse ziher kaj najde...
   0 

rado @rado 4. Apr 2005, 13:48

Probaj na samem aparatu uporabit kakšen UV ali pa skylight vsaj nekaj tega modrega pridiha bi moralo izginit, če nimaš adapterja si nekje najdi kakšen večji filter in ga za probo nekako prilepi na objektiv, da vidiš če bo kaj bolje.
   0 

iztok @izo 4. Apr 2005, 13:56

to, al pa kupiš canona :mrgreen:pa brez zamere, rado, hehe
   0 

David Vatovec @davidv7 4. Apr 2005, 14:07

Probaj desaturirat v layerju samo recimo modro barvo in potem maskiraj, če ti pobere še kakšne druge zadeve,...
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

rado @rado 4. Apr 2005, 14:54

izo je napisal/a:
to, al pa kupiš canona :mrgreen:pa brez zamere, rado, hehe


Se ne rabiš opravičevat , kljub temu , da sem pristaš nevem katere barve , ker plavo nam je ukradel OLY nimam nič proti canonu še zmeraj trdim , da je A 60 med kompakti kralj v tem primeru pa menjava z S1 verjetno ne bi pripomogla k izboljšanju vsaj, če pogledaš na dpreview ima podoben problem http://www.dpreview.com/reviews/canons1is/page5.asp
   0 

mishko @mishko 4. Apr 2005, 16:35

Paint Shop Pro 9 ima vgrajeno funkcijo za odpravljanje CA. Če imaš "diskontno" 8) verzijo PS, mogoče si lahko nabaviš še eno kopijo PSP9 biggrin

Tu maš en link o tem in fotke prav iz Z1.
http://www.phototakers.com/forum/archive/best-way-to-eliminate-purple-fringing-in-photoshop-12447.htm
   0 

iztok @izo 4. Apr 2005, 16:45

zgleda fino, to bi obvezno mugu tudi fotošop met, naajbrž je v tej novi cs2 verziji. ima kr nekaj izboljšav. predvsem za fotografe (odpravljanje šuma ipd).
   0 

mishko @mishko 4. Apr 2005, 16:48

Zberemo 2000 podpisov in pošljemo Adobe-tu ultimat, da če ne vgradijo to takoj, bomo vsi na paint shop prešaltali biggrin
   0 

iztok @izo 4. Apr 2005, 16:56

al pa free upgrade download :mrgreen:
   0 

dobran laznik @marcelmai 4. Apr 2005, 16:58

filter u pait shopu izgleda zanimivo, sam pol je spet tisto a mu lahko vedno zaupaš. sigurno so situacije ko odpove in odpravi še kaj kar ni CA. pri pomembnejših fotografijah tako al tako ročno delam, saj pravim, s v PS-ju s pait brush orodjem v načinu salutration samo po robovih potegneš, pa gre modra stran, to deluje v 90% primerih če je ozadje šibkih barv. pa še hitro je, kar veliko pomeni če maš 100 takih slik s planine pa bi jih rad čim prej mami pa atanu pokazal.
Je pa sramota za Adobe, da so na to pozabli. pa itak sem jaz včasih izključno PSP uporabljal, se mi zdi, da je za fotografe bolj prijazen.
   0 

dobran laznik @marcelmai 4. Apr 2005, 17:02

@izo: kupi canona.
prej sem delal z A80-ko. super stvarca. nikoli opazil CA-ja. ko bom pa kupoval novega pa tako al tako ne bo več kompaktni. tako da adijo CA. skoraj no. če se še keri spomni Stankonove fotografije, unih letečih rac, tam je bla tut nesramna kromatska aberacija tako da to tudi pri boljših objektivih ni čisto rešeno.
   0 

dobran laznik @marcelmai 5. Apr 2005, 10:26

stestiral sem PSP 9 in avtomatsko korekcijo CA.
zgleda da deluje . moram še malo naštudirat nastavitve.

ampak...opazil sem tudi da ponekod odpove. nekakšna kontra CA. :!: [/img]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati