Evo dobila sem Zenit-e in me zanima v bistvu vse in čim manj kako se ga uporablja fleš imam zdraven in sicer Noal 300, ma zadeva deluje tudi brez fleša al ne??!! kakšen film se uporablja, kak specjalen al je lahko navaden?!?!
zdi se zadeva strašno zakomplicirana sej neki sem ga že pogruntala sam dejansko nič proti temu kolk stvari je na njem....
V DM-u kupiš najbolj navaden barvni film formata 135 (prodajajo po 4 kose skupaj za 4 eure), daš film not in škljocaš. Čas in zaslonko nastavljaš po občutku oziroma po sončnem pravilu (ker svetlomer verjetno ne kaže več prav). Ko narediš 36 posnetkov, prenehaš s škljocanjem, previješ film nazaj v škatlico in ga vzameš ven. Neseš na razvijanje in po parih dneh dobiš nazaj razvite negative, narejene fotke in/ali digitalizirane fotke na CD-ju, odvisno kaj pač izbereš. To je to za začetek, dosti več ne rabiš vedet.
Pa preden se česarkoli dotikaš, poišči na netu navodila za uporabo in jih preberi. Hitro lahko kaj po nerodnosti uničiš, ker kakšna stvar tudi ni čisto na prvi pogled logična.
Če imaš res odlično ohranjen Zenit E iz kovine (v času perestroike je BeLomo izdeloval plastične, neke vrste ponaredek KMZjevega originala), potem je cena body-ja od trideset do petdeset evrov. Koliko ti bo kdo pripravljen dat. Originalen Helios objektiv lahko prodaš posebej za 20 do 35 evrov. Več boš pri nas težko dobil. Če imaš gor narisan simbol olimpijskih iger v Moskvi 1980, potem ima kolekcijsko vrednost in bo čez leta vreden več. Vsekakor ga ne zabriši stran. Objektiv lahko po mojih novih informacijah z adapterjem naviješ na dslr, če ga imaš. Rezultat je po videnih fotografijah odličen.
Zenit E ni vreden pol piskra mlačne vode. Na ebayu se prodajajo med 1€ in 5€ (glej zgodovino zaključenih transakcij). Objektiv je vreden malo več, recimo od 5€ do 25€, odvisno kateri je, Industar ali Helios in katera različica.
Na lomography.com so nekaj časa nazaj restavrirane Zenit E fotoaparate prodajali za okoli 180 eur. Jaz pa sem svojega kupil za 30 eur. Res pa je, da je tega veliko na trgu in mnogokrat potem nima prave vrednosti.