0 

Matej Herbst @matto 5. Apr 2005, 20:50

Ljubezen! Ta beseda mi zveni tako čudovito, da menim: vse kar izvira iz ljubezni, mora biti prav tako čudovito. DANTE

Poroka je velik dogodek v življenju človeka. Priprave potekajo več mesecev, dogodek se pa odvije v enem dnevu. Za ovekovečit ta trenutek se poročni par obrne tudi k fotografu. Tukaj pa nastopimo mi, da zamrznemo lepe trenutke v čas. Kot se spreminjajo obleke poročencev skozi čas se tudi fotografija razvija. Zato fotografi sledimo novim smernicam v modni fotografiji.

V soboto in nedeljo se je odvijal seminar poročne fotografije v Brdu pri Kranju, ki ga je organizirala obrtna zbornica in sicer foto sekcija Slovenije.

Predavatelji so bili:
modni fotograf Aleš Bravničar
fotografinja Lidija Mataja
podjetje Image & Information - Fuji

Prvi dan je potekal seminar na odprtem in sicer z intezivnim delom Aleša Bravničarja na terenu.
Med opazovanjem mojstra na delu smo imeli tudi čas za fotografiranje, ker pa nas je bilo preveč nismo imeli možnosti fotografiranja, kot na foto delavnici.
(sam sem pustil fotoaparat doma)


Tukaj nas vidite ob delu.( smo se pa res spravili na ubogi par)
Po končanem fotografiranju smo se odpravili v Foto studio Čebron, kjer nam je podjetje Image & information predstavilo svoje izdelke, vključno z svojim paradnim konjem Fuji frontier 570.
G. Aleš Bravničar pa nam je pokazal kako obdelati poročne slike z pomočjo PS-sa. Obdelane fotografije smo tudi razvili in jih pokomentirali.


Drugi dan tečaja smo imeli pradavanje v hotelu Brdo. Fotografinja Lidija Mataja nam je predstavila kako fotografirati drzne posnetke poročnega para v studiu. Najbolj pomembno pa je bilo kako vspostaviti način z fotografiranimi osebani in jih sprostiti.


[img]

No tu je moja malenkost, bilo je zelo zanimivo zato sem tudi tako skoncentriran.
Na začetku je bilo nekaj teorije, potem pa smo prešli k praktičnemu delu.

Za konec naj vam povem, da sem z seminarjem zelo zadovoljen, saj sta fotografa, ki ne fotografirata porok pokazala koko povezati modno fotografiranje z fotografiranjem poroke. Se pravi uporabiti zadnje smernice v fotografiji z klasičnim načinom fotografiranja poroke.

FOTO: Denis Zupan - Chips
   0 

Pele @Pele 5. Apr 2005, 20:57

Super. Chips senzor ima nekaj praha. Čiščenje smile
Verjetno pa je moralo bit zelo zanimivo......
   0 

Heretic @Heretic 5. Apr 2005, 21:00

uh, zanimivo in odlične fotke :wink:
   0 

Matej Herbst @matto 5. Apr 2005, 21:10

Bilo je res zanimivo, vredno obiska.
Tudi med pavzami, v glavnem gre pri takšnih seminarjih tudi za menjavo izkušenj med samimi fotografi, še posebno pri izbiri nove opreme, tehnik in pripravi končnega izdelka za stranko.
   0 

iztok @izo 5. Apr 2005, 22:40

lepo. najboljša fotka mi je tisto krdelo fotogtafov/inj, hehe.
in kaj je novega v svetu porok, matto?
   0 

chips @chips 5. Apr 2005, 22:49

pele: yep, sele na teh fotkah sem opazil smeti:)
   0 

iztok @izo 5. Apr 2005, 22:54

zakaj pa tolko blendo zapiraš, a to je zdej "in" pri porokah, al kako? :wink:
   0 

Ljupče @luliman 5. Apr 2005, 23:14

Zanimiva reportaža ,,škoda ,da je bil seminar ravno v soboto....ironija:)).
Bi pa povedal svoje mnenje,da ni glih težko slikat par ,ki se zna pred kamero obnašat .Vsi pa vemo ,da se poročajo tudi ljudje z močnejšo postavo ,ženin majši od neveste,,sramežljivi,itd..A je bilo kaj govora oz. izmenjav mnenj o tem.
Ja, včasih se prav matram narest dober album.

Lp. foto sannja
   0 

Goran @darkdragon 6. Apr 2005, 07:06

super. dobra reportaža, nč ni napisanega kaj je novega v tem delu fotografije (poroke).

matto dej mal napič kaj se je kej predavalo. bodi naš mentor.
Nobody Is Perfect, But I Am Pretty Fucking Close ! Don´t Hate Me Because Of That !
   0 

David Vatovec @davidv7 6. Apr 2005, 07:49

In kje so "drzne" studijske fotke?
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

chips @chips 6. Apr 2005, 07:50

izo: ja, to zapiranje blende zgleda, da je "in". No, na teh fotkah je bila blenda f14, zunaj pa f11. Kot je Bravničar povedal, pri fotkanju zunaj na soncu, uporabis f11 in 1/125 in ni sans, da falis:)
Na tem seminarju je bil povdarek predvsem na komunikaciji med fotografom in modelom, ki jo vecina fotografov ne obvlada. In samo kot zanimivost, tale punca na fotkah je pozirala, baje, prvic:)

luliman: ja, to imas prav. Seminar je eno, realno fotkanje poroke pa drugo. Tam je predvsem stiska s casom in nenaravno ali pa sploh nefotogenicnost porocencev.

Pohvalit moram oba mentorja na seminarju, Bravničarja in Matajo, ker sta res odlicna fotografa in "vodica". Obvladata svoje delo, znata vodit in postavljat modele in rada delita svoje znanje med ostale ljudi.
   0 

Denis Ferlič @DenisF 6. Apr 2005, 07:58

Zelo dobra reportaza Matto.

Luliman je prav povedal, da niso vsi pari taksni kot sta tale dva in neznajo vsi tako pozirat kot tale dva. Tudi mene zanima ce je bilo kaj govora o tem?

   0 

chips @chips 6. Apr 2005, 13:42

david7: zal je ta del fotografij iz samega zacetka prakticnega dela, ker so vsi fotografi vsepovprek "streljali", tako da je tudi ga.Mataja stezka prisla do bliska smile
Ta drzni del je prisel kasneje, pa tudi debata okoli tega, do kam lahko gremo z drznostjo pri porocnih fotkah. Vsekakor tukaj ni drznost kot jo imas ti David, vendar vseeno za porocno fotografijo se kar. Takih fotografov oz. fotk v Sloveniji manjka, oz. jih sploh ni. Tale seminar je bila zelo dobra sola in dokaz, da se zelo zlahka naredi odlicno porocno fotko, predvsem pa tako, ki izstopa iz tiste ze zbledele klasike.
   0 

David Vatovec @davidv7 6. Apr 2005, 13:52

1/125 s f16 chips (za 100 asa) kolikor jaz vem,.. :mrgreen:
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

chips @chips 6. Apr 2005, 13:56

Mogoce sem zabluzu...
   0 

Matej Herbst @matto 6. Apr 2005, 13:58

Chips ima prav 1/125 in F11, to je bil njegov nasvet za 100ASA, preizkušeno na terenu, (nasvet predvsem za digiče) bolj povdari portretirance.

Bomo pa objavili fotke od predavateljev, upam da skupaj z exifi tako, da bomo lahko ocenili njuno delo, fotke dobimo nekje za 14dni.
   0 

David Vatovec @davidv7 6. Apr 2005, 14:05

hmmmm, čudno, ne bi smelo biti tako,...

Edino, ko so portretiranci slabše osvetljeni kot ozadje je to možno.

Mah itak na pamet nikoli ne delam!
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

Matej Herbst @matto 6. Apr 2005, 14:09

Saj jaz tudi ne delam nikoli na pamet, je pa pokazal par zanimivih pristopov tudi, ko se fotka proti soncu brez fleša, z flešem na 1/30s pa z zamikom aparata v glavnem zanimivo, bom poročal na sestanku v petek, če koga zanima :mrgreen:
   0 

iztok @izo 6. Apr 2005, 14:12

mene pa zanima, kaj ta drznost pomeni. a tisti ko si malce krilo dvigne gor, da se nogice vidijo biggrin . sicer ne vem, zakaj bi takšne poročne fotke delal, najbrž je največ odvisno od želj poročencev, al kako..
po mojem je najboljš sam presodit, kakšne fotke delat, sej takoj vidiš, kakšen karakter ima oseba, fotogeničnost itd. meni se brez veze zdi nekaj na silo tam portretirance silit, samo da boš imel kao art poročne fotke, potem pa vse izpade porazno in ni nobeden zadovoljen. ravno v tem je najbrž čar dobrega fotografa, kako se zna prilagoditi, skupaj z dobro idejo, jasno, vendar kot pravim prava ideja ob pravem objektu fotografiranja.
a sem kaj pametnega povedal, al nakladam? :mrgreen:
   0 

Denis Ferlič @DenisF 6. Apr 2005, 14:22

pametno nakladanje biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati