0   

Andrej @omega63 29. Jul 2013, 14:03

Pozdravljeni!

Imam mogoče smešno vprašanje, pa vendar... S koliko ostritvenimi točkami fotografirati živali?Ali pa še bolje - kdaj uporabiti eno, štiri, oz. več ostritvenih točk? Sam fotografiram 99% v AF-S načinu z eno ostritveno točko, ki jo premikam, kjer želim, da je najbolj ostro - npr. na glavo živali oz. oči. Vendar se mi dogaja, da potem preostali del trupa ni ravno oster. Saj kdaj je to v redu, rad pa bi tudi, da je fotografiran objekt oster v celoti. Opazil sem, da četudi zaslonko zaprem do npr. F/11 še vedno ni željenega učinka. Mi lahko kdo prosim poda kakšen nasvet? Kje ga biksam? Hvala lepa vsem...
 0   

andyz @andyz 29. Jul 2013, 14:50

Tole, kar si napisal, je bolj problem globinske ostrine, kot pa fokusiranja.
Če hočeš večje področje imeti ostro, je rešitev zapiranje blende, kot si napisal. Včasih, ko so objektivi še imeli oznake za globinsko ostrino, si lahko pogledal, če in koliko bo objekt oster, oziroma v polju ostrine.
Je pa seveda odvisno, koliko ti svetloba to dopušča. Če je fotka le malo stresena, toliko, da se praktično ne vidi, pa je že problem brezhibna ostrina.
Potem pride na vrsto seveda objektiv, pa tudi sam aparat.
Glede tistih točk se ne obremenjuj preveč. Nastavi na sredinsko, ko aparat zapiska, ima to, kar si nameril, izostreno, potem lahko izbiraš oz. spreminjaš kompozicijo, seveda pa ne smeš spustiti prožilca, ki ga držiš do polovice ves čas.
Več točk je bolj za kakšne specialne motive, težje pogoje ostrenja, zelo hitre akcije, najbrž tudi makro, ipd... Na samo ostrino to ne vpliva.
andyz


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati