Danes sem po izletu opazil, da imam na vrhu vseh slik grd flek. En mesec star D7000 s kit objektivom, ki ga nikoli še nisem dal dol. Sem mislil (zmotno), da prah pride na senzor samo pri menjavanju objektivov.
Pa me zanima kako je kaj pri ostalih, kako pogosto čistite senzor? Ga čistite sami ali nesete na servis?
Imam zoom objektiv ja, nimam pa pojma ali je na leči ali senzorju Sem pač amater, ki je kupil hobi fotoaparat in se mi ni niti sanjalo, da se je treba s tem ukvarjati , da ne govorim o back focusu za katerega sem tudi nekaj dni nazaj ugotovil, da ga ima moj D7000 (oziroma objektiv, ne vem).
Tule http://www.photoforum.com/forum/digital-cameras-lenses-accessories/70416-d7000-oil-spots-sensor.html in še kje drugje sem našel, da je imel Nikon probleme s tem in da so ljudem brezplačno čistili senzorje, čeprav to ni pod garancijo. Sem poslal še na Nikon vprašanje kako je s tem.
Posnel sem še eno fotko z max zaprto zaslonko pri 18mm in je vidnih kar nekaj prašnih delcev ampak niso sploh moteči, ker se jih na slikah ne vidi. Ta tavelik je pa zoprn.
Mislim, da je prah v objektivu tukaj izključen.
Torej je na tipalu in ker je zelo izrazit in na spodnji strani tipala, obstaja prav tako velika verjetnost da je že bil v aparatu in se je sedaj morda celo prilepil na stekelce tipala. Manjši delci prahu pa so rezultat zumiranja in pridejo v notranjost preko objektiva. Seveda obstaja tudi možnost, da je ta delček prišel iz objektiva, lahko da gre za drobec plastike bajoneta ali kaj podobnega.
Priporočam servis in poskus uveljavljanja garancije.