0   

Jani @Darkmaster 9. Maj 2013, 19:49

Zdravo,

pripravljam se za nakup rabljenega objektiva Canon 17-55 2.8 USM.

Prvič bom kupi rabljen objektiv, zato me zanima na kaj moram biti pozoren.
Kaj že vem:
-preveri prednjo lečo, da ni popraskana, ni večjih kosev prahu not ipd.
-preveri, na zadnji strani, da je noter brez prahu
-da ne kaže znakov, da je bila v vodi/pesku ter, da se ne nabira plesen
-preveri, da se zaklopka pravilno odpira in zapira (dovolj hitro) ter da nima mastnih madežev
-preveri ali se fokus ter zoom lepo tekoče vrtita

Kaj sem še tukaj pozabil?
Sedaj pa, ko pritrdim objektiv na fotooparat:
-preveri ali dela IS pravilno (to nisem čisto siguren kako naj preverim?)
-preveri ali AF dela dovol hitro in točno (to tudi nisem čisto prepričan kako naj preverim, točnost oz hitrost)

Enkrat sem, že bral nekaj podobnega tukaj na tem forumu a žal ne najdem več teme. Na kakšen način naj poslikam par testnih slik, da se vidi ali so kakšni madeži na lečah (nekaj je bilo z odprto zaslonko pa v prazno nebo ali nekaj takega?)?

Kaj sem še pozabil?
Predvidevam, da bom pred nakupom, gotovo lahko naložil (testne) slike na računalnik ter jih pozorno pregledal, na kaj naj bom tukaj pozoren?

PS: Kar precej časa sem iskal po forumu, če že obstaja kakšna taka tema, a je žal nisem našel. Morda bi bilo pametno tako temo, dat pod "sticky", saj se mi zdi precej pomembna in v veliko pomoč ljudem, ki prvič kupujejo rabljeno opremo.
 1   

Aleš @lial 9. Maj 2013, 20:31

Morda še kontrola front/back fokusa in sposobnost ostrenja v neskončnost.
Zahvala: Darkmaster
 1   

porkoja @porkoja 9. Maj 2013, 22:25

Konkretno pri tem objektivu (Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM) je zelo pametno preveriti eno specifiko in sicer:
na objektivu imej vklopljen IS in naredi fotografijo v pokončni legi bodyja, v horizontalni legi bodyja in še eno v pol-pol legi bodyja (ta pol-pol si predstavljaj kot bi ga imel v neki diagonali). Preveri fotografije. So na displeju prikazane pravilno ali je mogoče tista, ki je bila fotografirana v horizontalni legi, prikazana kot pokončna in obratno?
Enako naredi še tako, da na objektivu izklopiš IS.
Zakaj je to dobro narediti? Če je objektivu znucana zaslonka in/ali IS, ter je lastniku že kdaj sporočil napako Err 01 ali Err 00, potem je lahko v okvari zaslonka objektiva ali sistem IS. Jaz sem skozi to napako šel in po prebiranju tujih forumov, jih je veliko imelo enake simptome in na koncu enako diagnozo napake.

Pa s prahom v objektivu se jaz ne bi obremenjeval, saj sploh 17-55 z zadnje strani kar rad posesa prah vase.
Moj ga ima po treh letih kar precej, pa nič ne vpliva ne na kvaliteto slike, ne na ostrenje, hitrost ali še kaj ostalega.

Preveri delovanje na različnih vrednostih zaslonk kot tudi pri različnih vrednostih časa zaklopa.
Jaz bi recimo testiral na skrajni f2.8, pa f3.2 in potem na f5.6, f8, f11, f22.
In pri časih kot so Bulb, 1s, 1/10s in hitrejših.
Pri f2.8 in f3.2 ter do f11 bi me zanimala ostrina in fokus fotografije, dokler pri f22 in daljših časih zaklopa, pa bi testiral, če se objektiv v redu odziva. V kolikor ima potencialne težave ali že predhodne občasno pojavljajoče-se težave z zaslonko, utegne javiti napako Err 01.
 0   

Jani @Darkmaster 10. Maj 2013, 07:24

Huh tole si me pa kar malo prestrašu s to napako. smile
Po kolikšnem času se pa to povprečno pojavi št.slik/let uporabe?
A, če je kdaj prišlo do te napake in je IS obrabljen, potem mi bo precej verjetno to izpisalo na zaslon, če bom sledil tem tvojim korakom?
Koliko si pa potem plačal servis, da so ti to napako pol odpravli?

Aja, kaj slike naj v RAW formatu slikam?
 0   

Aleš @lial 10. Maj 2013, 07:56

Raw nima nobene zveze s kontrolo delovanja objektiva, zato bo dovolj kar jpg.
 1   

Jernej Lasič @Sviri 10. Maj 2013, 09:23

S samim delovanjem objektiva RAW sicer nima veze, ima pa vezo pri kvaliteti fotografije (barve, kontrasti, ostrina).
Če hočeš videti dejansko fotko ki jo objektiv sproducira bi jaz s seboj vzel računalnik, slikal v RAW in fotko pregledal na računalniku v polni velikosti, saj boš tako dobil realno sliko.

Sicer je pa to vrhunski objektiv, pri katerem so odstopanja majhna, tako da boš tudi pri JPG takoj opazil če kaj ne štima... naprimer da je zelo neoster, opazna neostrina pri robovih itd...
Ker previdnost ni nikoli odveč prodajalca temeljito vprašaj zakaj ga prodaja, kje in kako ga je rabil itd. Pozoren bodi na znake uporabe - če je fajn znucano ohišje objektiva verjetno prodajalec ni ravno pazil nanj - kar pa seveda ne pomeni, da je tudi optično kaj narobe z objektivom, seveda.
Naredi fotke pri različnih goriščnicah v kombinaciji z različnimi zaslonkami, dobro preveri IS, dobro preglej ohišje za znake obrabe (udrtine, praske..), preveri če kaj čudno škrta ko zoomiraš (v vodoravni legi, obrnjenega navzdol in pa tudi navzgor), preveri fokus na različno oddaljenih objektih in tako naprej..

Sam imam sicer same dobre izkušnje z rabljeno opremo, ni pa to nobeno zagotovilo.

Pa dobro kupi!
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 1   

porkoja @porkoja 10. Maj 2013, 16:10

Glede napake Err 01 oziroma Err 00, ni nekega določenega pravila.
Zaslonka se znuca s časom in narejenimi posnetki ali pa zaradi raznoraznih zunanjih mehanskih vplivov.
Zakaj se je to zgodilo na mojem, težko rečem, sklepam pa, da je bilo krivo fotografiranje dogodka v dežju, pri čemer sem imel objektiv kar premočen. Čeprav sem ga takoj posušil, se je problem pričel pojavljati šele nekaj mesecev pozneje in sicer tako, da je npr. na zaslonki f3.2 delal brez problema, dokler na f7.1 in višji pa se je napaka pojavila na cca. vsakih 30-50 posnetkov. Nekoliko pozneje, pa se je pričela še težava z nepravilno prepoznavo lege (pokončen, horizontalen položaj).
So pa na 3A uspešno popravili za 200-250 €, sem že pozabil točen znesek. Opravljena je bila menjava zaslonke, motorja zaslonke in povezovalnih kablov od zaslonke in IS-a). Moram reči, da so ga res odlično zrihtali ter očistili notranjost in skalibrirali, da je že od f2.8 zelo oster, kar pri nakupu ni bil.
 1   

ant-dj @ant-dj 10. Maj 2013, 18:46

No pri zaslonki gre ponavadi za en flat kabel, ki se strga in ga je potrebno zamenjati.
 0   

Jani @Darkmaster 10. Maj 2013, 20:54

Ok, najlepša hvala za nasvete. Ste mi res veliko pomagali. smile
Bom morda postal še kako sliko iz testa, če bom potreboval pomoč, da mi pomagate kake anomalije odkrit, zaenkrat pa hvala.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati