0   

Jankom @Jankom 14. Jul 2013, 09:13

Zdravo,

ko sem veselo fotografiral, nisem bil pozoren, da zmanjkuje prostora na kartici. Ponavadi me je aparat opozoril da je kartica polna, tokrat pa se je pojavilo opozorilo "Press shutter release button again" z rdečim klicajem zraven. Najprej sem ubogal aparat, pa nič. Nato sem ga ugasnil, zamenjal kartico, resetiral nastavitve, poskušal uporabiti postopek dviga zracala (zmeraj isto opozorilo).
Ko sem snel objektiv, je zracalo pospravljeno "na strop" pred senzorjem pa je zavesa (lamele). Ko zrcalo potegnem navzdol se lamele odmaknejo, še zmeraj pa se ne vidi senzorja (zgleda ima več fernkov).

Ali gre za software ali hardware? Kakšen nasvet?
 0   

porkoja @porkoja 14. Jul 2013, 12:54

Hardware. Najverjetneje so zablokirali zobniki v aparatu in po zadnjem proženju, se niso obrnili ter je ogledalo ostalo v zaprti poziciji. Sam lahko rešiš, če si natančen in vsaj malo mojstra s primerno opremo za popravilo tovrstnih zadev.
Sicer pa najboljše, da neseš na kakšen servis kot je Beseničar ali Fotomehanika.
Po vsej verjetnosti bodo morali podmazati mislim, da tri zobnike. En rdeč in dva bela oziroma dva bela in en rdeč (sem že pozabil).
Manuala žal nimam, ni pa tako težko. Odviješ vijake na spodnjem delu, odstraniš baterijo in kartico, potem odstraniš tisti del spodaj kjer je navoj za stativ npr. in odstraniš zadnji del (ohišje). Spodaj se skrivajo zobniki na katere kaneš kapljico mašinskega ali mineralnega olja, lahko tudi specialno mast za zobnike. Ampak zelo malo. Zobnikov nič ne vrtiš. Zapreš, sprobaš. V kolikor se aparat ne resetira v začeten položaj, ga prisiliš tako, da ogledalo pomakneš sam ročno in potem vklopiš aparat.
 0   

porkoja @porkoja 14. Jul 2013, 12:56

Evo ga, še sliko sem našel, čeprav je to menda d40 (d40x ?). Je pa d60 v drobovju zelo enak. - http://farm3.staticflickr.com/2491/3969534234_0ae9d6908e_o.jpg


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati