Glede izgube ostrine, je jaz nisem opazil. Sicer, po pravici povedano je tako, da sem motiv, ki sem ga fotografiral prek ND filtra, fotografiral samo z njim. Nisem naredil pred ali po tem fotografije istega motiva brez ND filtra, da bi lahko primerjal "s filtrom" in "brez filtra". Ampak tisto kar sem fotografiral, je ostalo zelo ostro, z veliko detajli kakor so bili vidni s prostim očesom. Za primerjavo: testiral sem le vzporedno ta Haida filter in nekoliko boljši filter (sicer ne ND 1000 ampak ND 8), katerega finančna vrednost je približno 4-krat višja od tega Haida. In sta se obnesla na oko povsem enakovredno. Enaki detajli, enaka ostrina. Le Haida je prikazal vse barve rahlo hladnejše.
Razlika med tistim iz mojega linka in tem, ki si ga objavil, smukec, bi rekel, da poleg širine (moj, 77 mm, tvoj 67 mm), je samo še v tem, da je tisti na mojem linku slim verzija, se pravi zelo tenka izvedba, npr. primerna za ultra širokokotnike, dokler kot kaže tisti na tvojem linku, je "normalna" izvedba, s širšim robom z navojem. Ostalih razlik ne opazim, na tekst in sploh slike v opisu, se pa ni 100% za zanašati.
Moj zaključek okrog Haida filtrov je ta, da ponujajo veliko za relativno malo denarja. Ampak dobre so samo "pro" verzije, dokler pri običajnih (cenejših) menda rado prihaja do odstopanj v barvah, do čudnih flekastih pojavov na fotografijah ipd.
Če na Googlu vpišeš "haida lens filters", se najde kar precej čtiva in tudi primerov ter komentarjev lastnikov. Nad "pro" verzijo, je veliko navdušenih.
Jaz sem (bil) prav tako, od samega dokaj luksuznega načina pakiranja, do kvalitete med fotografiranjem kot tudi zgradbe.