0   

Uroš Uršej @Lucifix 23. Avg 2013, 15:49

Malo sem raziskoval Google trends, kjer sem vpisal nekaj ključnih besed, ki so se mi zdele povezane so fotografijo in opazil, da se je njihovo iskanje v zadnjih letih kar upadlo:

Rezultati za Slovenijo po ključni besedi:
foto

http://www.google.com/trends/explore#q=foto&geo=SI&cmpt=q

fotografija

http://www.google.com/trends/explore#q=fotografija&geo=SI&cmpt=q

fotoaparati

http://www.google.com/trends/explore#q=fotoaparati&geo=SI&cmpt=q

Ampak zanimivo pa je, da se popularnost besede foto v celem svetu povečuju:

http://www.google.com/trends/explore#q=foto&cmpt=q

Pa še nekaj rezultatov za foto znamke:
Canon

http://www.google.com/trends/explore#q=canon&geo=SI&cmpt=q

Nikon

http://www.google.com/trends/explore#q=nikon&geo=SI&cmpt=q

Očitno je res, da je bila fotografija v letu 2005 in 2006 v največjem razmaku, saj so nam bili digitalni fotoaparati vedno bolj dostopni.

Če pa pogledate še "napovedi" (preko povezave), pa je videti, da bo popularnost teh besed še kar padala.

Kot zanimivost pri analizi teh trendov je potrebno omeniti, da se Googlove napovedi, da delno uporabljati tudi za napoved gripe Google Flue Trends (vir 1).

Kaj pa vi pravite na vse to? Nas bo vedno manj?
 0   

Aleš @lial 23. Avg 2013, 16:31

Mislim, da gre za nekaj drugega - ne da nas bo vedno manj, trg je skoraj že zasičen z opremo in ljudje so prepričani da vedo že vse, posledično klikajo pogosteje za drugimi izrazi.
Morda pa je k tej zasičenosti nekaj dodala še kriza, ne vem...
 0   

porkoja @porkoja 23. Avg 2013, 17:41

Moja razlaga na to, kolikor nekatere zadeve poznam iz lastne prakse, je takšna, da pri nas čedalje vse več ljudi pri uporabi računalnika, ne pozna ničesar drugega kot uporabo interneta. Še hujše je to, da pri uporabi interneta, se pretežno (ali pa zgolj) zadržujejo na spletnih straneh kot so facebook, youtube, reddit, twitter.
Vidim že po tem, ker ljudje imajo enostavno na facebooku med "lajki" npr. Canon, Nikon, razne domače in tuje dobavitelje in prodajalce teh znamk in vse kar izvejo informacij o novitetah bodisi v foto sferi, športu, glasbi ipd., izvejo prek facebooka in twitterja.

Tudi nešteto domačih in tujih fotografov se prezentira na facebooku. Nekoč je za izjemne poročne fotografije bilo potrebno brskati v iskalnikih, danes enostavno "polajkaš" ali "pofrendaš" tistih 50 ali 100 top domačih fotografov in strani, ki obveščajo o fotografskih zadevah, in si vsakodnevno na tekočem kaj se novega dogaja. Sploh več ni potrebe po tipkanju v stilu "ime priimek fotografija".
 0   

Dule @DuleB 24. Avg 2013, 07:39

Z ugibanjem okoli tega kaj je vzrok upadu , se ne bi utrujal, saj me podatek ne prizadene. S fotografsko ustvarjalnostjo se namreč ukvarjam iz čisto osebnih nagibov, ki pa niso eksistenčne narave. smile
Dušan Brezovnik
 0   

andyz @andyz 24. Avg 2013, 08:39

Pa kaj. Fotografov oziroma tistih, ki fotografirajo, je že itak preveč in če zanimanje malo upade, ni nobene škode.
andyz
 0   

Aleš @lial 24. Avg 2013, 09:41

DuleB je napisal/a:
Z ugibanjem okoli tega kaj je vzrok upadu , se ne bi utrujal, saj me podatek ne prizadene. S fotografsko ustvarjalnostjo se namreč ukvarjam iz čisto osebnih nagibov, ki pa niso eksistenčne narave. smile

He, he, tale tvoj prispevek k debati, DuleB, me močno spominja na tisto šalo o komisiji za izbor TV napovedovalca, ko se je pred njimi pojavil močno škilast, mozoljast, neurejene frizure, jecljajoč tip in povedal da nanj pač naj ne računajo. grin grin

Pa brez zamere!
 0   

Dule @DuleB 24. Avg 2013, 14:34

K debati? upset Kaj pravzaprav pa je okoli tega sploh za debatirati? Zgolj še en podatek, ki je vzet na znanje in gremo dalje.

Ni zamere.
Dušan Brezovnik
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 24. Avg 2013, 16:43

Mislim, da je @porkoja kar zadel bistvo. Bi pa bilo zanimivo videti kako se je spremenilo brskanje po Googlu od pričetka vzpona Facebooka.
 0   

-lux- @-lux- 24. Avg 2013, 21:25

Logično, da popularnost fotografije pri taki zasičenosti upada. Lucifix, saj verjetno tudi na portalu opaziš kakšne spremembe. Bi bilo zanimivo vedeti, kakšni so kaj trendi na Slo-foto.
Sicer se pa tudi jaz strinjam s tistim, kar je napisal "porkoja".
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 25. Avg 2013, 10:56

-lux- največji obisk je portal beležil med letom 2007 in 2008, potem pa se opaža počasen padec. Pri aktivnosti se najbolj pozna v forumu, medtem pa galerija ne beleži nekih padcev.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati