0   

markoskace @MSkrt 26. Apr 2013, 15:47

Pozdravljeni!

Star se 16 let in fotografija me zanima že kar lep čas. Trenutno imam kompaktni fotoaparat, to poletje pa nameravam kupiti DSLR fotoaparat. Zavedam se da je potrebno v fotografijo vložiti veliko znanja, zato me tudi zanima nakup DSLR fotoaparata.

Kateri DSLR mi priporočate? Nekdo mi je priporočal naj ne kupujem Nikon d3200 ali Nikon d5200 ampak raje kar Nikon d7000 ali d7100. Sam glede tega nisem ravno prepričan.

Kakšen objektiv mi priporočate? (fotografiral bi razne dogodke, naravo, šport - potreboval bi čimbolj vsestranski objektiv)

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam!
 1   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 26. Apr 2013, 17:49

Kot prvo je treba vedeti, koliko denarja si pripravljen vložiti v nakup. Zadeve niso poceni. Še prej poguglaj in si preberi kakšna je razlika med kompakti in DSLR, ker je veliko ljudi potem razočaranih... predvsem zaradi nepoznavanja DSLR sistema.

Kateri Nikon je boljši ravno ne vem, ker uporabljam konkurenčno znamko... lahko pa ti povem, da boš za šport potreboval svetlobno močan objektiv s hitrim ostrenjem, sploh če boš slikal dvoranske športe in dogodke ki potekajo v slabši svetlobi.. ali pa dodaten fleš... a najprej je treba osvojiti osnove.

Vsak je bil enkrat začetnik, in za začetek je najboljša izbira KIT kompleta.. body plus univerzalen objektiv. Recimo kakšen 18-135 ali 18-200. Ko boš osvojil nekaj znanja, pa boš videl, kateri objektiv še potrebuješ. Izbira je precej velika, cene pa tudi ne majhne.
Recimo za naravo (pokrajino) imaš širokokotne objektive, za naravo (žuželke) imaš makro objektive. Hitro je tukaj še dodatna oprema, kot so fleš, stativ in podobne zadeve.

Torej malo poguglaj in si preberi kakšen sestavek, mogoče si sposodiš/kupiš tudi kakšno knjižico o tem.
http://www.e-fotografija.si/
Zahvala: MSkrt
 1   

andrazh @andrazh 26. Apr 2013, 18:13

Ja D7100 in D7000 imata dosti bliznjic na ohisju za hitrejse spreminjanje parametrov, ko pri nizjih razredih moras dosti hodit v menu.

Za zacetek lahko v kitu kupis 18-105mm objektiv in slikas nekaj casa s tem potem bos pa tak sam videl kako in kaj.

Glede body je tudi tako, da ce te bo slucajn minlo potem je boljse kupit cenejsi body. Na bolhi se vsake tolko pojavi kaksen oglas za D3100+18-105 za 300€. To se mi zdi super iztocnica. Pa tudi body bos lahko prodal cez kaksno leto se vedno za 250€ in prakticno ne bos skoraj nic denarja zgubil z nakupom.
 1   

Aleš @lial 26. Apr 2013, 18:40

Moj predlog v tem izboru: Nikon D 7100 z objektivom 18-105.
Potem pa fotkat kakšne dva tri mesece in bo vse bolj jasno.

LP
 1   

Jan Križaj @ginzl 26. Apr 2013, 21:24

Če bi lahko samo napisal da sem mi ne zdi prehod iz kompaktnega fotoaparata na Nikon D7000 ali D7100 ravno primeren, raje si kupi kakšen cenejši (rabljen) body s kakšnim 18-55 objektivom. Potem pa postopoma naprej... smile
 1   

Matic Zalaznik @LazyBones 27. Apr 2013, 09:57

lial je napisal/a:
Moj predlog v tem izboru: Nikon D 7100 z objektivom 18-105.
Potem pa fotkat kakšne dva tri mesece in bo vse bolj jasno.

LP

+1

jaz sem začel z d7000 in pa 18-105mm in je primeren body za učenje...

Priporočam drugače isto kot lial!
 1   

AirM @AirM 27. Apr 2013, 10:43

Sem Canonaš, ampak predvidevam da gredo razredi pri Nikonu podobno kot pri Canonu... Po mojem mnenju je najbolje kupiti D7100, če imaš denar, ker tu ni kaj zgrešit. Zmotno je, da se je lažje učiti z osnovnim modelom (D3200), po mojem mnenju je ravno obratno. Z večimi tipkami na ohišju in z dodatnim ekrančkom na zgornji strani (vsebuje najpomembnejše nastavitve) je vse skupaj še bolj enostavno in ves čas imaš boljši nadzor nad nastavitvami. Če boš ob vsak trenutek vedel kakšno zaslonko, čas oz. ISO imaš nastavljen se boš tudi hitreje učil...Pa drugi strani pa ta body že na takem nivoju da ga zelo dolgo ne boš prerastel.
Objektiv pa za začetek vsekakor osnovni, kasneje pa boš videl kaj je tisto kar želiš imeti oz. si lahko privoščiš iz finančnega vidika
 1   

bosiot @bosiot 29. Apr 2013, 08:13

Jaz bi ti za začetek predlagal rabljenega D90 s standardnim objektivom 18-105mm in bi raje razliko v denarju porabil za nakup svetlobno močnejšega objektiva s fiksno gorišnico (50mm f/1,8 ali kaj podobnega) ter SB700. Se mi zdi, da tako denar bolje porabiš, kot pa da bi kupil samo D7000.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati