0   

Dejan Sušnik @sileyland 31. Avg 2013, 12:51

Pozdravljeni!

za službene namene moram posnet nekaj clipov, kateri gredo potem še v obdelavo
snemalo se bo v notranjih prostorih(pisarne, delovni proces, ...) pač delo v pisarni.
zanima me na kakšen način se naj lotim snemanja, nekaj scenarijev imam v glavi ampak me predvsem zanima vaše mnenje v kolikor se je kdo tega lotil.
rabil bi koristne info o nastavitvah aparata za čim boljše rezultate.

aparat: Canon eos 60d
objektiv: 18-55 ter 50 mm

hvala
 0   

Andrej @biondo 31. Avg 2013, 15:20

Koliko izkušenj s snemanjem pa imaš?
Nujno boš rabil stojalo, če ima dobro glavo s tekočimi premiki se lahko greš švenke.

Nastavitve? Na 18-55 čimbolj odprta zaslonka. Ne zumirat med snemanjem, ker se spreminja osvetlitev med 3.5 in 5.6;
zaklop 1/50s ter iso, če je temen prostor pri zaslonki okoli 4, od 800 naprej.

Pri objektivu 50 1.8 imaš več maneverskega prostora kar se tiče nižjih iso, vendar bodo posnetki z odprtimi zaslonkami bolj "umetniški".

Vzemi si čas, ostri ročno ter pusti malo daljše klipe za lažjo montažo (15-20s). To ti bo montažer hvaležen.

Poleg širokih kadrov ne pozabit posnet veliko detajlov, zajami vse kar se premika ali utripa.

Značilne geste ljudi, nasmeške, kaj počno z rokami, kofi brejk in mašino za kavo ;-),

Prihod na delo,vklop luči, odhod...tako si jaz zamislim stvari.
Kronološko urejeno, audio lahko posnameš tudi samo zvok ambienta in nerazločno pogovarjanje v ozadju...

Nekako se mi zdi, da velja pravilo za 5-10min zmontiranega videa 1 uro materiala...
 0   

Dejan Sušnik @sileyland 31. Avg 2013, 16:14

stojalo imam izkušen pa žal ne
stvar je pač takšna da del so posenli profiji ampak jim je zmanjkalo časa in so nas prosli, če lahko na drugi lokaciji posnamemo sami nek proces
sem pa razmišljal, da bi uporabil 50mm, saj se mi nekak bolj dopade za detajle, vsaj pri fotkah je tako
bi pa posnel pač bolj proces dela(prsti med tipkanjem, samo printanje listov,žigosanje dokumentov,... pač stvari prikazane na drugačen način) glede audia me ne skrbi ker bo podlaga
bom upošteval nasvete
če je še kak predlog dobrodošli
lp
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 31. Avg 2013, 18:53

Kaj pa kombinacija videa in slik z animacijskimi efekti?
 0   

Jernej Lasič @Sviri 31. Avg 2013, 18:57

kombinacija videa in fotk je meni nekaj najbolj odbijajočega kar lahko vidim. obup...
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 31. Avg 2013, 19:29

Ja sigurno ne kakšnih animacij v stilu powerpointa smile
S pravim profi programom pa se da marsikaj narediti.

Sicer pa, 100 ljudi 100 okusov.
 0   

Dejan Sušnik @sileyland 31. Avg 2013, 21:54

glavnino dela je posnela produkcijska hiša, sami oramo dodati nekaj materijala predvsem nekaj utrinkov našega dela
tk da z montažo nimam nič in ne mislim kaj čarat ampak samo posnet clipe da jih bodo lahko obdelali in zmontirali zraven
najbolj me skrbijo same nastavitve čeprav sem nekaj gradiva našel na youtube ampak je še vseeno bolje dobit info iz prve roke kako se to na tereno pokaže

lp
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 1. Sep 2013, 06:35

Vzameš aparat in stojalo v pisarno oziroma na mesta kjer boš snemal kakšen dan prej in probaj nastavitve. saj ni verjetno tako zelo nujno da moraš vse posneti v enem dnevu al kako. Svetloba se ti lahko spreminja. Lahko tudi doma povadiš med tvojimi ko kaj delajo, boš imel lažjo predstavo kaj in kako boš delal v podjetju. Gradivo na netu je ena stvar, posneti pa druga. Vzemi aparat v roke in snemaj in se tako nauči preden greš v resno akcijo, da ne boš prevečkrat ponavljal snemanja v podjetju, kjer te bo še kdo sit.
 0   

Andrej @biondo 1. Sep 2013, 08:32

Vzemi si čas... Čimmanj po principu akcija reakcija, ker pol so posnetki divji s prehitrimi premiki.
Pusti dolge kadre brez premikanja, se že potem vzame najzanimivejše v postu.
Za kake premike pa počasno in enakomerno brez zatikanja. Če je stojalo brez dobre video glave, raje ne.

Sej če so sodelavci face, lahko izpade še zabavno.

Če imaš možnost histograma med videom, ga uporabi. Načeloma raje malo podosvetljena scena kot pa prekurjena.
Sej DSLRji v videu tudi pri ISO 1600 naredijo zelo uporabno sliko.
Fotoaparat bo že zmogel, ti pa pazi na belino in fokus...
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 1. Sep 2013, 09:33

Če se ne motim, 60D nima avtomatskega ostrenja za video?

Sicer imam enak fotoaparat, ampak snemal videa z njim pa še nisem.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati