0   

matijagrdina @matijagrdina 15. Jun 2013, 10:35

Pozdravljeni.

Na vas se obračam, ker iščem način, kako na čim bolj preprost način razvrstiti fotografije, kot si sledijo po zaporedju dogodkov (določene pa tudi poljubno).

Ko fotke uvozim v Lightroom to seveda ni problem (sort by time captured - ali nekaj podobnega), ko pa začnem izvažat JPG datoteke v določeno mapo na disku, pa se seveda vse pomeša. Poleg tega fotkam z dvema aparatoma, kar je tudi krivo za to zmedo.

Skratka, kaj bi rad našel: program (predstavljam si, da ne bi smel biti nič bolj zakompliciran kot raziskovalec), kjer enostavno primeš npr. 10. fotko in jo neseš na 2. mesto, potem vidiš da 1. fotka po toku dogodkov spada na 15. mesto, zato jo preprosto primeš in neseš tja. Upam, da sem bil razumljiv.
Na koncu razvrščanja seveda želim, da ima ta program opcijo, da preimenuje vse datoteke tako, da bodo v tem vrstnem redu kamorkoli jih prenesem (tudi na drugih računalnikih).

Da bi to delal ročno (preimenoval vsako fotko posebej) seveda ni opcija, ker med npr. 300 fotkami zagotovo kakšno spregledaš, in jo kasneje, ne moreš več vriniti na 20. mesto, ker bi od 20. mesta dalje moral vse datoteke preimenovati za +1 vrednost.


Hvala že vnaprej za odgovore in lep pozdrav.
 0   

Sašo Kočevar @Sasoko 15. Jun 2013, 12:19

Ojla, jz mam za to Faststone image viewer. V miru prestavlaš fotke kukr hočeš, na koncu vse označiš preimenuješ celo serijo in ostanejo v novem vrstnem redu. Pa preprost je.

lp
 0   

matijagrdina @matijagrdina 15. Jun 2013, 12:42

Odlično, hvala! smile

Prepričan sem bil, da mora nekaj podobnega obstajat, sem pa upal, da se bo kdo javil in mi kaj predlagal.


Hvala še 1x.

lp
 0   

porkoja @porkoja 15. Jun 2013, 12:45

Ne vem, če čisto koretno razumem vprašanje, zato se v primeru napake, že naprej opravičujem...
Glede fotografiranja z dvemi aparati in, da imam potem fotografije iz obeh kartic razporejene skrajno dosledno in natančno, se jaz tega lotim malo po svoje in ta sistem mi odlično deluje.
Najprej kar poskrbim, je to, da imata oba aparata nastavljen točen datum in enak čas (+/- 10 sekund ni problem).

Točen čas nastavim s pomočjo spletne strani: http://wwp.greenwichmeantime.com/time-zone/europe/european-union/slovenia/

Potem seveda normalno fotografiram...
Fotografije prenesem na disk in sicer vsako kartico skopiram v svojo mapo (npr. CF1, CF2, CF3, CF4....), da jih ne bi po pomoti zaradi možnosti pojave enakega imena, prepisal.
Potem pa uporabim program imenovan Bulk Rename Utility.
Tam se malo poigraš z nastavitvami in sicer tako, da rečeš naj fotografije v vseh mapah preimenuje tako, da jim v predpono imena doda niz: "datum-čas(ura:minute:sekunde)" in jih po preimenovanju razporedi po imenu.
Tako potem datoteka, ki ima npr. ime IMG_2020.CR2 in je bila fotografirana 13.6.2013 ob 17:05:12, postane
130613170512IMG_2020.CR2. Datoteka, ki je nastala z drugim aparatom in ima npr. ime IMG_8823.CR2 in je nastala istega dneva že ob 11:44:23, pa dobi ime 130613114423IMG_8823.CR2. In, ko potem program te datoteke sortira, jih zato, ker gleda prvi niz, sestavljen iz datuma in ure do sekunde natančno, razporedi vedno pravilno po nastanku, ne glede kakšno ime imajo. Tako lahko delaš tudi z dvema različnima bodyjema, ki ima različna poimenovanja in različne tipe datotek (CR2, NEF, JPG...).
Dobra stran je tudi to, da zgorah navaden program spremeni imena več tisočim datotekam, v nekaj sekundah.

In potem, ko imajo datoteke tako čudaška in dolga imena, jih jaz ponovno uvozim v ta isti program, jih razporedim po imenu in znova preimenujem v model tipa IMG_****.
 1   

nocomment @nocomment 15. Jun 2013, 12:59

AFAIK, tudi Lightroom zna dodati predpono imenu datoteke glede na praktično karkoli (datum tudi).
Zahvala: porkoja
 0   

porkoja @porkoja 15. Jun 2013, 16:07

Aja... Ups. Ligtrooma ne uporabljam kaj dosti tako, da tega sploh raziskal nisem. Bom preveril, če je enostavneje kakor po mojem načinu dela.
 0   

skat @skat 16. Jun 2013, 07:58

Zelo enostaven program za preimenovanje in razvrščanje fotografij: Easy Photo Sorter.

http://www.fastsortfiles.com/


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati