0   

Amafo @Amafo 7. Avg 2013, 13:16

Živjo
Jutri imam prvo fotografiranje dojenčkov (dojenčice stare 3 mesece).
Imam fotoaparat Canon 500D, objektiv imam en osnovi (18-55) in 70-200 f4 (ki pa mi na žalost ne bo kaj dosti prišel prav, ker bom lovila naravno svetlobo, zato bo "scena" postavljena toliko bližje k oknu, da ta objektiv ne more priti v poštev (razen če kdo ve za kakšno rešitev smile ).
V ozadju scene imam razpotegnjeno belo rjuho, da bo vso svetlobo malo odbila in omehčala.
Zanima me, če imate kakšne uporabne nasvete glede nastavitev. Največji problem mi dela ISO, ker rabim pri fotografiranju hitro zapiranje zaslonke, zato si več kot 1/80 ne morem privoščit (ker je mala že kar živahna ko je budna), zato uravnavam ISO, ki pa zna naredit fotke hitro zrnate, kar pa ni lepo, ko se fotke razvijejo. Ima kdo kakšen predlog kako bi lahko to odpravila (se da v photoshopu kej poštimat če se mi slučajno naredijo zrnate fotke?), prosila bi tudi za čimveč drugih nasvetov in zanima me s katerimi filtri (in ostalimi efekti) ponavadi obdelujete slike z dojenčki?

Upam da se najde kdo, ki bo znal dati kakšen nasvet. grin
 1   

andrazh @andrazh 7. Avg 2013, 13:51

Mislim, da se ne rabis bat za ISO pri razvijanju slik. Ravno tam se najmanj opazi. Prej se bo sum videl na racunalniku. Seveda dokler je se vseeno v mejah normale.

Nasvet? Cim vec svetlobe:> Mogoce probas tudi z 70-200 slikat, na 70mm. Bo lepsi bokeh, pa verjetno ostrejsa slika in tudi svetlobno zmogljivejsi objektiv je. Pa se z globinsko ostrino se bos lahko malo bolj igral.
Zahvala: Amafo
 1   

Jernej Lasič @Sviri 7. Avg 2013, 14:09

Nasvet: ne obremenjuj se s šumom. Višje vrednosti ISO so tam zato, da jih uporabiš, če ne jih ne bi bilo... bolje šum kot stresena/razmazana fotka, ne? Sicer pa lahko šum vedno v postprodukciji nekoliko zatolčeš.

Tudi ne vidim razloga, zakaj teleobjektiva ne bi uporabila? Seveda lahko pride v poštev... razen če je soba velika 2x2m...
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Amafo @Amafo 7. Avg 2013, 14:34

Hvala za pomoč. Sem si sceno postavila par centimetro stran od oken, pa obrnila malo bolj diagonalno, tako da bodo lahko slike nastajale tudi z objektivom 70-200.

Je res da stresena slika izgleda grše kot šum, ampak vseeno pa tudi slike s šumom niso kaj dosti uporabne. Kako pa v postprodukciji lahko to uredim (brush?) ?
 1   

porkoja @porkoja 7. Avg 2013, 19:23

Šum/zrnatost v postprodukciji enostavno rešiš z namenskimi orodji kot so Topaz Denoise ali pa Ninja Noise, Nik Dfine ipd.
In jaz, če bi fotografiral dojenčke, bi iz tvojega nabora uporabil objektiv 70-200 f4. Zelo prav bi pa prišel tudi kakšen s še večjo zaslonko (f1.8 npr.). Osvetlitev pa naj bo s čimveč naravne svetlobe, da dobiš nežno, mehko svetlobo in s tem motiv. Prav tko v postprodukciji ne pozabi otroka prikazati kot nežno bitje, brez kakšnih grobih linij in nesmiselnih obdelav. Dobro je paziti tudi na barve. Fotografije na katerih so dojenčki živo rdeči ali vijolični, večini niso všeč in tudi sam sem med njimi. Prav nič ni narobe, če narediš tudi kakšno fotografijo črno-belo. Ponavadi ravno te vzbudijo največji čar pri ogledovalcih.
 0   

Amafo @Amafo 7. Avg 2013, 20:37

porkoja je napisal/a:
Šum/zrnatost v postprodukciji enostavno rešiš z namenskimi orodji kot so Topaz Denoise ali pa Ninja Noise, Nik Dfine ipd.
In jaz, če bi fotografiral dojenčke, bi iz tvojega nabora uporabil objektiv 70-200 f4. Zelo prav bi pa prišel tudi kakšen s še večjo zaslonko (f1.8 npr.). Osvetlitev pa naj bo s čimveč naravne svetlobe, da dobiš nežno, mehko svetlobo in s tem motiv. Prav tko v postprodukciji ne pozabi otroka prikazati kot nežno bitje, brez kakšnih grobih linij in nesmiselnih obdelav. Dobro je paziti tudi na barve. Fotografije na katerih so dojenčki živo rdeči ali vijolični, večini niso všeč in tudi sam sem med njimi. Prav nič ni narobe, če narediš tudi kakšno fotografijo črno-belo. Ponavadi ravno te vzbudijo največji čar pri ogledovalcih.

Najlepša hvala za pomoč pri odpravi šuma.
Ja ravno to hočem dobit -> nedolžnost, nežnost ipd. - mi znaš predlagati kakšne efekte, filtre, ki jih lahko uporabim za to..
Ja fotografije pa absolutno mislim delat z nežnimi barvami in črnobele bodo verjetno večinsko, ker se mi pri dojenčkih zelo dopadejo.

Zanima me torej samo še kakšni efekti v PS (ali urejanje v LR) bi bili uporabni za prikaz mehkobe ipd.?
 0   

porkoja @porkoja 7. Avg 2013, 22:07

Malenkost. Pri filtrih je tako, da manj je več.
Jaz se izredno malo poslužujem uporabe filtrov. Če že, uporabim npr. Portraiture od Imagenomic.
Vse ostalo delam "na roke", ker le tako imam pravo kontrolo nad končnim izdelkom.
Sicer pa za prikaz mehkobe lahko uporabiš kakšen plug-in, ki omogoča efekt "mistify" oziroma se ponaša z nazivom "softener". Eden takih je, kolikor se spominjam Namesuppressed Softener. Verjetno pa obstaja še kaj boljšega.
Mehkobo in nežne linije dobiš tudi tako, da narediš low-key fotografijo. Seveda je to odvisno od naročnika ali mu bo tovrsten prikaz portretiranca všeč.

En primer predelave na hitrco (slika je vzeta s free stock strani) - http://oi42.tinypic.com/dbqdeo.jpg
 0   

andyz @andyz 8. Avg 2013, 12:31

Mehkobo se da najenostavneje dobit s kakšnim portretnim filtrom, ali pa v PS daj bluran layer čez osnovnega, in potem precizno moduliraš prosojnost - čisto malo(5%), pa dobiš to.
andyz
 0   

Amafo @Amafo 8. Avg 2013, 21:23

No tako, najlepša hvala vsem za pomoč! Super ste
Prvih nekaj slik je poštimanih: http://nika-robek.blogspot.com/?view=sidebar , nekaj še v urejanju..
Bilo je super! grin
 0   

porkoja @porkoja 8. Avg 2013, 21:45

Zato smo tukaj, da si medsebojno pomagamo.
Lepo, krasno - me veseli, da je uspelo.
Čeprav kolikor sem fotografije pogledal, bi rekel, da imaš še precej rezerve predvsem v osvetlitvi in ostrini.
Ostrino poskušaj izboljšati tako, da objektiv uporabljaš na optimalnih nastavitvah (zaslonka, goriščna razdalja), predvsem pa pazi tudi na čas zaklopa, da ne bo predolg in ne bo prihajalo do stresenih posnetkov. V kolikor je čas daljši, uporabi stojalo za fotoaparat.
Pri osvetlitvi, če bi si pomagala s odbojnikom, bi dobila povsem drugo "dimenzijo". Deli otroka ne bi bili zasenčeni in otrok bi pridobil nekoliko več sijaja. Pa še nekaj je pri odbojnikih - načeloma se jih otroci ne bojijo ampak s široko odprtimi očmi opazujejo kaj je to kar se svetlika.
Pa tudi šum bi jaz skušal reducirati. Poskrbi za zadostno količino svetlobe v prostoru in delaj na nižjih ISO vrednostih (ISO 100, ISO 200).
Čeprav šum sploh ni napačen, ampak v kolikor ga imaš, boš vse težje dosegla tisto pravo mehkobo in nežnost.
Kadriranje pa ti ne dela težav. Fotografija dojenčka z mamico je naravnost super, manjka ji le več ostrine in čistosti.
Kar tako naprej in ne pozabi se izboljševati. grin

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati