0   

jakanovi @jakanovi 30. Avg 2013, 14:49

Pozdravljeni !
Zopet problem in to z nastavitvijo Profila pri Lightroom-u !
Muči me to, da ne najdem, kje nastavit profil za ton, pri sami obdelavi fotk. Ko importiram fotko v LR. in v Develop-u, se pokaže fotka v rahlo rumenem tonu, tako, da bela ni več bela in vse ostalo rahlo porumeni. Isti problem sem mel pri Photoshopu samem, a sem našel pod:
Edit --- Assign Profile in je ok.
V LR. pa nikjer ne najdem takega al podobnega ukaza.
Res, je da, ko obdelam osnovno in exportiram, ter ponovno odprem, je fotka čisto normalna, ampak kaj mi to pomaga nekaj na slepo šarit po parametrih ko, ne veš kaj naredit, če ne vidniš realnih tonov in pol ti pride ven čisto drug zmazek.
Je imel mogoče kdo podoben primer??
Prosim vas, ki maste veliko izkušenj s programom, če bi blo kaj znano.

Lp A
 0   

Denis Zelnik @Zelnik 1. Sep 2013, 12:58

Skoraj 100% sem, da imaš problem v barvnem profilu, katerega uporablja monitor. Bo treba naredit kalibracijo monitorja. Drugače pa v LR ne moreš nastavit profilov. Vzame tisto kar uporablja monitor.
 0   

jakanovi @jakanovi 1. Sep 2013, 19:29

OJ!
V PS sem najprej odprl foto s Camera raw, je bila vizualno ok, kakorkoli sem jo nahitro obdelal in exportiral, se je odprl JPG in ta JPG je imel takšen ton, kot sem že prej omenil. S tisto nastavitvijo(Edit --- Assign Profile ), sem zrihtal tak kot mora bit.
Zanima me, glede na to, da se to v LR naknadno ne da nastavit, če se splača naredit UNINSTAL LR in še enkrat pri instalaciji kaj naredit ali če se pokaže kakšna opcija glede tega??
 0   

Kris @kris 1. Sep 2013, 20:10

Nič nisi povedal kateri sistem uporabljaš. Windows? In kateri profil si določil v PS?
 0   

jakanovi @jakanovi 1. Sep 2013, 21:34

določil sem AOC2440 svoj monitor!
Nisem še ravno vešč v tem, zato nisem ravno sigurn, če je to res to al je treba to drugače?
 0   

Denis Zelnik @Zelnik 2. Sep 2013, 14:28

Fotkam se ne nastavlja barvnega profila ekrana. NIKOLI. Naredi nov profil z kalibratorjem ali pa kar v windowsih. Tvoj monitor ima napačen profil za obdelavo. Najbrž je problem v WB nastavitvi. Sem imel enak problem pri menjavi grafične kartice.

To kaj si pa naredil v PS pa je čisto mimo, ker si fotki dodal profil monitorja, ki ni mišljen za to rabo. Ta profil pride tovarniško z monitorjem in ni primeren za obdelavo. Za fotke, ki gredo na internet oz. se gledajo na ekranih je sRGB "standard".
 0   

Kris @kris 2. Sep 2013, 18:45

Jup, tako kot pravi Zelnik.
Dokler ne boš kalibriral ekrana in si s tem ustvaril barvnega profila si povsod za začetek določi sRGB. Verjetno boš imel napisano sRGB (IEC61966). Tudi v CR si nastavi, naj ti izvozi v sRGB (IEC61966). Tako boš videl povsod enake barve, kot v windowsih, tako v PS-ju in Lightroomu.
 0   

jakanovi @jakanovi 2. Sep 2013, 22:04

Oj!
Hvala vam zaenkrat!
Do tod sem zrihtal, zdaj je ok. Za bolj konkretne nastavitve bom naštudiral, več cajta si morem vzet, da ne bom preveč sramote delal po forumih.
Tut grafično sem zamenjal, tak, da se je to verjetno zgodilo zaradi tega, kot sta mi že omenila.
V te stvari se nikoli nisem preveč poglabljal, kako nastavljat. Hvala za nasvet in sigurno vas še zagnjavim!
Kalibratorja pač nimam tak, da zaenkrat bolj po občutku.

Lp Andro
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 3. Sep 2013, 05:28

No po občutku bolj težko skalibriraš monitor. Znajo potem slike na drugih monitorjih izgledati čisto drugače, kar ti pa najbrž spet ne bo prav.
 0   

Aleš @lial 3. Sep 2013, 05:51

Da ne bo popolnoma po občutku, je dovolj dober tudi in-line 'kalibrator': KLIK
Seveda pa to ni za bolj resno kalibracijo, bolje kakor 'na oko' pa zanesljivo.
 0   

andyz @andyz 3. Sep 2013, 08:23

PS dela normalno, Lightroom pa ne.
A mi lahko kdo pojasni, zakaj uporabljati Lightroom namesto PS.
andyz
 0   

Kris @kris 3. Sep 2013, 10:03

Andyz, kar precej razlogov bi se našlo. Verjetno je največji ta, da si recimo naredil 30 posnetkov na isti lokaciji z istimi nastavitvami in pod istimi svetlobnimi pogoji. V Lightroomu samo popraviš eno fotko (svetloba, white balans, barve ... itd.) in potem samo z enim klikom preneseš vse te korekcije na ostalih 29 fotk. V sekundi ali dveh. Milina.

V Lightroomu v glavnem pregleduješ in sortiraš fotke, delaš izreze in popravke omenjene zgoraj, za bolj konkretne in detajlne obdelave (montaže, kloniranja ...) pa potem nadaljuješ v Photoshopu. Prihranek časa je res ogromen. Vsaj zame.

Pravzaprav ni vprašanje eden ali drug program, pač pa se uporabljata oba skupaj.
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 3. Sep 2013, 14:46

Tudi v PS se to da.... s funkcijo Action.
 0   

Kris @kris 3. Sep 2013, 21:45

skorpijoncek66, kakšno zadevo že, ampak veliko od tega kar zmore Lightroom pa bi bilo spet zamudno. Saj ne trdim, da se v PS ne da, gre za faktor čas, ki je pri obdelavi velike količine fotografij ključnega pomena. Enostavno se je ukvarjat z eno pokrajinsko fotko in jo obdelovat cel popoldan. Kaj pa ko prideš domov ob šestih zjutraj s poroke s 1.473 fotkami?

V bistvu ima Camera Raw za obdelavo večino funkcij kot so tudi v Lightroomu.
Za začetek si je dobro pogledat kak video o povsem osnovnih obdelavah, npr.
http://tv.adobe.com/watch/the-complete-picture-with-julieanne-kost/the-graduated-filter-and-adjustment-brush-in-lightroom-4-/

Saj razumem, tudi jaz na začetku nisem ravno dojel kaj naj točno počnem z Lightroomom, ko pa sem enkrat začel fotkat v RAW, sem dojel vso uporabnost. Zdaj bi brez njega težko shajal.
 0   

Denis Zelnik @Zelnik 4. Sep 2013, 01:04

Kris
Lightroom je program, ki uporablja Camera Raw za obdelavo. Tudi "presete" se da prenest iz Lr v Camera Raw.
Se pa strinajm, da hitrejšega workflowa trenutno ni.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati