0   

mayhem @mayhem 1. Jun 2013, 21:10

Pozdravljeni....

Lastim si Sigmo 17-70mm 2.8-4 DC. Zanima me ali je smiselno kupiti te makro obročke; http://www.foto-klik.si/makro-fotografija/makro-obrocki-za-nikon-dslr-fotoaparate.html

Namreč sem kupil lečo 10+ za navit na objektiv in nisem kaj zadovoljen, ker je prisotno veliko aberacije, čeprav se da tudi to potem nekaj poštimati v PS. Zato sprašujem ali bodo obročki naredili boljše, kot predleča. Prebral sem pa da četudi je AF obroček deluje samo z enim, ko privijemo dva ali tri je potrebno ročno ostrenje, kar me ne moti saj za close up posnetke tako tudi mora biti.

Nisem nikjer zasledil in videl na googlu, da ima kateri na tej sigmi te obročke ter kakšno sliko za pogledati.
Nekje sem bral da je boljše, če je naprimer objektiv 70-300 za takše reči ampak mene zanima strihtno za to sigmo 17-70, če lahko to uporabim in dobim zadovoljive rezultate seveda ne za profesionalno rabo smile

Hvala vnaprej...
 0   

samos1111 @samos1111 1. Jun 2013, 23:37

Kot si opazil, je pri predleči potrebna za makro povečavo pri kratkih goriščnicah objektiva velika dioptrija. Manj CA dobiš z akromatom, ampak kolikor vem je te dni najmočnejši kar jih dobiš Marumi DHG achromat 200 (+5). Debel, kar nekaj tehta in ni strašno poceni. Lahko pa natakneš dva. Pri nekaterih objektivih dela brez vinjetiranja tudi predleča z manjšim premerom na step-down obročku. Npr Raynox DCR-250 (+8) ima premer 43mm. Ne vem kako je s tvojo Sigmo.
Predleča neke izbrane dioptrije dejansko bolj poveča na daljšem objektivu, oz za isto povečavo rabiš na teleobjektivu tanjšo predlečo. Poleg tega z daljšo efektivno goriščnico dobiš daljšo delovno razdaljo in relativno bolj zamegljeno ozadje (manjši vtis globine).

Obročki, obratno, bolj "primejo" pri kratkih goriščnicah. So bolj smotani za natikat in naj bi požrli več svetlobe. Degradacija slike je tipično manjša, ampak to sploh ne pomeni da je ni; vendar slika pogosto ostane dobra pri bolj zaprtih zaslonkah, ki se pri makru večinoma uporabljajo zaradi majhne globinske ostrine. Vseeno se nekateri zoom objektivi na njih ne obnesejo najbolje. Žal boš konkretne podrobne podatke najbrž težko našel. Podobno kot pri predleči bo delovna razdalja zelo kratka. Ko odmikaš objektiv, se delovna razdalja namreč z večanjem povečave krajša in enkrat se fokus dotakne stekla; to se prej zgodi pri krajši goriščnici.

Včasih se za zelo razumen denar najde dobro ohranjen Nikkor micro 55/3.5. Mogoče pa bi te zamikal kakšen makro-portretni križanec od Tamrona, 90/2.8 ali 60/2 (oba prideta do 1:1 pri delovni razdalji okrog 10cm).
 0   

mayhem @mayhem 2. Jun 2013, 10:34

Hm potem nič boljše da ne kupim zadeve. Raje šparat in nabavit macro objektiv:) Gledal sem sigmo 105 mm sedaj nevem ali kupiti z stabilizatorjem ali brez, ker v ceni je velika razlika. Čeprav za makro ne rabim stab. ampak pride gdaj prav slikati kaj drugega.

No hvala za mnenje druge ne bo kot kupiti macro, da se ne bom igral z drugimi rečmi.

Thx
 0   

samos1111 @samos1111 2. Jun 2013, 11:22

Noben makro ni bil prav slab ampak Sigma 105 brez ni bila med najbolj cenjenimi. V budget razredu srednjih delovnih razdalj so poleg Tamronov čislali še Tokino 100 (nima AF motorčka). Od Sigme pa 70 (že krajša delovna razdalja), zelo opevana pa ta daljša 150.
Tanovi stabilizirani so res dražji, tudi večji in težji za okol nosit (tudi Tamron 90 VC).
Nikonov 85/3.5VR tudi ni slab za macro, ampak ne blesti pri širših zaslonkah.

Tule ena tabela makrov za Nikon z nekaj podatki
http://www.jeffree.co.uk/pages/macro-lens-calcs.html
 0   

misfits @misfits 2. Jun 2013, 12:14

Men se pa zdi, da je Sigma 105 ravno med najbolj razširjenimi in priljubljenini makro objektivi, kvaliteta slike se mi zdi dobra, ostrenje malo slabše. Rabljene se dajo dobiti precej ugodno.
Stabilizacija je fajn, če ne misliš vedno slikat s stojalom ali flešem, jaz sem ravno zaradi stabilizacije menjal.
Z obročki bo sigurno manj CAja kot s poceni predlečo +10.
 0   

mayhem @mayhem 3. Jun 2013, 11:56

Hvala za pomoč..bom pršparal za kako sigmo ali pa nikkorja 105 mm.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati