0   

Jani @Darkmaster 7. Maj 2013, 21:21

Zdravo,

imam Canon eos 450d, poleg 18-55mm IS kit objektiva imam še makro canon 100mm 2.8 usm.

Zadnje čase, me je začela malce motiti neostrina na kit objektivu. To še posebej vidim, če primerjam slike (vem, da ne na isti goriščni razdalji a vseeno tako čez palec) z makro objektivom.
Odločil sem se, da je čas za nadgradnjo leče. Torej iščem nekaj kar ima približno enak razpon kot kit. Predvsem pa mi je pomembno, da dela ostre(jše) slike.
Objektiv bi uporabljal za vse priložnosti, od pokrajin, do kakšnih malce bolj športnih oz hitrih (kakšne živali ipd.).

Budget je do 600€.
Malce sem prebrskal in trenutno imam ta dva za favorita:
1.) Sigma 17-50mm 2.8 EX DC HSM OS
ter
2.) Tamron SP AF 17-50mm XR VC Di II

Kaj mi vi svetujete? Ali je še kak tretji objektiv, ki sem ga spregledal in bi se ga morda splačalo kupit?
Se mi splača menjat na ta dva, ali raje šparat $$ še kako leto (oz. bol dve :/) in si kupit canon 17-55 2.8 usm?
 1   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 7. Maj 2013, 22:39

Tudi sam si lastim Canonov macro 100mm in moram reči, da je ta objektiv res super, tudi kar se ostrine tiče. Mogoče si se samo preveč razvadil, pa te zdaj moti, da 18-55 ni tako oster.
Vsekakor se ti splača še malo našparati in vzeti canona 17-55 ali pa mogoče celo 15-85, ki je nekoliko cenejši.
Zahvala: Darkmaster
 0   

Jani @Darkmaster 8. Maj 2013, 11:42

Mnja problem tega canona je da je res zelo zelo drag, pa tudi rabljeni so tam cca 100€ ceneje kot nov (vsaj kar sm jaz našel), tako da se sploh ne splača rabljenega kupit.
Je pa sigurno najboljši od teh, sam trenutno žal nimam zadosti financ, tako da me bol zanima ali je res vreden tistih 300€ razlike v ceni v primerjavi z sigmo?

Tale 15-85 zgleda uredu, čeprav imam na sumu, da je manj oster oz počasnejši pri AF, kot sigma. Za tistih 50-85mm pa mi ne pomeni ravno veliko.
 0   

ant-dj @ant-dj 8. Maj 2013, 12:01

Pa a bi ti rad blendo 2,8 na celotnem zoom območju?
Če je odgovor da, potem itak odpade 15-85.

Sicer pa se ti verjetno najbolj splača kupiti starega tamrona 17-50 2,8 brez stabilizacije, ki je po testih najbolj oster od teh 3, če ni nujna stabilizacija.

Evo test: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-17-50mm-f-2.8-EX-DC-OS-HSM-Lens-Review.aspx

LP
 0   

Jani @Darkmaster 8. Maj 2013, 20:37

Pa res je ta non VC precej boljši kot z VC, sem mislil, da sta ekvivalentna.
Ne načeloma ne potrebujem VC ipd. ker imam stojalo/flash za low light.

Torej po prebranem reviewu se nekako nagibam za Tamrona brez VC. Kar me še zanima je, kako je pa s hitrostjo in točnostjo AF? Bral sem malce mixed reviewe, eni pravijo, da je totalno zanič eni pa kar hvalijo, da je skoraj kot canonov USM.
To me predvsem zanima, kako bi izpadlo pri slikanju kakih živali v gibanju (recimo pes teče proti fotooparatu).
 1   

porkoja @porkoja 8. Maj 2013, 21:04

Huh.... Jaz sem imel Tamrona 17-50 brez VC in zadnja tri leta koristim Canona 17-55.
Tamron je kar se hitrosti tiče, ZELO slab in počasen. Zelo daleč napram hitrosti ostrenja Canona 17-55. Saj jasno, ker slednji ima USM, Tamron pa povsem navaden motor.
V optiki pa je ta Tamronov objektiv zelo dober. Fotografije so kontrastne, barvite, ostre.
Jaz sem ga zamenjal za Canona ravno zaradi počasnosti ostrenja in glasnosti.
Če uspeš napraskati za za rabljenega Canona 17-55, ti sigurno ne bo žal investicije. Sam ga imam stalno na enem bodyju in z njim fotografiram vse, od narave, reportaž, koncertov, porok, izdelkov, portretov...
 0   

ant-dj @ant-dj 8. Maj 2013, 21:07

AF proti canonu je pa res kot fičo proti ferariju
Sploh pri kakšnih psih

LP
 0   

Jani @Darkmaster 8. Maj 2013, 22:14

ok, bom očitno potem počakal, da se nabere še kaj dnarja pa canona nabavu.

Najlepša hvala vsem. smile
 1   

ant-dj @ant-dj 9. Maj 2013, 08:11

Tamron z VC in sigma sta pri ostrenju boljša ampak še vedno počasnejša kot canon.

LP
 0   

PIP33 @IgorPodlipnik 7. Avg 2013, 13:47

Mogoče ti tale "članek" pomaga pri odločitvi.

http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-General-Purpose-Lens.aspx

Drugače sem ravno kupil "nadgradnjo" za 18-55. Sem gledal malo teste in tako in imel namen kupiti 15-85, vendar je kar zasoljen in sem ga našel poceni, pa ga ni na lagarju, potem sem iskal sigmo 17-70 (star model, ne contemporary, ker je po vseh testih kar sem jih gledal, star objektiv boljši) vendar ga SPLOH ni za dobit.

V glavnem sem kupil CANON 24-105L. Naj bi ga dobil jutri, ker sem ga kupil na ebay iz UK.
Upam,da ne bom razočaran. Seveda malo manjka širokega kota, vendar še letos bo v moji torbi tudi 10-20mm objektiv in zato to niti ni problem. Do takrat bo pa že ok teh 24mm, al pa mogoče za tist moment vržem gor 18-55, če rabim teh par mm širokega kota.

Drugače pa bi ti predlagal 15-85 (glede na teste, ki sem jih prebral in tukaj imaš pokritih 95% goriščnic, ki se uporabljajo), če ga dobiš kje za kako normalno ceno.
 0   

andyz @andyz 8. Avg 2013, 12:40

24-55 L je vrhunski objektiv a ima razpon za FF. Na cropu je predolg.

Definitivno kupi 17-55 2.8. Ti ne bo žal. Imam oba, pa 24-105 skoraj ne dam več na aparat.

P.s. Kupil sem starega za 650.-eu!!
andyz

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati